Selecteer een pagina

Wanneer ga je ze gebruiken?
Dat is voor iedereen verschillend en afhankelijk van; de lengte van de trail, het totale hoogteverschil, het aantal hoogtemeters per kilometer en het profiel (weinig lange hellingen of heel veel hele kleintjes) en uiteraard je eigen ervaring en klimcapaciteiten. Bij de een is dat 35 km met 1.200 hoogtemeters. Voor de ander pas bij 50 km met 3.000 hoogtemeters. Een ervaringskwestie dus.

Welke stokken komen in aanmerking?
Vermijd de superlichte, klein opvouwbare aluminium stokken; ik heb er al vele zien breken. De invloed van het stokgewicht is vrijwel niet meetbaar in het energie verbruik, zolang je onder de 600 gram voor een paar stokken blijft.
In praktijk blijkt dat maar heel weinig trailers de stokken inschuiven bij de afdaling (in ieder geval bij lange afstanden). Je kan dan dus net zo goed niet inschuifbare stokken gebruiken. Het scheelt iets in gewicht en je weet zeker dat ze niet spontaan iets inschuiven.
De goedkoopste stokken hebben een schroefkop als punt; snelle slijtage. Goede stokken hebben een scherp hardmetalen puntje; hierdoor heb je heel weinig kans op wegglijden. De ‘schoteltjes’ zijn in de bergen, zolang er vrijwel geen sneeuw ligt overbodig. Welke hangrepen (schuin naar voren of recht) is een persoonlijke kwestie. Sommige stokken hebben, in plaats van polslussen, makkelijk aan te koppelen handschoentjes; comfortabel maar wat doe je als het zo koud is dat je echte handschoentjes nodig hebt ? Bij het gebruikelijke knoeien met cola, gels & sportdrank wordt het snel een plakkerig gedoe.

Welke lengte moeten ze zijn?
De trailrunner gebruikt langere stokken dan de wandelaar. De lengte voor de trailer is van de grond tot aan je borstbeen, dan wel tot aan de onderkant van je oksel. De geroutineerde langlaufers tussen de trailers haal je er zo uit, zij hebben vaak nog langere stokken.

Moet je er mee trainen?
Alles wat je in wedstrijden wil gebruiken zal je in training moeten oefenen. Dat geldt ook voor het gebruik van stokken. Het vraagt extra inspanning van arm en romp spieren dus die moeten daar aan gewend zijn. Een crosstrainer (in z’n zware stand) is een goed trainings apparaat voor je spieren; maar het qua techniek draagt het niets bij. Belangrijk is dat je routine en automatismen kweekt.

Hoe gebruik je ze efficiënt?
Met een stok duw je af, dat betekent dus dat de punt nooit ‘voor’ je voeten staat. Je zet ze er naast je voet neer op het moment dat je je voet neerzet. Ze gaan dus mee in het natuurlijke ritme van je armen en benen. Terwijl je bergop zonder stokken juist kleinere passen maakt, maak je met stokken juist grotere passen dan normaal, je voet hierbij goed afrollen. Een langere pas is uit oogpunt van energieverbruik efficiënter.
Bij extreem steil terrein, grote rots blokken, kun je ze tegelijkertijd voor je neer zetten om je er aan op te trekken.

Bekijk ook deze video over het bergop lopen met stokken ter ondersteuning van dit verhaal.
En lees ook het eerder verschenen deel 1.

Splash this around