Selecteer een pagina

Loslatende voethuid

door | mei 3, 2016 | Nieuws

To Macerate:  ‘Weken , week maken , macereren , uitmergelen , uitteren (door vasten).’

De afgelopen twee winters liep ik enkele lange afstanden waarbij relatief veel  lopers last hadden van een doorgaans weinig voorkomend voetprobleem: macerated feet (of trench feet). Macerated feet is mogelijk een Barkleyisme , maar waarschijnlijker een ultraïsme. Trench feet is een Europese term. Het refereert aan de voeten van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog, die weken achtereen in de vaak half ondergelopen loopgraven (trench) stonden. Die voeten zetten na enige tijd een soort rottingsproces in.

Niet alleen in een loopgraaf  riskeer je dit soort ellende. Macerated feet kunnen je feestje ook bederven als je een uur of 10 met natte voeten rondloopt. De huid van de onderkant van je voeten wordt dan helemaal wit en pruttig, de huidtextuur krijgt  iets van half ingedroogde aardappelpuree. Meestal komen er ook pijnlijke scheurtjes in de huid. Als je hiermee blijft doorlopen gaat de huid uiteindelijk loslaten. Dat is erg pijnlijk.

Ik dacht de afgelopen jaren dat dit voetprobleem zich alleen voordeed door een combi van lange periodes natte voeten en warm weer. Bijvoorbeeld wanneer buien en zonnige periodes elkaar afwisselen, of als je bij warm vochtig weer door een drassig gebied loopt. Maar ik heb nu dus ook een paar keer gezien dat voeten kunnen macereren bij winterse temperaturen, als de voeten lang achter elkaar nat zijn. Vaak leidt het voetprobleem tot opgave van de wedstrijd.

Gelukkig zijn macerated feet maar enkele dagen lastig en pijnlijk. Na een paar dagen liefdevol koesteren gaat het vaak al een stuk beter. De pulpvoeten fascineren me al een paar jaar. Ik heb enkele keren uitgeprobeerd of ik ze  bij mezelf kon veroorzaken, omdat het me best heroïsch leek. Maar toen het me op een bepaald moment bijna gelukt was, leek het me uiteindelijk  toch beter om dit soort problemen in het vervolg te vermijden. Omdat ik inmiddels wel snapte waarom en hoe je ze wél krijgt, was het redelijk eenvoudig om te bedenken hoe je ze kunt vermijden.

De allerbeste manier om macerated feet  te omzeilen is om geen lange afstanden te lopen waarbij je risico loopt op natte voeten, maar dat is een dooddoener.

Een tweede goede manier om geen macerated feet te krijgen bestaat uit het prepareren van je voeten én een goede behandeling van je voeten tijdens het lopen. De combinatie van beide is belangrijk, volgens mij.

Hoe dat in (mijn) praktijk werkt? Ter voorbereiding schuur ik dagelijks het eelt van mijn voeten, vanaf een dag of tien voor de wedstrijd. Na iedere schuurbeurt (met vrij grof schuurpapier dat ik op een stevige stok heb vastgeniet) smeer ik de huid in met vaseline. Door dit procedé een ruime week dagelijks te herhalen wordt de huid van mijn voet als het ware gepolijst, erg stevig en soepel. Hierdoor herstelt de huid zich snel. Ik heb van anderen gehoord dat ze hun voeten met kamfer behandelen, in de twee weken voor een wedstrijd. Kamfer bevordert de eeltvorming van de voet, dus het zou een optie kunnen zijn voor mensen met een dunne voethuid. Overigens schijnt kamfer libido verlagend te werken.

De preventieve voetbehandeling tijdens het lopen is eenvoudig, bij een voet in goede conditie. De vochtige voethuid moet twee maal per etmaal goed kunnen indrogen. Dat kan alleen als je op een droge plek je sokken kunt uittrekken.  Om mijn voeten te drogen loop ik op een ravito op een droge plek op blote voeten rond. Daarbij probeer ik om ze in de volle zon even helemaal te laten indrogen. Je voeten hoeven maar een paar minuten helemaal droog te zijn. Meestal doe ik daarna droge sokken aan, na een lik vaseline op mijn voeten te hebben gesmeerd. Zo kan de huid weer uren  achtereen vochtigheid aan.

De afgelopen winter probeerden we nog een wintervariant op het drogen van de huid uit: Maarten had een föhn bij zich in zijn dropbag tijdens de Legends Trail. Met dat apparaat konden we om de 15 uur onze voeten goed droogföhnen. Dat werkte snel en hygiënisch. De combi van prepareren en föhnen had als resultaat dat mijn voethuid 60 uur in prima conditie bleef in een race waarbij velen uit moesten stappen vanwege gemacereerde voeten.

Splash this around