Selecteer een pagina

Persbericht: IAU Trail World Championships 2016 Portugal – 29 okt

door | okt 17, 2016 | Nieuws

Terwijl de eerste sneeuw al in de Alpen gevallen is, en het Alpen-trail-seizoen dus echt op zijn eind loopt, zuigt de mondiale trailwereldtop nog éénmaal de longen vol frisse berglucht. Er volgt namelijk nog een zeer aangenaam toetje in de vorm van het 6e IAU Trail World Championships. Ditmaal gehouden tijdens de Trans Peneda-Gerês die door niemand minder dan Portugals bekendste trailrunner Carlos Sá (o.a. 3 keer top 10 in de Ultra Trail du Mont Blanc) wordt georganiseerd.

De grote vraag is wie op zaterdag 29 oktober, ergens aan het begin van de middag, zich de opvolger mag noemen van de Fransen Silvain Court (heren) en Nathalie Mauclair (dames) die zich vorig jaar tijdens La Maxi Race du Lac d’Annecy (Frankrijk) als wereldkampioenen mochten laten kronen.

Wat betreft het parcours is de setting zo’n beetje hetzelfde als vorig jaar rondom het meer van Annecy. Het middelgebergte (tot 1.335 meter) van het Geres/Xures Transboundary Biosphere Reserve in het uiterste noordoosten van Portugal op de grens met Spanje vormt nu het decor voor een race in lijn over 85 km met 5.000 D+.  Het filmpje van het parcours laat een charmant, groen en glooiende landschap zien. Opgeleukt met veel water en gigantische rotsblokken. Charmant en grillig tegelijk dus een uitermate geschikt parcours voor een waardige wereldkampioen trail.

Net zoals vorig jaar zal Nederland een heren- en damesploeg af vaardigen naar dit WK. Laurens Groenendijk heeft als Coördinator NL Ultratrail team, de handen ineengeslagen met Ultraplatform NL en (het trailrunningplatform van Nederland en België) MudSweatTrails en een professionele selectieprocedure voor de Nederlandse ploeg samengesteld.

De trailsport is groeiende en groeiende in Nederland. De kalender loopt over van de wedstrijden, veel landgenoten gaan steeds vaker over de landgrenzen heen om (grote) internationale wedstrijden te lopen en ondanks dat wij laaglanders ons lastig kunnen specialiseren in deze sport lopen die Nederlanders dan en passant ook nog heel mooi voorin mee in die internationale wedstrijden. De vooraf uitgewerkte en gecommuniceerde selectieprocedure voor de Nederlandse ploeg is het bewijs dat de trailsport in Nederland weer een volgende professionaliseringsslag heeft gemaakt.

De selectiecriteria (bron: website Mudsweattrails 16-12-15) waren als volgt:

 1. De best geklasseerden bij het afgelopen WK in Annecy Frankrijk (gelopen over een vergelijkbaar parcours) zijn direct gekwalificeerd voor deelname. Dit zijn Huub van Noorden (22e heer) en Susan van Duijl (49e dame).
 2. Er zijn daarnaast 2 kwalificatie trails vastgesteld, waar per wedstrijd de 2 best geklasseerde Nederlandse heren en de beste Nederlandse dame zich plaatsen voor het WK in Portugal:
  Maxi Race Annecy (28 mei 2016: 83 km / 5.500 D+)
  Zugspitze Supertrail XL (18 juni 2016: 80 km / 4.156 D+)
 3. De 2 overgebleven plaatsen (1 M / 1 V) zullen door aanwijzing worden ingevuld. Hierbij kan naast resultaten in de kwalificatiewedstrijden (niet direct geplaatst) naar andere wedstrijden worden gekeken in de periode 1 juni 2015 tot 30 juni 2016.

Teams

Uit deze procedure zijn de volgende twee teams samengesteld:

