Selecteer een pagina

La Xhorisienne, jogging?

door | jun 27, 2016 | Nieuws

Als ik naar de Ardennen trek voor een jogging, dan ben ik voorbereid op iets meer dan een simpel wegwedstrijdje. In de meeste gevallen zijn dit heuvelachtige lopen met een hoog percentage onverharde tractor paden, gepaard met mooie uitzichten. Vandaag ging ik naar Xhoris voor de jogging La Xhorisienne. Na kort Google werk kwam ik op een video met de intro ‘une jogging avec allure de trail’. Ik was dus gewaarschuwd!

Geen website

Op de summiere website, de organisatie heeft geen website, van ‘course la province Liège’ staat gelukkig wel een route en ook hoogtemeters. Dit soort jogging circuits zijn in Wallonië erg populair onder de lopers en de ene week loop je in Huy een stratenloop en dan weer een jogging in een natuurgebied, die in Nederland met gemak een trailrun wordt genoemd.

Met in het achterhoofd de vele regenval en ook de video waar in 2014 al veel modder was te zien, trok ik uit voorzorg trailschoenen met profiel aan, goed keuze gebleken. De route van 21km is schitterend, eerst asfalt tot pakweg 3km, daarna heel veel modder over bredere paden, maar soms ook single-trails. De opmerking ‘allure de trail’ klopt zeker en ik geniet volop van het baggeren door de modder. Dit soort Course Nature zijn er dus volop in de Ardennen en geven je eerder de kans om eens te wennen aan de Ardennen, dan de vaak meer technische trails, zoals de onlangs verlopen OHM Trail. Verkijk je dus niet op de term ‘Jogging’, je krijgt vaak meer voorgeschoteld als een rondje om de kerk!

Trails in alle formaten

Op onze trailkalender kan je deze terugvinden door te zoeken op trailtype ‘Nature Run’. Toegegeven, echt veel lopen vind je niet terug, want op het moment dat er niemand is geweest, dan is ook niet duidelijk of het een natuurloop betreft. Mig roemde eerder al dit soort jogging kalenders en kwam ook geregeld van dit soort kleinschalige, meer dan zware, joggings tegen. In het verleden ging ik geregeld, toen bestonden er nog geen trailkalenders, naar de regio Luik voor het lopen van mooie races (bijvoorbeeld Sommets de Franchimont in Theux) die tegenwoordig best op een trailkalender terecht zouden kunnen, als ‘Nature Run’. In feite is de Crêtes de Spa 21km ook gewoon een natuurloop en is men dat als een korte trailrun gaan zien, omdat er een Ultratrail aan toegevoegd is.

Een mooi voorbeeld hiervan is ook de La Redoutable eind augustus. Een mooie loop met veel mooie onverharde paden en als toetje de ‘verharde’ klim naar La Redoute, bekend van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en Philip Gilbert, die woont aan de voet van de klim. Opvallend is echter dat deze wedstrijd sinds dit jaar een extra afstand heeft toegevoegd aan hun arsenaal. Naast de 10-20km Course Nature, gaan ze nu als extraatje een trailrun van 29,5km organiseren.

De organisatie springt zo in op de behoefte van dit soort trailruns, maar onbekend zijn ze hier zelf niet mee, want ze organiseren ook ieder jaar in het 1e weekend van maart de Trail de l’Ourthe. De kans is groot dat in de toekomst meerdere joggings hun wedstrijd meer ‘trail’ maken, maar voor mij persoonlijk vond ik de 21km van vandaag voldoende mooi en is het niet nodig alles zwaar en technisch te maken.

Nature Run tips voor je zomerplanning:

21-8 Raerun 22km in Raeren, het Duitse deel van de Ardennen
28-8 La Redoutable (nu dus met trailrun optie) in Sprimont. (andere tip: La Redoutable Bier!!)
4-9 Den Drieschloop (equivalent van La Redoutable met asfalt beklimming van de Keutenberg) in Valkenburg Nederland

Kalenders loopchallenges Ardennen:

Challenge Jogging Province de Liege
Course la Province Liege
Challenge Delhalle

Jouw tip op onze Trailkalender

Heeft iemand ook zo’n leuke ervaring gehad, laat het ons weten en we plaatsen deze loop voor de toekomst op de trailkalender als Nature Run!

Splash this around