Selecteer een pagina

NK Trailrunning 2017- Koning van Spanje Trail

door | mei 8, 2017 | Nieuws, Trailen in het nieuws

In het weekend van 6 en 7 mei werd in Gulpen, Zuid Limburg voor het 7e jaar op rij de Koning van Spanje Trail georganiseerd. Meer dan 2.000 lopers maakten daar hun opwachting op één van de 9 afstanden die dat weekend werden gelopen. Van een night trail op vrijdagavond, via diverse (jeugd)afstanden op zaterdag tot aan het 3e Nederlands Kampioenschap Trailrunning op zondag, er was dit weekend voor ieder wat wils. Voor de 3e editie van het NK Trailrunning was door de Atletiek Unie gekozen voor het (nieuwe) koningsnummer in Gulpen over een afstand van 42 km en met 1.300 hoogtemeters.

Aan de start stonden zowel bij de heren (Tim Pleijte 2015, Geordie Klein 2016) als de dames (Reneé Vranken 2015, Kim Mulder 2016) de kampioenen van de voorbij edities. Naast hen konden we een heel sterk heren- en damesveld optekenen. De winnaar van deze Koning van Spanje Trail zou zich dan ook met recht Nederlands Kampioen Trailrunning mogen noemen!
De grote hoeveelheid deelnemers gedurende het gehele weekend en de nationale top die (zo’n beetje) volledig present was. Het laat ten volle zien hoe populair de trailsport in Nederland geworden is de laatste jaren. De uitdaging van de (onverharde) paadjes door de natuur, de grillige hoogteprofielen en vooral ook de sfeer rondom dit soort evenementen trok deelnemers uit alle hoeken van het land naar het uiterste puntje van Limburg. Waar het begin mei, als de natuur prachtig groen gekleurd is, sowieso goed toeven is!
Het wedstrijdverloop tijdens het NK Trailrunning liet ook niets te wensen over.

In de herenrace waren het Tim Pleijte, Huub van Noorden, Zac Freudenburg en Iwan Kamminga die al snel, de beslissende kopgroep vormden. De achtervolgers in de vorm van Pascal van Norden, Dominique Pankow en Hidde Bekhuis bleven lange tijd op gepaste afstand van dit viertal en konden nooit echt meestrijden om de titel.Van Noorden, Pleijte, Kamminga en Freudenburg staken hun ambities niet onder stoelen of banken en betraden de paadjes met een hoog aanvangstempo. Een tempo wat allereerst voor Freudenburg te hoog lag. De, in de Verenigde Staten geboren loper, moest er als eerste af en kon zijn serie overwinningen in de Koning van Spanje Trail geen vervolg geven.
Het volgende slachtoffer was Iwan Kamminga. De beroepsmilitair uit Oud Pekela verkoos een eigen tempo en liet Pleijte en van Noorden verder uitrazen teneinde hen later terug te pakken. Dit lukte hem alleen met van Noorden die verkeerd liep, een inzinking had, maar uiteindelijk toch nog als 3e wist te finishen.
De winst ging echter soeverein naar Tim Pleijte die hiermee, na zijn titel in 2015, zijn tweede Nederlandse titel pakte.

In een eerste reactie laat de inwoner van Vlissingen weten zeer, maar dan ook zeer tevreden te zijn. ‘Ik had een fantastische dag en kon blijven pushen. Hiermee laat ik mijn blessureperiode helemaal achter me!’. Pleijte begon zeer sterk aan 2017 met de winst in de Zeeuwse klassieker Trail by the Sea en de internationale Lloseta Extrem op Mallorca. Daarna werd hij echter kortstondig achtervolgd door het blessurespook. De blessure kon hij echter precies op tijd achter zich laten om nog een aantal weken goed te trainen en de vorm terug te zien keren.
De (officieuze) uitslag van de top 3 heren:

1.      Tim Pleijte 3.00.20
2.      Iwan Kamminga 3.06.44
3.      Huub van Noorden 3.16.01

In de damesrace waren het de voormalig kampioenen Reneé Vranken en Kim Mulder die een heftige strijd uitvochten. Vranken startte heel hard om indruk te maken op Mulder. Mulder, die liever haar eigen race loopt, voelde zich lange tijd te veel opgejaagd en gefocust op Vranken die ze de hele tijd in het vizier kon houden.
‘Op een bepaald heb ik tegen mezelf gezegd en nu om je heen kijken en je eigen tempo lopen!’, aldus Mulder. Kort daarop stond Vranken, met volgelopen bovenbenen (een euvel wat haar een paar weken geleden tijdens de Marathon van Rotterdam ook al een snelle tijd door de neus boorde) geparkeerd en kon Mulder ‘hard erop en erover gaan’, zoals ze het zelf zei.

De voorsprong op Vranken wist Mulder vervolgens gestaag uit te bouwen om uiteindelijk met ruim een kwartier voorsprong als eerste onder het finishdoek door te gaan. Een tweede Nederlandse Titel Trailrunning was daarmee binnen en de moeilijke periode die Mulder doormaakte na het WK 100 kilometer op de weg vorig jaar in Los Alcazares was daarmee definitief afgesloten.
Het podium werd compleet gemaakt door de in Bavel woonachtige Ingrid Versteegh. Zij liep heel de race op de 3e plaats en naderde Vranken nog tot op een minuut of 3.
De (officieuze) uitslag van de top 3 dames:

1.      Kim Mulder 3.30.05
2.      Reneé Vranken 3.46.09
3.      Ingrid Versteegh 3.49.01

Met Tim Pleijte en Kim Mulder kende het NK Trailrunning twee waardige kampioenen. Deze atleten zullen over een dikke maand ook aan de start staan van het IAU WK Trail gehouden tijdens de Trail Sacred Forest in het Italiaanse Badia Prataglia. Wat kunnen zij daar laten zien?
Splash this around