Selecteer een pagina

Jasmin Paris finisht Barkley

door | 23 mrt 2024 | Home, Nieuws, Trailen in het nieuws

“Thank you! I also think I can finish, but it does need things to come together at the right time, so (fingers crossed emoticon)”, schreef Jasmin Paris me op 19 maart 2023, na een tweede Barkley DNF.

Op 22 maart 2024 bereikte ze de finish, na een voor toeschouwers vrijwel even slopende race als voor haarzelf, met nog 99 sconden racetijd op de klok. In een interview voor de Engelse vertaling van het boek twee jaar geleden zei ze me dat ze  heel graag een keer zou willen finishen. Niet om de eerste vrouw te zijn die het monster zou hebben getemd, maar voor Jasmin zelf. Hoe eerlijk, Jasmin is een sportvrouw puur sang, een competitief wezen. Maar ook zei ze dat ze het erg fijn zou vinden als  ze zou winnen als vrouw, omdat dit voor veel jonge meiden een grote bron van inspiratie zou kunnen zijn.

Filmpjes van een finishende Jasmin gingen gisteren de hele wereld rond. Ik hoop dat zij die meiden overal ter wereld aan het lopen krijgt!

Jasmin’s finish is anders dan Jared (“Ben ik er weer?”) of Ihor (“Kom maar op met Loop 6!”) . Jasmin finisht zoals Laz dat ooit heeft bedacht: Ze heeft er alles uit gehaald wat er in zat. Dat inspireert mateloos, misschien nog wel meer dan dat veel andere Barkley finishers mij inspireerden al die jaren.

Jasmin’s finish is een slotstuk van een epische Barkley versie met veel betekenis. Het uur voor Jasmin finishte Jared zijn vierde Barkley en deed John dat voor de derde keer. Greig, wiens voeten ik in 2019 nog verzorgde voor de start van zijn eerste vierde Loop en Ihor de Verschrikkelijke die Oekraine weer even op positieve manier onder de aandacht brengt, maakten het feest compleet.

Er was ook nog een knappe tweede Funrun van Thomas, een Funrun van Guillaume Calmettes die een pagina was verloren ergens in Loop 2 en er was nog zoveel meer. Maar een Barkley laat zich eigenlijk niet in woord of beeld vangen.

 Hoe moet dit voor Laz zijn? De man is aan de finale begonnen, zo lijkt het. Eindelijk een vrouw, eindelijk een secondant Racedirector, een laatste grote reis te voet dwars door het Amerikaanse Continent. Ik denk dat de Barkley community nog lang terug zal denken aan deze editie van de race.

Splash this around