Sinds een jaar bieden we de self-guided King Dachstein Trail (KDT) aan: een stage run in trailrunning paradijs Salzkammergut (Oostenrijk). In zes dagen (vier loopdagen) ontdek je deze bijzondere regio. Je loopt in totaal 117km met daarbij 5.780 hoogtemeters. Wij organiseren de overnachtingen (deels in berghutten), alle routeinformatie vooraf en zorgen voor lokale support op locatie.
Wij vroegen ervaringsdeskundigen Aldo en Anouk het hemd van hun lijf. Ze boekten KDT in september 2021. Aldo, Anouk: fijn dat jullie mee willen werken aan het interview over de King Dachtstein trail.
Hoe kwamen jullie op het idee om in te schrijven voor dit self-guided avontuur?
We waren al een tijdje op zoek naar een trail over meerdere dagen maar waar geen tijdsdruk achter zou staan, omdat we niet wisten hoe onze lichamen er op zouden reageren. Omdat we ons zelf ook wel comfortabel voelen bij het navigeren en we ook samen goed kunnen lopen zonder hulp leek ons dit een heel mooi avontuur. Omdat er ook een noodlijn is, weet je dat je er niet helemaal alleen voor staat.
Hoe zag jullie voorbereiding er uit voor dit avontuur, denk aan training, inlezen, materiaal?
Omdat we al wat meer trails in het buitenland hebben gelopen, was onze voorbereiding niet heel anders dan anders. We hebben aardig wat kilometers getraind en ook getracht veel hoogtemeters te maken. Daarnaast hebben ook core versterkende oefeningen gedaan in de sportschool. Wel hebben we beiden een nieuwe all round trail schoen gekocht ( en goed ingelopen) welke ook, als je deze lang aan hebt, comfortabel is en op alle ondergronden die je tegen komt voldoende grip geeft.
Extra aandacht hebben we besteed aan het eten en hoe je onderweg voldoende calorieën binnen krijgt. Je loopt tenslotte 4 dagen achter elkaar en dan moet je toch de tank vol weten te houden. We hebben daar ook van te voren echt mee geëxperimenteerd om te zien wat wel en niet bevalt.
De routes hebben we vooraf over gezet op de horloges en goed bekeken via google maps. Het roadbook en de vooraf opgestuurde paklijst hebben we goed bestudeerd. Alle ‘verplichte materialen’ hebben we uiteraard meegenomen: je weet nooit wat het weer gaat doen in de bergen! Daarnaast hebben we voor de zekerheid wel een wat uitgebreidere EHBO set mee genomen.
Neem ons eens mee: vertrekkende vanaf zeeniveau komen jullie 900km later aan in Gossau, hoe was de aankomst van jullie avontuur?
We houden er van om vroeg aan te komen zodat we nog wat kunnen acclimatiseren en kunnen wennen aan de omgeving. Toen we ons meldden bij de receptie werd niet al te vriendelijk verteld dat het inchecken pas vanaf 15:00 uur was en dat we dus te vroeg waren. Toen we het aanbod deden wel alvast het papierwerk te doen, zodat hij het straks wat rustiger had, ontdooide de persoon achter de receptie wat. Na een lekkere wandeling met de nodige hoogtemeters om de omgeving te zien, konden we wel inchecken. Het duurde even voordat ze door hadden dat we trailers waren en dat er een envelop met info voor ons lag, maar na wat extra uitleg kregen we de envelop met daarin een hele goede uitleg, de routes en de nodige toeristische info. Na een goed diner, een lekkere nacht en een goed ontbijt konden we op zondag uitgerust op pad.
Hoe was het verloop van jullie etappes?
Dag 1 is een inloop dag: er zitten niet te veel hoogtemeters in en alle paden zijn heel goed te rennen. Toen wij er waren, werd er in het bos gewerkt waardoor het leek dat er paden waren afgesloten. Hierdoor zijn we “iets” omgelopen en werd het wel een trip van 42 km in plaats van 35 km.
Halverwege de route loop je door het UNESCO stadje Halstatt: zeker leuk om even in de remmen te drukken voor een terrasje en wat sight seeing!
