Selecteer een pagina

Door: Geert van Nispen

Voor mijn 1.000 kilometer hardlopen in 30 dagen-uitdaging stelde MudSweatTrails mij de trail in de provincie Gelderland ter beschikking. Een trail door Nationaal Park Veluwezoom, een prachtig natuurgebied op de Veluwe…

VrijMiBo
Het is vrijdag 12 november, einde van de middag, als ik op de fiets richting de kroeg ga. Er staat sinds hele lange tijd weer eens een Vrijdag Middag Borrel op het programma. Even ongedwongen stoom afblazen met gelijkgestemden.
In mijn achterhoofd zit dat ik morgen aan mijn uitdaging ga beginnen, dus is het verstandig om niet te gek te doen met de alcohol. Ja, het zit in mijn achterhoofd. En daar blijft het ook. Het is gezellig en de gouden rakkers smaken me goed. Voor ik het weet ben ik vijf uur verder en ga ik toch maar eens naar huis. Fietsend naar huis voel ik dat ik die laatste twee misschien niet had moeten doen. Ach ja, die extra hindernis pak ik er morgen ook wel bij.

Spanning
Het is zes uur in de ochtend als ik klaarwakker naar het plafond lig te staren. Een half uur later geef ik het op en ga douchen. Ik ben gespannen. Dat is lang geleden. Na twee bakken koffie zakt de spanning. Ik snap het wel. Het is ook niet niets waar ik aan ga beginnen, en vandaag gaat het dan daadwerkelijk gebeuren. Ik ga starten met mijn 1.000 kilometer hardlopen in 30 dagen-uitdaging.
Ik pak mijn krat met spullen en rij richting Velp. Vandaag staat een trail op het programma welke Mud Sweat trails heeft ontworpen. Het is onderdeel van hun Twaalf Provinciën Trails. Een initiatief om je in alle provincies van Nederland de mooiste trails te laten ontdekken.
Ik loop vandaag de Gelderland-trail. Een trail door Nationaal Park Veluwezoom.

Let’s go
Het is iets over half negen als ik vertrek. Het miezert, maar dat mag de pret niet drukken. Ik sta midden in het bos. Omringd door herfstkleuren en geuren. Ik ben in mijn element. Wat is de herfst toch een prachtige tijd van het jaar.
Vanuit Buitenplaats Beekhuizen & restaurant Woodz is het meteen lekker klimmen. Dat belooft wat. Bewust heb ik vooraf de route niet verkend. Het enige wat ik weet is dat de afstand ongeveer 35 kilometer zal zijn. Maar hoeveel meters klimmen en dalen het gaat worden en hoe het terrein eruit zal gaan zien weet ik op dat moment niet. Ik laat me graag verrassen.
Na een paar kilometer kom ik op het Rozendaalse Veld. De ondergrond is los zand en je kunt ver van je weg kijken. Ik ben helemaal alleen. Bijzonder voor dit gebied en zeker in het weekend. Ik geniet van de omgeving, het pad voor me en de stilte. Het is inmiddels gestopt met miezeren en ik krijg het warm in mijn regenjack. Tijd om lekker in mijn shirt te gaan lopen.


Glibberen en glijden
De trail loopt afwisselend over de heidevelden en door de bossen van Nationaal Park Veluwezoom en heeft een glooiend karakter. Omdat het recent flink heeft geregend is het in de bossen modderig. De met bladeren afgedekte modderpoelen maken het trailen uitdagend. Glibberen en glijden. Ik houd ervan.

Het navigeren van de route doe ik op mijn horloge. Dat gaat prima, ware het niet dat ik af en toe mijn gedachten de vrije loop laat, en vervolgens een afslag mis. Het hoort erbij. Wat dan wel jammer is, is dat dit meestal gebeurt als je bergafwaarts gaat. En dan dus ook weer terug naar boven mag. It’s all in the game.

En dan denk ik ineens: “Hoeveel zou ik al gelopen hebben, en hoe lang ben ik al onderweg?”. Het genieten van de omgeving en het verdwalen in mijn gedachten hadden nog geen ruimte gegeven dat na te kijken. Nog 2,3 kilometer tot de finish, gaf mijn horloge aan. “Wat, heb ik er al 33 kilometer op zitten?!”, denk ik. Het is voorbij gevlogen. Na bijna 35 kilometer en 750 hoogtemeters kom ik voldaan weer aan bij het startpunt.
Wat een aanrader is deze trail. Het heeft alles in zich. Het is uitdagend, loopt door een prachtige omgeving, en het is afwisselend. Zowel in ondergrond als omgeving. Je gaat je niet vervelen.

Stempelen, een biertje en een goed gesprek
Bij de finish is een fantastisch leuk restaurant wat helemaal in de omgeving past. Ik strijk neer op het buitenterras. Bestel een speciaal bier en laat mijn Trailpaspoort stempelen. Ja, ja een heus paspoort. Ik vind het leuk.

Ik werk mijn social media bij en geniet van de mensen om me heen. Na een half uurtje komt mijn afspraak. Een nieuwe ontmoeting. Wat volgt is een supertof gesprek over ondernemen, keuzes maken, kansen zien, Parkinson, bij jezelf blijven en genieten. Na een fotomoment, hierover later meer, kletsen we nog wat en gaan vervolgens allebei onze eigen weg. Het was een prachtige dag. Een mooie dag om mijn uitdaging mee te beginnen!


Splash this around