materiaal
Parcours bouwen: not for p#ssies!
Het is vrijdagmorgen 9:00 uur. We pakken twee bussen vol met materiaal en eten voor de PETZL Night Trail in Bergschenhoek. Gas moet er op om op tijd te zijn bij Outdoor Valley voor de nulmeting die de terreinbeheerder met ons wil doen. Een nulmeting houdt in dat je het terrein achterlaat zoals we het die dag aantreffen. Terwijl één van ons meegaat met de terreinbeheerder gaan de overige teamleden de bus uitladen en de grote rugzakken gereed maken voor het parcours.
Hamers, tientallen paaltjes, nietpistool, tie-rips, en kilo’s bordjes gaan in de rugzak. De kleding wordt gewisseld. We hebben rekening gehouden met zeker drie keer nat worden vrijdagmiddag, zaterdagmorgen en zaterdagavond tijdens de race. Oude zooi aan want Bergschoenhoek is altijd gegarandeerd slecht weer en veel modder. De temperatuur is deze keer in het voordeel van de parcoursbouwers.. de narcissen staan naast het pad in bloei!
We schieten in twee teams van drie personen de paadjes op. Rugzak op en knallen op de ATB door de modder. Aan het einde van de middag, begin van de avond zit het grove werk er op en zijn de routes zichtbaar voor een ervaren trailer. De eerste 20 km en 5 uur fietsen met bepakking zitten er op.
Zaterdag morgen 10:00 uur: teams worden aangevuld met een aantal nieuwe vrijwilligers. Ervaren trailers komen ons assisteren. Inzicht in het lopen en de eigen ervaring van een ervaren trailer is handig bij het uitzetten van de route. We hangen op de hele route extra linten zodat het parcours nu voor iedereen zichtbaar is. Het is druk op de paden met wandelaars en honden. Tientallen keren leggen we aan lokale bewoners uit waar we mee bezig zijn. Begrip bij buurtbewoners en andere gebruikers van het terrein kweken is belangrijk om events vaker te kunnen organiseren!
Ja, dit is een indrukwekkende hoeveelheid goodies die je zonder probleem mee kunt zeulen
Een aantal bordjes zijn verwijderd. Alleen nu zijn het incidenten en geen bewuste acties om ons trailfeestje te dwars bomen. De golfbaan mogen we nog niet op. Deze laatste km kunnen we pas uitzetten net voor de race begint. Om ca 15:00 uur zijn we klaar met de route: ca 20 km en 5 uur verder.
17:00: De route wordt voor de eerste keer weer nagefietst ter controle: ca 20 km fietsen en 1 1/2 uur verder.
17:30: we schieten met vier man de golfbaan op om de laatste km uit te zetten. Met ons hand op ons hart moeten we beloven dat we OP de paadjes blijven. We zetten de hoeken zo goed mogelijk af en rekenen op de eigen verantwoording van de trailers: BLIJF OP DE PAADJES.
18:30 we duiken met een aantal mensen het parcours op om e.e.a. ook in het donker nogmaals te controleren. Om 19:00 uur klinkt het eerste startschot; gaan de lopers goed ? Een parcoursbouwer moet zelf creatief zijn en oplossing gericht en stressvrij zijn. Nu bellen naar de hoofdverantwoordelijke heeft geen zin: die is 45 minuten bezig met het wegstarten van het peloton.
Met onze communicatiemiddelen geven we elkaar onze positie door en die van de lopers. Zo schuiven wij de nacht door over het parcours en houden de lopers in de gaten op de golfbaan en in het terrein. Daar waar een loper eventueel per ongeluk een korte route kan pakken, een onbekende al graag de route wil opruimen of denkt dat lintjes aan een andere tak mooier hangen. Daar staan wij in de donkere hoeken en gaten van het terrein om alles in goede banen te lijden.
“Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen.”
Als de laatste loper is gepasseerd kunnen we beginnen met opruimen. Een tijdrovend klusje. Om 23:00 uur zijn we klaar, het terrein is weer schoon. Uitgeteld komen de nieuwe parcoursbouwers terug : “whaauuww hefig was dit” en dan ook nog niets mee maken van het feestje bij de finish! De laatste warme erwtensoep verdwijnt net in de mond van een deelnemer. De vaste parcoursbouwers geven elkaar een dikke knipoog en glimlachen. Welkom bij de club!