Selecteer een pagina

Fastest Known Times lopen is een relatief nieuwe hobby in Nederland. De Barkley heeft een lange relatie met lopers FKT’s op de grote trails in de VS. Barkley finishers als Ted ‘Cave Dog’ Keizer, Flyin’ Brian Robinson, Jonathan Besham, Andrew Thomson en Brett Maune hadden voor ze finishten allen een FKT op een (grote) Amerikaanse trail op hun naam staan. Toen ik in 2011 voor het eerst iets las over het Amerikaanse initiatief om de tijden van de snelste lopers op bestaande lange afstands hikes te registreren raakte ik erg geïnspireerd: waarom zou dat niet ook in de Lage Landen vorm kunnen krijgen? Ik liep wel regelmatig wedstrijden in die tijd, maar de keuze in trailwedstrijden was beperkt. Voor serieuze trails als de Ohmtrail moest je naar België. In principe waren die wedstrijden ook niet echt nodig, bedacht ik me. Als je het een beetje uitzoekt kom je om de tien kilometer wel een bevoorradingspost tegen in de vorm van een kroeg of een winkel. En als er geen lange afstandspad is dan maken we dat gewoon. Dat vonden we best nodig. Want mooie GR rondjes zoals die in België zijn (GR 572 bijvoorbeeld) waren er in Nederland maar weinig. Voor zover ik weet bestaat alleen het Krijtland Pad (KLP) als officieel pad. Landschapskunstenaar Han Savelkoel maakt daarom het parcoursdesign van de Utrechtse Heuvelrug Trail (UHT) en later het Ultrapad Nederland (UPNL), met een knipoog naar de stationsklokken aan start en finish voor de tijdsregistratie.

Fastest Known Times werden in Nederland onder een select clubje lopers wat bekender op paden als de Utrechtse Heuvelrug Trail en Het Krijtlandpad. Iets later zetten Maarten Schön en consorten Mellow Marek en De Kachel een eerste FKT neer op het Ultra Pad Nederland. Toen het Vlaamse loopfenomeen Karel Sabbe twee fameuze Amerikaanse FKT’s kortsloeg (Pacific Crest Trail, 4300 km, Appalachian Trail, 3500 km) kreeg het FKT-idee pas echt voeten in de aarde in Nederland. Zo’n rappe Vlaming voelt gelijk een beetje landgenoot, Karel’s prestaties bleven in Nederland niet onopgemerkt. Voor echt lange trails moet je natuurlijk naar Amerika, maar ook in Nederland loopt een pad dat lopers lonkt. Niet lang, maar met zijn 500 kilometer ook niet echt kort: het Pieterpad, een pad dat van Pieterburen naar de Sint Pietersberg loopt, van Noord naar Zuid Nederland.

De eerste die in 2019 een serieuze FKT neerzette op het Pieterpad was Wouter Huitzing. Hij liep het pad in 4 dagen 2 uur en nog wat. In 2020 nam Gerben Oevermans het stokje van Wouter over met 3 dagen en 16 uur. De FKT’s hiervan worden bijgehouden via FastestKnownTime.com.

Inmiddels is er een serieuze strijd aan het ontbranden tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg: Irene Kinnegim liet onlangs weten om vanaf 10 mei een aanval te gaan doen op de FKT bij de dames. Omdat er nog geen dames FKT staat is iedere tijd in principe een FKT.

Irene is vanaf 10 mei te volgen via http://irene-pieterpad.legendstracking.com. Ook Teun Geurts  en Addie van der Vleuten willen los van elkaar een snelle tijd gaan neerzetten op het PP. Teun start op 11 mei en is te volgen op http://teun-pieterpad.legendstracking.com/. Addie start op 14 mei en is te volgen op : http://addie-pieterpad.legendstracking.com/. Nieuw hierbij is dat de virtuele FKT van Gerben (huidige FKT) zichtbaar meeloopt op het scherm.

 

Splash this around