Selecteer een pagina

MudSweatTrails Materiaalmateriaal

Nieuwe categorie op de kalender: Oriëntatielopen

door | mrt 8, 2016 | Nieuws

Oriëntatielopen: een sport met stevige raakvlakken met de Trailsport en steeds vaker ook een (gelegenheids?) uitstapje voor Trailrunners.

Scandinavië maar heeft in Nederland ook een officiële bond, de NOLB. Sinds deze maand bieden we oriëntatieraces in Nederland en België ook een plek op onze kalender.
Op de website van één van de oriëntatielopen, de Einderheidseloop, staat een mooie introductie over oriëntatielopen:

Anders dan trailrunning wordt bij oriëntatielopen geen parcours uitgezet middels pijlen, maar krijgen alle deelnemers een kaart met daarop de controlepunten die bezocht moeten worden. Deze punten moeten in nummer volgorde afgelopen worden en kunnen overal staan: dichtbij de paden, maar ook wat verder in het bos bij een sloot, op een heuvel, aan een bosrand of bij een grote kuil. Afstanden die aangeboden worden zijn: 11 – 8 – 6 – 4.5 kilometer.

Let er op dat deze afstanden hemelsbreed zijn, meestal komt hier nog 20 tot 30% bij, plus dat je stukken door het bos zal lopen. De Einderheide is een relatief vlak gebied, hoogtemeters zijn dus verder niet van toepassing.
Kort gezegd, een vorm van (hard)lopen – door bos en hei – waarbij het niet alleen aankomt op hardlopen, maar vooral ook op goed oriënteren. Oriëntatielopen wordt ook wel ‘de sport van het bos’ genoemd.

Ja, dit is een indrukwekkende hoeveelheid goodies die je zonder probleem mee kunt zeulen

“Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen.”

Op onze trailkalender kun je onder de categorie OL zoeken naar een oriëntatieloop in de buurt.

Splash this around