Dag 2 is een mooie dag met nog steeds goed beloopbare paden en twee mooie klimmen. Daarnaast kom je langs een aantal mooie meren. De overnachtingslocatie, Stoderzinken, is fantastisch gelegen.
Dag 3 is een technische dag. Het is “maar “ 22 km maar er zitten technische stukken in waardoor je aanmerkelijk minder hard kan lopen dan de voorgaande dagen. Zeker de afdaling naar het hotel is erg technisch, op deze dag is ervaring in de bergen met technisch terrein en het niet hebben van hoogtevrees een vereiste. Hou ook echt rekening met het feit dat je voldoende water mee neemt want je loopt echt in het hoog alpine terrein en je komt weinig tegen onderweg.
Dag 4 is een mooie dag die je echter niet moet onderschatten. Het is een mooie route die je langs veel berghutten voert, dus plek zat om je drankvoorraad bij te vullen en om steeds wat te eten. Je merkt wel dat dit al de 4e loopdag is en er zitten nog best wel wat pittige klimmetjes en afdalingen in… De laatste 8 km lopen over makkelijke paden naar beneden en je ziet je eindbestemming steeds dichter bij komen.
In het programma wordt toeristische informatie gedeeld. Wat vonden jullie daarvan?
Heel leuk om te lezen wat er allemaal kan in de buurt. Gezien ons looptempo waren het echter vooral dingen voor later in de week (wij hadden vakantiedagen eraan vast geplakt).
Hoe ging het navigeren jullie af?
Voor het navigeren gebruikten we een Garmin Fenix 6x Pro Solar (met een kaart er op), een suunto 5 (breadcrumrail) en een iPhone met daarop Komoot en de route. Een andere handige app is TopoGPS. Komoot en TopoGPS zijn vooral erg handig als je ergens niet door kan en je een alternatieve route moet zoeken. Ik zou dus naast je horloge altijd ook de route op je telefoon mee laten navigeren. Leerpuntje voor onszelf: een verbodsbord voor fietsers en auto’s hoeft niet te gelden voor wandelaars; doorlopen kan dus wel ondanks een wit bord met rode rand en ‘gesperrt’ er op.
Welke dag/route (van de vier) vonden jullie het gaafst?
Dag is 3 echt heel gaaf met hele mooie vergezichten en je komt echt de hele dag bijna niemand tegen.
Wat is jullie mening over de verschillende verblijflocaties en maaltijden?
Het COOE hotel, bij vertrek en aankomst, is een wat groter hotel met functionele maar prettige kamers, welke van alle gemakken zijn voorzien. Eten in buffetvorm is prima na een lange loopdag (zeker als je veel toetjes wil eten om te vieren dat je er weer bent!). De andere hotels zijn leuke Oostenrijkse hotels met goed ontbijt, fijn avondeten en goede slaapkamers. De twee berghotels (nacht 3 en 4) hebben ook nog eens een heel mooi uitzicht !
Hoe vonden jullie de support/organisatie voorafgaand en tijdens het avontuur?
Vooraf hebben we ruim voldoende info via MST gekregen en het is fijn dat er tijdens de trail ook een noodlijn is die je kan bellen in geval van calamiteiten. De infomap die je krijgt bij aankomst bevat ook nog eens allemaal extra info die nuttig kan zijn.
Wat is jullie mooiste herinnering aan de KDT?
Als je op dag 3, bij aankomst in je berghotel, jezelf nog een keer omdraait en je dan tegen een steile wand aan kijkt waar je net van bent afgedaald en je bedenkt dat je dat toch mooi hebt gedaan !
Hoe zou je de King Dachtstein Trail in vier woorden omschrijven?
Mooi, uitdagend, ruig, leuk!
Zouden jullie de KDT aanraden aan andere trailrunners?
Als je al trailervaring in de bergen hebt en je een keer wat vaker achter elkaar wilt lopen, is dit echt een aanrader. Het zijn lange loopdagen maar die vliegen echt voorbij.
- Voor meer informatie, klik door naar de pagina over de King Dachstein Trail.
- Voor vragen, mail naar trailreizen@mudsweattrails.nl