Selecteer een pagina

Door: Geert van Nispen

Hardlopen in de Pyreneeën. Volgende week vertrek ik naar Spanje om donderdag de 23e juni te starten op de GR11. Een trail aan de Spaanse kant van de Pyreneeën, van de Atlantische tot de Mediterrane kust. Er wachten onder andere zo’n 830 kilometer, ongeveer 42.000 hoogtemeters, prachtige ruige pure natuur en adembenemende vergezichten op me en ik kan niet wachten om eraan te beginnen.

Uitrusting
Het is gelukt! 6,9 kilogram aan uitrusting. Daar waar ik mezelf een maximum had gesteld van zeven. Deze 6,9 kilogram is dan het totaal gewicht van alles wat ik bij me draag en aan heb, met uitzondering van het eten en drinken voor de dag. Om je een indruk te geven vind je onderaan dit artikel mijn paklijst.

Het is minimaal wat ik aan spullen meeneem. Maar aangevuld met eten en drinken genoeg om door de Pyreneeën te rennen en zelfs in het uiterste geval onderweg een shelter te bouwen en te overnachten in de natuur.

Bond en blauw
En dan glij ik, anderhalve week voor de start op de GR11, van de trap. Met mijn rug en achterwerk stuiter ik over elke tree om na luttele seconden op de overloop tot stilstand te komen. Daar lig ik dan. “Nee, niet nu! Niet zo vlak voor de start”, is het eerste wat ik denk. Meteen sta ik op. Géén goed idee. Het zweet breekt me uit en ik word licht in mijn hoofd. Vasthoudend aan deurposten breng ik mezelf naar een slaapkamer om in foetushouding op een vloerkleed te gaan liggen. Ik voel dat ik wegzak. Later, en dat kunnen best maar een paar seconden zijn geweest, kom ik weer bij.

Schaafwonden en een landschap van blauwe en paarse eilanden tekenen mijn rug. Het gebied boven mijn rechterbil voelt aan als een meloen die van vier hoog naar beneden is gevallen. Mijn rechteronderarm en elleboog staan stijf en het gebied onder mijn rechterschouderblad voelt alsof het door een viertonner is overreden.

Goed. Even een paar dagen mijn gemak houden, in beweging blijven en lief zijn voor mijn lijf. Dan moet het goedkomen.

In de benen
Specifiek trainen voor deze onderneming doe ik eigenlijk niet echt. Na mijn hikingtrip in Italië ben ik in Nederland weer wat gaan hardlopen. Niet veel maar hopelijk genoeg om de mijn hardlooplijf weer wakker te schudden.

Net als tijdens mijn 1.000 kilometer in dertig dagen-uitdaging vertrouw ik erop dat mijn lijf zich aanpast aan de omstandigheden en dat het zal groeien op deze trail. En verder vertrouw ik, zoals altijd, op mijn doorzettings- en aanpassingsvermogen.

Ik kan niet wachten
The trail is calling me! Heel luid! Wat heb ik weer zin om de bergen in te gaan. De natuur te ruiken. Over de paadjes te rennen. Te genieten van de vergezichten en één te worden met mijn omgeving.

Hardlopen in de Pyreneeën. Als je me drie jaar geleden had gevraagd of dit iets voor mij zou zijn had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. In juli van dit jaar is het drie jaar geleden dat ik weer ben gaan hardlopen. Na een afwezigheid van 15 jaar waarin ik überhaupt niet heb gesport. Inmiddels ondenkbaar. Mezelf fysiek en mentaal uitdagen is een ‘way of life’ geworden. En nu gaat deze “mafkees” het gewoon doen; hardlopen in de Pyreneeën.

Paklijst hardlopen in de Pyreneeën van Nispen

Paklijkst hardlopen in de Pyreneeën

Op de rug:

 • Lichtgewicht rugzak van 26 liter;
 • Puinzak (om spullen in de rugzak droog te houden);
 • Stokkenzak;
 • Flaskhouder (2 stuks);

Kleding (zonder labeltjes) en schoeisel:

 • Trailrunschoenen (1 paar);
 • Hardloopsokken (2 paar);
 • Compressietubes (1 paar);
 • Onderbroeken (2 stuks);
 • BUFF en hoofdband;
 • Mondkapje;
 • Korte hardloopbroek;
 • Lange hardloopbroek (tevens regenbroek);
 • Trainingsbroek;
 • Hardloopshirt korte mouwen (2 stuks);
 • Hardloopshirt lange mouwen;
 • T-shirt;
 • Fleece trui.

Persoonlijke hygiëne:

 • Tandenborstel (afgezaagd) en tandpasta;
 • Flacon shampoo en doucheschuim;
 • Crème;
 • Deodorant roller;
 • Wax;
 • Nagelknipper;
 • Scheergerei en schuim;
 • Zonnebrandcrème;
 • Handdoek (microvezel);
 • Tube wasmiddel.

Beschutting en slapen:

 • Tarp poncho;
 • Nylon draad en 2 haringen;
 • Isolatiematje dik 5mm;
 • Slaapzak 3 seizoenen dons;
 • Kussensloop;

Diversen:

 • ID kaart, bankpas, zorgpas en rijbewijs;
 • EHBO set: aluminium nooddeken, pleisters, drukverband, paracetamol, ibuprofen, … et cetera;
 • Naaisetje;
 • Hoofdlamp;
 • Powerbank inclusief zonnepaneeltjes;
 • Horloge met gps en navigatie en mobiele telefoon;
 • Selfiestick met tripod;
 • Oortjes;
 • Oplaadkabeltjes (2 stuks);
 • Zakmes en spork;
 • Flask 500 ml (2 stuks);
 • Hersluitbare zakjes (4 stuks);
 • Trailrunstokken;
 • Zonnebril;
 • Kompas;
 • Kaarthoes met kaart.