Selecteer een pagina

Dorst! Daar! beekje! Voor het oog glashelder en fris van smaak. ‘Dit kan geen kwaad’, denk je. Je vult je softflask en werkt meteen in één teug een halve liter naar binnen.

Een uur later weet je beter… Water kan verontreinigd zijn met onzichtbare ziektekiemen. Hoe kun je voorkomen dat een microscopisch klein organisme als een protozoa of bacterie je trailrun bederft? Door simpelweg een waterfilter te gebruiken.

Zo maakt besmet water je ziek
Slechts 0,8% van het ter wereld is bruikbaar en drinkbaar. Ook kristalhelder water uit een rivier of beekje hoog in de bergen kan jouw darmstelsel in de war brengen. Want water kan naast zwevende, niet opgeloste deeltjes zoals stof en algen, de volgende ziekteverwekkers bevatten:

Protozoa: Eencellige diertjes – tussen 10 en 100 micron groot – die zich als parasiet onder anderen in je darmen nestelen. In vergelijking met hun collega-ziekteverwekkers hieronder zijn het grote organismen die gemakkelijk uit het water te filteren zijn. Belangrijkste boosdoeners zijn Cryptosporidium en Giarda Lamblia.

Bacteriën: Strikt genomen plantjes, geen diertjes. Tussen 0,5 en 1,5 micron groot, maar met een goed filter niet al te moeilijk te vangen. Ze verspreiden zich ook via mensen en dieren, en kunnen verschillende ziektes veroorzaken, van een lichte maagstoornis tot tyfus, salmonella, dysenterie en cholera.

Virussen: Virussen zijn de kleinste micro-organismen die in water voorkomen, tussen 0,004 en 0,1 micron groot. Ze zijn echter wel de gevaarlijkste ‘beestjes’, want de oorzaak van levensbedreigende ziektes zoals polio, hepatitus en gele koorts. Virussen zijn letterlijk en figuurlijk een ongrijpbare categorie organismen omdat ze door de meeste filters heen glippen.

Wat doet een waterfilter?
Water koken is een effectief middel in het bestrijden van micro-organismen zoals protozoa, bacteriën en virussen. Maar tijdens een trailrun heb je daar niet veel aan. Wil je tijdens je tocht toch water zuiveren, dan biedt een waterfilter uitkomst. Bij filteren wordt een voor micro-organismen ondoordringbare barrière opgeworpen. Een filter werkt als fijnmazige, poreuze spons die alle protozoa en bacteriën afvangt. Virussen kun je niet verwijderen met een filter, maar uit onderzoek is gebleken dat virussen in water slechts twee minuten kunnen overleven zonder zich aan bacteriën of andere organismen te hechten. Bovendien ligt het risico van watergedragen virussen veel lager dan die in de lucht of voedsel. Over het algemeen zijn waterfilters dus vrij betrouwbaar.

LifeStraw
Waterfilters zijn er in alle soorten, maten en gewichten. Voor jou als trailrunner zijn naast formaat en gewicht ook de snelheid en het gemak waarmee je het water kunt filteren van belang. LifeStraw maakt waterfilters die aan al deze eisen voldoen. Het meest simpele én goedkope (€ 26,95) model werkt als een rietje. De onderkant steek je in de waterbron, aan de bovenkant zit een drinktuit. Door te zuigen, wordt het water door het filter in het rietje geleid. De eenvoud is de kracht van dit waterfilter. Nadeel is dat je met je gezicht dicht bij het wateroppervlak moet zitten om te kunnen drinken. Dat is niet altijd makkelijk of mogelijk. Bij een waterbak die je veel in Alpenlanden tegenkomt, werkt het echter prima.

Een ander minpunt van dit filter zou kunnen zijn, is dat je met dit filter geen water kunt meenemen. In dat geval biedt de LifeStraw Flex (€ 39,95) uitkomst.

LifeStraw Flex
Deze wordt namelijk met een softflask van 650 ml geleverd. Nadat je de softflask gevuld hebt in een beek, schroef je het filter erop. Dat heeft als extra voordeel dat je niet met je gezicht bij het water hoeft te zitten om te kunnen drinken. De drinktuit van de Flex is kleiner dan die van ‘gewone’ LifeStraw waardoor je harder moet zuigen. Ook zuig je de softflask snel vacuüm. Makkelijker is het dan om te knijpen. Je kunt de Flex ook aansluiten op een waterzak of PET-fles. Met de Lifestraw Universal heb je de mogelijkheid de filter op je eigen drinkfles te schroeven (er worden verschillende maten mondstukken meegeleverd).

En zuiveringstabletten dan?
Waterzuiveringstabletten of een waterzuiveringsvloeistof zijn – los van de vaak slechte smaak – niet meteen een goede oplossing. In de tabletten zit een chemisch middel op basis van jodium of chloor, dat bij veelvuldig gebruik schadelijk kan zijn voor je schildklier. Enkel gebruiken in noodgevallen dus. Bovendien heeft het tijd nodig om in te werken.

De Lifestraw Flex kan 2.000 liter water zuiveren, de Lifestraw zelfs 4.000 liter. Voldoende om jarenlang je dorst te kunnen lessen. Met een gewicht van slechts 57 gram voor de Life Straw en 89 gram voor de LifeStraw Flex is er dus geen reden om ‘m niet mee te nemen.


WINACTIE
Maak kans op één van de Lifestraw waterfilters. Meld je aan via dit formulier en beantwoordt de vraag hoeveel kinderen en mede dankzij Lifestraw jaarlijks worden voorzien van schoon drinkwater. Je kunt je hiervoor aanmelden t/m 8 aug 2021.

Splash this around