In de categorie doe-eens-een-minder-bekende-trail viel mijn oog in 2019 al op het Marskramerpad. Op de website van wandelnet heeft het Marskramerpad deze uitnodiging voor staan: “Treed in de voetsporen van de marskramers die langs de oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun snuisterijen en wonderzalfjes aan te bieden.”. In mei 2019 waagde ik een eerste poging om een deel van het Marskramperpad te trailen. Vanaf station Klarenbeek aan de rand van Apeldoorn terug naar mijn huis in Amersfoort. Etappe 9 t/m 13, met in totaal ongeveer 94km.
Die eerste poging was geen succes qua route volgen. Ik liep toen nog niet met navigatie op mijn horloge. En dacht heel naïef dat de rood-witte markeringen van het Marskramerpad me wel thuis zouden brengen. Ik had buiten de waard gerekend: niet alle markeringen zijn aanwezig en er zijn meerdere paden die elkaar kruisen en/of deels met elkaar oplopen. Na vier kleine rondes steeds terug bij de startlocatie………grrr. Google Maps ingezet en weer op de route gekomen. Later herhaalde dit zich, alleen was de ronde wat groter, 20km. Weer troefkaart Google Maps inzetten en directe route naar huis, 90km volgemaakt volgens plan, maar helaas veel verhard.
Navigeren met mijn horloge ben ik mee gaan experimenteren tijdens de eerste Corona-golf. En sindsdien met veel plezier meerdere routes gelopen. En ook tijd voor een herkansing dit deel van het Marskramerpad. Vrijdag 27 november de trein gepakt vanaf Amersfoort naar station Klarenbeek. Een koude, mistige vrijdag. Niet veel mensen in de trein, vooral studenten die toch met verbazing keken naar deze trailer in vol ornaat. De startlocatie is een deprimerend station. Gelukkig kan ik gelijk het bos in en is de startlocatie snel vergeten. Vrij snel passeer ik het kabouterbos, dat herkende ik nog van een jaar geleden. En al vrij snel kwam ik op het punt waar in mei 2019 een paar keer verkeerd liep, inderdaad zijn de markeringen zijn niet heel duidelijk. Gelukkig loodste mijn horloge me nu de goede kant op.
Uiteindelijk liep ik de route op een mistige vrijdag en ook ongeveer 5 uur in het donker. En de route verraste me deze keer qua afwisseling en uitdaging. Bos, klimmetjes vooral in het begin, heide, weilanden, weidsheid en heel weinig mensen. Kortom, heerlijke route om in te ontspannen! Op Wikipedia kun je deze omschrijving vinden: “Het tweede deel loopt van Deventer naar Amersfoort en kruist de Veluwe van oost naar west. Komende vanuit het IJsseldal loopt de route naar de bossen rond Hoenderloo en via de heide en stuifzanden tussen Kootwijk en Stroe richting de Gelderse Vallei.”
Enige nadeel is dat er maar één waterpunt op de route is en dat al na ongeveer 21km in Hoenderloo. Ik had achteraf de route nog iets kunnen omleggen om langs een supermarkt te gaan. Nu kwam ik niets tegen aan tankstations, supermarkten, take-away restaurants.
Dit gedeelte van het Marskramerpad heb ik afgevinkt. Delen van het laatste gedeelte heb ik ook al gelopen, van Amersfoort naar Breukelen. Nu ben ik plannen aan het maken voor het eerste gedeelte: Bad Bentheim – station Deventer of station Klarenbeek. En later het hele derde gedeelte van Amersfoort naar Scheveningen.
Een aanrader als je zin hebt in een minder bekende en rustige route. Wie volgt?
Tips:
- Meer informatie over het Marskramerpad.
- Link naar de gratis drinkwaterkaart. Let op, in de winter kunnen sommige drinkwaterpunten afgesloten zijn i.v.m. mogelijke vorst.
- GPX in de bijlage. De route iets omgelegd om gratis water te kunnen tappen bij restaurant “Brunch Hoenderloo” / “Broodhuis Pien” aan de Apeldoornseweg 16 (kruising met Krimweg). Dit is op ongeveer 21km op de route. Ik had achteraf de route nog iets kunnen omleggen om langs een supermarkt te gaan.
- Gebruik de rood-witte markeringen van het Marskramerpad ter controle. Maar let op, soms staan er ook rood-witte markeringen van andere wandelpaden. Kortom, je eigen navigatie als leidend nemen
- Neem naast een ID en bankpas ook contant geld mee. Op een andere ronde kwam ik bij een take-away blokhut waar ik alleen met contant geld kon betalen.
- En oh ja, een keertje door een weiland heen gekomen dat onderdeel is van een Klompenpad. In mijn geval was het al donker en afgesloten. Dus paar keer bukken en een keer in aanraking gekomen met prikkeldraad. Ook dat mocht de pret niet drukken!
Trackbacks/Pingbacks