Selecteer een pagina

Lange climax op de Gulperberg – KVS 2016

door | apr 26, 2016 | Nieuws

De 6e editie van de SALOMON Koning van Spanje Trail was er één met een langere climax dan zijn vorige edities. Zo’n 100 Trailers kozen voor een maximaal race- of testweekend met ongeveer 80 km en 2.000 hoogtemeters, de ULTIMATE. Traditiegetrouw werd de grootste slag om de heuvels gestreden op de 37 km afstand op zondag, waar het weer zich van alle kanten liet zien.

Het weekend trapt af met een kleinschalige, sfeervolle 15 kilometer in het donker voor losse inschrijvers en Ultimate lopers. De startnummers worden opgespeld ter controle dat iedereen weer uit het bos is, waarna we ons klaarmaken voor de live muziek van de snelste gitarist van Nederland, Tijs Groen. Een registratie van tijden voor het Ultimate klassement vindt dan nog niet plaats. De opzet zorgt bij deelnemers en organisatie voor een relaxte warm up en een prettige verstandhouding met de fauna en de mensen van Staatsbosbeheer.

Op zaterdag gaat het los met een 15 en 25 km Trail over geheel nieuwe routes. Met de Zeeuw Huub van Noorden voor het eerst aan de start van dit evenement. Een stevige battle met Groninger Iwan Kamminga op de 25 km afstand wordt uiteindelijk op de meet in Zeeuws voordeel beslist. Anne Zijderveld maakt bij de dames meteen haar ambities kenbaar voor de overwinning in het Ultimate klassement door overall 1e te worden op de 25km afstand.

Kamminga weet ook dat hij de volgende dag nog verder mag strijden voor het Ultimate eindklassement, met de Schoorlse loper Geordie Klein als grootste uitdager. Het weer laat zich die dag van een prettige kant zien: koud maar weinig wind en voor het grootste deel droog: prima loopweer dus en mooie uitzichten over het Limburgse land. De nieuwe routes worden enthousiast omarmd, de finish over Camping Gulperberg is sfeervol en zorgt ervoor dat de lopers bergop onder toeziend oog van de familieleden nog wat extra’s kunnen geven. In de middag is het de beurt aan de kids! Na een enthousiaste warm-up worden de paadjes opgezocht voor 500m / 1000meter of zelfs 4 kilometer. Een loopfeest met alleen maar winnaars!

Zaterdagavond wordt er gecompenseerd tijdens de pasta party op de camping. Tijs Groen zorgt voor de muzikale omlijsting. Na zijn ‘gig’ zoekt hij snel weer de Spaanse temperaturen op: voor de volgende dag is sneeuw voorspelt!

De zondag begint koud, de speaker benoemt gevoelstemperaturen met een min ervoor. De koudste eind april dag sinds 1989: de Koning van Spanje Trail heeft op dat gebied ook z’n tradities hoog te houden! De 11km wordt een snelle race, gemaakt door Steven Pauwels die na een periode van 9 maanden revalideren weer aan het opbouwen is. De snelheid is er nog en bovenal het plezier om weer dit soort races te lopen. Hij mag het Trailbier ‘Bouquetin’ op het hoogste schavot uitschenken. Op de 22km is het een race met ‘young guns’ Tim van den Broecke en Erwin Adan. De belg Jean Francois Charlier en de Spaanse Nederlander Hector Rubio maken de kop van het veld compleet. Ergens leidt de onderlinge competitie tot onachtzaamheid op de route, waar Hector Rubio en de Dennis Bast van kunnen profiteren. Charlier maakt het podium compleet.

Renée Vranken (6e overall) laat zien dat ze 2 weken na haar marathon van Rotterdam deze snelheid ook kan doorvertalen op de Trails. De Schoorlse Margriet Berkhout volgt haar op gepaste afstand.

De 37km kent een lange lijst aan kanshebbers. Het podium van vorig jaar staat aan de start: Zac Freudenburg, Tim Pleijte en Pascal van Norden. David Hemstede (vorig jaar 4e) richt zich dit jaar op andere sportieve doelen. De nummer 5 van vorig jaar Pim Molenaar heeft van dit weekend een trainingsweekend gemaakt en loopt alle afstanden. Die plekken liggen dus in ieder geval ‘open’. De strijd wordt hier gestreden door Michiel de Ruijter (nieuw op de langere Trails), Falco Olivier (nieuw op de Trails) en Iwan Kamminga (de Ultimate loper). Jeroen Vink, Dominique Pankow en Ralph Apeldoorn proberen daar achter hun top 10 plek veilig te stellen. Na een eerlijke wedstrijd, met niet-nauwelijks onduidelijkheden over het parcours is het Zac Freudenburg die voor de 5e keer de titel  op Koning van Spanje Trail pakt. Later in het seizoen wil hij zijn wereldtitel op het WK Berglopen bij de Masters verdedigen.

Tim Pleijte is ook weer op snelheid op de langere afstanden en meldt zich 6 minuten na Zac aan de meet. Pascal van Norden laat opvolgende zijn big smile aan de finishlijn zien. Falco Olivier kent een succes Traildebuut met zijn vierde plek in de rangschikking. Iwan Kamminga snelt naar een 5e plek in deze afstand en stelt daarmee zijn overwinning in het Ultimate klassement zeker. Met een SUUNTO Ambit Vertical 3 kan hij nu accuraat de hoogtemeters in het Groninger land registreren. Bij de dames staat ook hier geen maat op Irene Kinnegim. Na meerdere 100+ km wedstrijden over zand, over vulkanen, dit jaar al in de benen toont ze ook haar klasse in de modderige heuvels.

Charissa Koetsier laat een gat van 15 minuten, maar is vooral blij en tevreden met een comeback op dit niveau op deze afstand. Anne Zijderveld en Marieke van Hunen strijden net daarachter voor hun toppositie in het Ultimate klassement. Anne houdt Marieke net achter zich en haalt hiermee de eerste titel van het combi klassement bij de dames binnen.

Het gros van de lopers dat binnenkomt heeft de hagelstenen nog in de haren. En de schoenen hebben allemaal dezelfde kleur gekregen. Tekenen van een mooie tocht over het Limburgse heuvelland. De vlaai komt als geroepen en zorgt in combinatie met de Erdinger voor een aangenaam recuperatiemoment. Op Camping Gulperberg genieten we nog even na met het panorama op de achtergrond. Gulpen omgeving was weer op z’n best!

We willen alle deelnemers en vooral ook de vrijwilligers (door weer – wind – modder – hagel!!) bedanken voor deze lange climax op de Gulperberg!

Foto’s: Zout Fotografie
​Resultaten SALOMON Koning van Spanje Trail 2016 inclusief finish video’s
Sfeerbeelden zaterdag 23 april ZOUT fotografie
Sfeerbeelden zondag 24 april ZOUT fotografie
Foto’s Sportograf (zaterdag én zondag)
Foto’s Ludo van der Put
Blog Girls on the move
Blog Trailchicks Arnhem
Blog Dominique Pankow
Blog Jeroen Vink
Blog Lindy Prins
Artikel op BB Runners
Video​ Graving Trails
Videoverslag De Gulle Pen

Splash this around