Selecteer een pagina

Legends Trail 2018 – race report

door | 8 mrt 2018 | Home, Nieuws, Trailen in het nieuws

Frank geeft aan dat hij mensen hoort, maar die zijn helemaal niet in de buurt. Later ziet hij gezichten in elke voetstap die hij neemt… Zelf zie ik op 100 meter voor me een vierkant iets, het lijkt net een bus. Bij de “bus” aangekomen lopen we er dwars doorheen, hallucinerend voorwaarts gaan we verder…

We zijn meer dan 30 uur onderweg en zijn aan het klimmen en dalen in de Ninglinspo vallei van de Ardennen. Het klimmen houd maar niet op, door de winterse omstandigheden ligt er sneeuw / ijs en modder en wordt het tempo maken erg lastig. Ook moeten we over en langs boomwortels, omgevallen bomen en rotsen met een flink laag ijs erop,hier is verplaatsen op de normale trailschoen niet mogelijk en binden we onze spikes onder onze schoenen om wat meer grip te creëren.

De Legends Trail, een 250km parcours met 7000D+ wat zo snel mogelijk te voet afgelegd dient te worden. Het decor hiervoor is de Ardennen. De start van de Legends Trail is altijd het eerste weekend van maart. Hier wordt bewust voor gekozen omdat de weersomstandigheden zo onvoorspelbaar zijn. In 2016 was de eerste editie waarbij het mooi weer was bij de start maar later in de race veranderende het weer naar (natte) sneeuw regen en wind. In 2017 was het bijna hetzelfde weerbeeld maar toen maakte de horizontale slagregen de deelnemers het lastig. In 2018 mooie winterse taferelen waarbij je denkt op wintervakantie te zijn, niks is minder waar want ook dan zijn onderkoeling verschijnselen mogelijk.

Het parcours is niet gemarkeerd de deelnemers dienen zelfstandig te navigeren, dat kan via gps of kaart en kompas. Vanuit de organisatie krijg je op het laatste moment een gpx bestand overhandigd, het is mogelijk om te verkennen tijdens je voorbereiding. Echter veranderd het parcours nog weleens doordat diverse instanties wel of geen toestemming geven voor een bepaald stuk terrein.

De tijd die we krijgen tijdens de 2018 editie was 62 uur. Dit is gebaseerd op een tempo van 4 km per uur, dan zou je denken blijven bewegen dan kom je er wel. Maar er dient zeker gedribbeld te worden, mede door de weersomstandigheden, het zware terrein en eventuele rustmomenten is het van belang dat je tijdens de race enige tijdsmarge creëert.

De race is semi- self support, er zijn 4 checkpoints om ongeveer 50km, dit betekent dat je 50km lang aangewezen bent op jezelf. Op de checkpoints is de mogelijkheid om te slapen, ook zijn daar vrijwilligers die fantastisch werk doen voor elke deelnemer, op elke CP krijg je een warme maaltijd en is de verzorging geweldig.

 

Finishen bij de Legends Trail is niet vanzelfsprekend, er liggen te veel zaken op de loer die het jou moeilijk kunnen maken: 250km en 7000D+ in 62uur onder loodzware omstandigheden is finishen niet voor iedereen weggelegd. Over het algemeen haalt 50/60% van de deelnemers die finish niet. Naast dat je erg goed getraind dient te zijn, is het mentale aspect het belangrijkste. Klopt het niet tussen de oren, zal het erg lastig worden om de felbegeerde medaille omgehangen te krijgen.

Ondanks dat ik dit jaar voor de derde keer gestart bent is het mij niet gelukt om in 2018 te finishen, mentaal was het bij mij tot de laatste km in orde, echter de marge die ik had opgebouwd verdween als sneeuw voor de zon in het loodzware terrein van Ninglinspo en langs rivier de Chefna…

“Een uitdaging is pas een uitdaging als er ook een kans is om te falen”

Dennis Stoutjesdijk
Finisher Legends Trail 2017

Splash this around