Selecteer een pagina

Van 8 tot en met 10 mei volgend jaar staat de 10e editie van de Koning van Spanje Trail op ons programma. Daarmee is de race één van de Trails die het langste op de Nederlandse kalender terug te vinden is. Een race die van kleinschalige natuurloop op zondagochtend is uitgegroeid tot een driedaagse Trailweekend als trefpunt voor recreatief en competitief trailer. Daarbij zijn er een aantal mooie nieuwe elementen aan het programma toegevoegd. En zijn er gelukkig ook veel dingen hetzelfde gebleven! 

Wat ons betreft is het organiseren van de 10e editie van de Koning van Spanje Trail een mooi moment om een aantal zaken die in 10 jaar de revu zijn gepasseerd te benoemen.

Marc Weening: “Wat ik me nog goed kan herinneren is het moment dat we 100 inschrijvingen binnen zagen komen voor de 1e edtie. Blijkbaar vinden meer mensen dit gaaf! Nu lijkt dat een vanzelfsprekendheid, maar in die periode bestond de hardloopsport vooral uit baan- en wegatleten en werden crossjes er in de winter bij gedaan voor de afwisseling en om sterker te worden. Veel breder was de hardloopsport niet. Met een klein clubje vrijwilligers, een mat voor tijdsregistratie, wat pijlen, prijsjes en een megafoon draaiden we de eerste editie. Onze parcoursbouwers liepen de race zelf mee. En familieleden deden de verzorging onderweg. Met veel plezier denk ik samen met Patrick aan die momenten terug!’

De groep vrijwilligers is gegroeid, met gelukkig een heel aantal terugkerende mensen die een belangrijke basis vormen. Vrijwillilgers die een dag of weekend lang langs de zijkant staan om de deelnemers een toffe race in het Limburgse land te bezorgen. Hoe bijzonder is dat! Echt: zonder vrijwilligers geen Trails! Langs de kant staan (vaak veel langer dan de langzaamste deelnemer) om iemand te ondersteunen bij zijn / haar sportprestatie moet bij je passen. En gelukkig dat deze mensen bij ons betrokken zijn!

Nog steeds aan boord is ook hoofdsponsor SALOMON, dit jaar voor de 10e keer van de partij. Een partij die aan de bakermat heeft gestaan van de ontwikkeling van de sport en ons daarbij als organisatie altijd het vertrouwen heeft gegeven: bijzonder om hier samen in te hebben mogen groeien! Waar we zijn gestart in een periode waar je met een trailvest op straat nog echt een bezienswaardigheid was. En Kilian nog zelf zijn inschrijvingen moest regelen.

Last but not least is nog steeds de parcoursbouwer dezelfde als in jaar 1. Patrick Franken ontwerpt elk jaar ‘met gevoel’ de parcoursen en zet deze met een team uit dat voor een belangrijk deel nog bestaat uit mensen die dit al 10 jaar doen. In het ontwerpen van routes zijn de uitdagingen met de jaren gegroeid, maar in deze ‘balance-act’ is het ook voor 2020 weer gelukt hele mooie routes neer te zetten. ‘Echte mooie kennismakingen met het trailen in het Limburgse heuvel landschap’ aldus Patrick, die verder memoreert aan de keer dat het parcours het decor vormde van het NK Trailrunning in samenwerking met de AtletiekUnie. ‘Dat zijn momenten dat we extra ons best hebben gedaan om een selectief parcours te ontwikkelen en de race in zo’n goed mogelijke banen te leiden’.

Wat is er nieuw in het programma? Op hoofdlijn is dat een viertal zaken:

  1. Aan het programma wordt een 50 mijl afstand toegevoegd. Deze afstand heeft 2.200 hoogtemeters en wordt in Nederland en België gelopen. De route is gps based, dus je navigeert de route grotendeels zelf. Deze is gepland op zaterdag 9 mei.
  2. De startlocatie van de Night Trail is bierbrouwerij Gulpener aan de rand van het centrum van Gulpen. Wat ons betreft een meer dan logische samenwerking met deze lokale partner. Bovendien is het Brouwlokaal een super sfeervolle plek om vanuit te vertrekken en te finishen.
  3. De zaterdag en zondag programma’s zijn omgedraaid. De langste afstanden worden daarmee op zaterdag georganiseerd en de kids Trails zijn doorgeschoven naar de zondagmiddag. Voor ons als organisatie, en de vrijwilligers, beter te behappen.
  4. De data zijn dit jaar los gekoppeld van de 2 voorjaars vakantieweken. Weken die altijd erg druk zijn in het Limburgse land. De vakantiedrukte maakte het minder aantrekkelijk voor de lopers. Ook zagen we dat deelnemers minder makkelijk (en veel duurder) hun overnachtingen voor dat weekend konden boeken. We hebben er voor gekozen wel de koppeling met het mooie seizoen en de aanloop naar het bergrace seizoen te behouden. Zodat deelnemers hun onverharde kilometers en hoogtemeters hier kunnen maken.

We zien jullie graag weer op 8, 9 of 10 mei voor een schitterend weekend trailen in het Limburgse heuvelland!

Splash this around