Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Gear review: Superfeet

door | 7 nov 2014 | Gear Reviews, Kennis

‘Na een kilometer of 30-35 krijg je pijn aan je voeten’, daar had ik me al bij neergelegd. Een troost was dat ik loop op minimal schoenen of in ieder geval iets met een lage heeldrop. Mocht het nodig zijn, dan kan ik altijd nog kunnen gaan voor dikkere zolen en stabielere schoenen.

Toen kwam er een post in de traillopers/loopsters groep op Facebook die luidde: “Iemand tips/adviezen mbt inlegzolen?“. Toen schoot het me te binnen: Superfeet! Via mijn werk ken ik ze en loop er dagelijks op, waarom ze niet eens proberen hoe ze het doen in mijn trailschoenen? Ik mocht de Carbon uitproberen, de lichtste variant, speciaal ontwikkeld voor gebruik in sportschoenen.

Een stukje anatomie

Superfeet is ontwikkeld met het idee dat een groot deel van de mensen baat heeft bij stabilisering van de voet. Maar slechts een klein deel daarvan heeft zo’n problematische voet dat er een geheel persoonlijke zool voor gemaakt moet worden. Denk je aan een stabiliserende zool, dan zie je een leren zool voor je, met zo’n dik blok onder de voetboog om te zorgen dat deze niet inzakt. Dat wil je dus helemaal niet in je trailschoen hebben! Allereerst maakt het de schoen bijna twee keer zo zwaar en als je tijdens een trail door de modder of het water moet zuigt zo’n ding zich helemaal vol.

Maar die voetboog zit er niet voor niks. De voet bestaat uit drie bogen die zorgen voor een constructie die stijf genoeg is om het lichaam op te dragen, maar flexibel genoeg is om te zorgen dat klappen kunnen worden opgevangen door gewrichten in de voet, enkel en knieen. Dit maakt het mogelijk te kunnen rennen en je begrijpt dat dit dubbel zo belangrijk is  als de klappen groter worden, en het terrein onvoorspelbaarder: op de trails dus! De voetboog volstoppen met een blok doet de schokabsorberende functie van de voet teniet.

Bij Superfeet is gekeken naar waardoor de voet inzakt. De conclusie was dat door het verwennen van onze voet met vlakke wegen en dito schoenen de functie van voetbogen overbodig is geworden. Die is namelijk gemaakt voor het voortbewegen over onregelmatig terrein, de trails dus! De oorzaak van het inzakken van de voet is het naar binnen klappen van het hielbeen, heel natuurlijk op een vlakke ondergrond. Maar doordat alles waar wij op lopen vlak is, resulteert dat in een ingezakte voet.

De zolen van Superfeet gaan uit van het principe dat als het hielbeen gestabiliseerd blijft, de bogen van de voet intact blijven en dus ook hun functie kunnen blijven vervullen. Om dat te bereiken heeft Superfeet zolen gemaakt met een stevige hielkuip die de enkel recht houd in plaats van opvulling van de voetboog. Waardoor de zool stabieliseerd en tegelijkertijd het mechaniek van de voet in stand houdt. Dit ontlast de peesplaat onder de voet doordat de voetboog beter in tact blijft. Bijkomend voordeel is dat de zolen van Superfeet niet veel meer wegen dan de originele zool van je schoen.

Hoe het voelt

De eerste keer dat ik een Superfeet zool in mijn schoen had voelde mijn schoen ineens erg stabiel. Mijn Speedcross kreeg ineens het  gevoel van mijn Meindl Perfect (zware leren bergschoen), maar dan zonder het bijbehorende gewicht.

Ik had besloten ze de vuurdoop te geven op de marathon afstand van de N70 trail. Het idee was dat ik een redelijke afstand moest maken om het verschil te merken. Na ongeveer 30 kilometer beginnen mijn voeten normaliter pijn te doen, zodat ik in de afdalingen gas terug moet nemen. Nu was dat gevoel nergens te bekennen en kon tot het einde alle afdalingen, die in Berg en Dal redelijk stijl zijn, maken zonder me in te houden.

Doordat mijn enkels gestabiliseerd werden bleef mijn voetboog ook intact en dat scheelde stress aan mijn peesplaat onder aan de voet zodat het branderige gevoel uitbleef. Misschien dat die na een 50 of 80 km wel van zich laat horen, maar dat voor later. Ook had ik minder last van mijn tenen die tegen de neus werden geduwd en dat terwijl ik met volle snelheid van de hellingen afdaalde. Dit doordat als de voet niet inklapt, de wreef ook hoog blijft en dus zorgt dat je minder naar voren schuift in de schoen. Mijn voeten waren blij, en ik dus ook.

Ik werd gevraagd naar de demping. Demping en stabieliteit zijn elkaarst tegenovergestelden. De zolen werken met een vormvaste hielkuip waar helemaal geen demping in zit. Voor extra demping zorgen ze door het kussen wat al onder de hiel zit, onder de hiel te positioneren onder het hielbot. Hierdoor wordt de demping gevormd door een natuurlijk vetkussen.

Als ultieme test heb ik ze in mijn Kinvara’s (wegschoenen) gestopt. Deze had ik al afgeschreven als miskoop omdat ze te weinig stabiliteit geven en ik na een week klachten in mijn achillespees had.  Inmiddels gebruik ik ze weer als standaard trainingsschoen en kan er zo drie uur op lopen.

Ook werden ze noodzakelijk toen ik in de Alpen mijn nieuwe schoenen uit probeerde. Binnen een half uur dalen schoven de standaard zolen een stuk naar voren en propten op bij de tenen. Misschien een bekend gevoel bij traillopers. Toen besloot ik dat de testfase voor de schoenen in originele vorm over was en stopte de Superfeet er in. De Superfeetzolen zijn gemaakt van een stevig gesloten schuim die onder de heftigste en langste afdalingen (getest!) vlak blijven. Daarbij neemt het helemaal geen water op. Dus je schoen is sneller droog na een plas of de oversteek van een beek.

Oordeel

Geen verkeerde resultaten dus, is het dan een wondermiddel? Nee, natuurlijk niet! Resultaten moeten toch altijd komen vanuit een goede opbouw en conditie. Het is niet dat je lichaam ineens geen klappen meer te verwerken krijgt. Trailrunnen blijft een sport waarbij je lichaam veel te verduren krijgt. Maar doordat je basis gestabiliseerd wordt zijn de spieren en pezen minder onderhevig aan stress. Dat merk je tijdens het lopen en het herstel.

Laat je wel goed adviseren over de maat, van belang is namelijk niet je schoenmaat maar je hielbreedte. Waar ze te verkrijgen zijn is altijd een testsetje waarmee de juiste maat bepaalt kan worden. Daarna moet je ze zelf op maat knippen.

Dan de prijs, de meeste Superfeet zolen kosten €50,-, het exemplaar die ik heb getest, de Carbon, een tientje meer. Geen minne prijs voor een product met zo weinig sex-appeal. Voor een paar compressiesokken, een broekje of shirt geven we dat makkelijk uit want dat zie je tenminste. Maar een paar zolen die je op zo’n onfrisse plek stopt en daar onzichtbaar hun werk doen moeten we twee keer denken. Daarom heeft Superfeet een 60 dagen tevredenheids garantie. Ook gaan ze nog eens langer mee dan een paar trailschoenen. Aan de slijtage die ik na een paar maanden zie, denk ik dat ze zelfs langer dan drie paar mee gaan.

Ik hou ze dus lekker en kijk hoe ze het er op de vijftig kilometer van Houffalize van af brengen.

Meer informatie: www.essentialbasics.nl/superfeet/

Splash this around