“Opeens de bosjes in”
Kunnen maagdarmklachten tijdens duurinspanning worden verholpen?
Het lopen van lange afstanden wordt populairder. Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanning, kan duurinspanning ook gepaard gaan met maagdarmklachten. Het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanning lijkt te maken te hebben met een verminderde bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal en een minder goed functionerende darmbarrière. Hierdoor kunnen er ongewenste stoffen (endotoxinen) de bloedbaan in komen en voor ontstekingsreacties zorgen.
Onderzoekers van het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) het kenniscentrum van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden – zijn in november in samenwerking met onder andere de afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en MyMicroZoo gestart met een onderzoek naar de invloed van probiotica op prestatie en maagdarmklachten bij duursporters. Het onderzoek vindt plaats op een unieke locatie: in de klimaatkamer van de Vrije Universiteit. Deze kamer kan praktisch alle denkbare omstandigheden op aarde nabootsen en wordt ook gebruikt door verschillende topsporters op weg naar Tokio 2020.
Onderzoekers willen achterhalen of er verschil is in de samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten van hardlopers die wel en niet last krijgen van maagdarmklachten tijdens het lopen van een marathon. En zo ja of de samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten van getrainde sporters die maagdarmklachten ervaren tijdens duurinspanning positief beïnvloed worden door probiotica-suppletie, zodat de kans op en/of intensiteit van maagdarmklachten tijdens duurinspanning wordt verminderd en de sportprestatie verbeterd.
Onderzoeker Karlijn te Poele vertelt: “In de klimaatkamer op de VU gaan we proberen meer inzicht te krijgen in een probleem waar veel hardlopers en andere duursporters mee te maken krijgen: maagdarmklachten. Opeens moet je een Dixi in, je hebt een enorm opgeblazen gevoel of hebt last van winderigheid tijdens het lopen. Dit kan enorm prestatiebeperkend werken. Wij gaan bekijken wat de invloed van probiotica op deze klachten is. We kijken daarbij ook naar voedingspatroon, samenstelling van de darmmicrobiota en de metabolieten in de feces van de deelnemers aan ons onderzoek.”
Hardlopers (mannen 18-45 jaar) die interesse hebben om deel te nemen aan het onderzoek kunnen zich tot eind december aanmelden via poele.te.k@hsleiden.nl. Dit onderzoek geeft deelnemers inzicht in hun fysieke toestand en trainingsprogressie en bovenal de kans dat maagdarmklachten verminderen door de probiotica.