Herenteam

 • Huub van Noorden (1988, ’s-Heer Abtskerke); deze atleet van Team Scarabee was de best geklasseerde Nederlander tijdens het IAU WK Trail van 2015 met een 22e plaats overall. Laat dit jaar wederom zien van een uitzonderlijk niveau te zijn met 3e plaatsen in de Eiger Ultra Trail 51 km en de Zwitserse Scenic Trail, maar zag wel zijn hoofddoel voor dit jaar (de CCC) in het water vallen. Liet begin oktober, tijdens ‘zijn eigen’ Zeeuwse Kustmarathon, zien weer in goede vorm te steken door de 2e plaats op te eisen.
 • Tim Pleijte (1985, Vlissingen); deze loper van Team Salomon NL kwalificeerde zich met een keurige 11e plaats in de Maxi Race Annecy en is bezig aan een zeer sterk seizoen! Liep vorig jaar tijdens het WK in Annecy een eerste lange Alpentrail en heeft dat dit jaar verder uitgebouwd. Won in februari al soeverein de Trail by the Sea, maar werd ook 5e op de 70 km variant van (nieuwkomer op de kalender) Alpen X 100. Won begin oktober (voor ploeggenoot van Noorden) de Kustmarathon in een zeer solide 2.36 en is pakte ook de Nederlandse titel Skyrunning in Limone en steekt dus in bloedvorm!
 • Pascal van Norden (1972, Gouda); deze goedlachse oud-bokser en nu loper van Team Salomon NL wist zich te kwalificeren met een keurige 3e plaats tijdens de Zugspitze Supertrail XL en combineert het ultralopen op de weg met het lopen van ultratrails. Was een paar weken geleden nog de winnaar van de wegwedstrijd RUN Winschoten 100 km, herstelde daarvan goed en werd drie weken later in de Zeeuwse Kustmarathon 4e. Is vooral gefocust op het WK 100 km op de weg begin december in het Spaanse Los Alcazares, maar kan heel goed uit de voeten in een wat meer ‘lopende’ trail zoals in Portugal staat te wachten en is dus in vorm. Daarnaast een zeer geslepen loper die zijn races altijd goed indeelt.
 • Peter van der Zon (1991, Herzogenbuchsee (Zwitserland); de in Zwitserland woonachtige revelatie van dit seizoen kwalificeerde zich door de Zugspitze Supertrail XL heel verrassend te winnen. Liep eerder dit seizoen ook al de Transgrancanaria, maar ook bijvoorbeeld de zeer alpiene High Trail Vanoise. Presteerde ook goed tijdens het NK Skyrunning door daar als 3e overall (over de disciplines VK en Sky) te finishen.
 • Arjan van Binsbergen (1974, Tiel); kwalificeerde zich tijdens de Maxi Race Annecy en werd daar 59e. Liep eerder dit jaar al bekende trails als de Transgrancaria en de Lavaredo Ultra Trail en moest helaas de UTMB (die hij in 2015 finishte) door een blessure missen. Is nu weer fit en staat dus aan de start in Portugal.
 • Dominique Pankow (1989, Utrecht); kreeg het laatste beschikbare ticket voor de WK ploeg aangewezen door coördinator Groenendijk op basis van zijn prestaties in de Benelux-trails, maar vooral door de bevestiging in zijn eerste lange Alpentrail in de vorm van de 101 km Eiger Ultra Trail (46e plaats). Loopt ook een stadsmarathon in 2.41 en heeft dus voldoende snelheid in de benen.

Damesteam

 • Susan van Duijl (1978, Arnhem); had in 2015 de eer om als beste Nederlandse dame te finishen tijdens het WK en is daarmee automatisch geselecteerd voor de Nederlandse ploeg van dit jaar. Laat dit seizoen zeer grillige resultaten zien. De atlete van Team Julbo stapte uit in de TDS, maar won de Esprit Montagne Invitational. Liep in het verleden ook al twee keer top 10 in een internationale race (Transgrancaria Advanced en Eiger Ultra Trail), maar alles zal afhangen van haar actuele (fysieke, maar ook mentale) vorm. Is die in orde dan voorspellen we haar een mooie race.
 • Marjolein Bil (1985, Grengiols (Zwitserland)); de loopster van het BTK Trailteam kwalificeerde zich door de Maxi Race Annecy te finishen. Haar presteren daar liet nog te wensen over, maar door een hele mooie serie met races (waaronder 2 keer 100 mijl en zelf een finish in de 350 km lange 4K Alpine Endurance Trail begin september) laat Marjolein zien weer richting haar vorm van 2013 te gaan. Liep de IAU WK’s in Wales (2013) en Frankrijk (2015) en neemt dus zeer veel bagage mee m.b.t. het lopen ‘in het Oranje’.
 • Janne Geurts (1984, Cambridge (UK)); kwalificeerde zich heel verrassend tijdens de Zugspitze Supertrail XL met een mooie 8e plaats. Heeft niet heel veel uitslagen op haar naam staan, dus haar presteren in Portugal is lastig in te schatten.
 • Ragna Debats (1979, Prulláns (Spanje); de al jaren in Spanje woonachtige loopster is als laatste toegevoegd aan de Nederlandse damesploeg d.m.v. de aanwijsplaats. Een, 4e plaats in de Skyrunner Worldseries van 2016, die ze onder andere bij elkaar heeft gelopen door een 5e plaats in de Matterhorn Ultraks, is daar een zeer goed argument voor. Daarnaast behoort Debats op Skyrunning-gebied tot de wereldtop. Het parcours in Portugal zal wellicht een beetje te weinig technisch voor haar zijn, maar met al haar ervaring is ze een zeer betrouwbare pijler van de Nederlandse ploeg.

De komende weken zullen de Nederlandse atleten zich een voor een presenteren op de Facebookpagina

‘Dutch Team Trail World Championships IAU’Naast de individuele klassementen wordt ook een landenklassement opgemaakt tijdens dit WK. De 3 best geklasseerden (heren/dames) per land wegen hiervoor mee.
Onze Nederlandse ploeg zal begeleid worden door de reeds genoemde Laurens Groenendijk (coördinator/begeleider), Alke Staal (begeleider en tevens de man achter het NK Skyrunning), Bart van Driel (begeleider) en Monique Derksen (begeleider/fysiotherapeut). Voor Laurens is het alweer zijn 3e WK en voor Alke en Bart wordt dit hun 2e WK. Voor Monique is het WK Trail volledig nieuw.

De start van het IAU WK Trail staat gepland voor zaterdagochtend 29 oktober 5.00 Wie er naast onze Nederlandse atleten precies aan de start staan is nog niet geheel duidelijk. Een sterk deelnemersveld, dat is zeker, maar wie precies dat volgt nog. De week voor de wedstrijd zal daar meer duidelijk over ontstaan en zal hier op de website van Mudsweattrails nog een voorbeschouwing volgen.

De Facebook-pagina van diezelfde MudSweatTrails is ook de plaats waar gedurende de wedstrijddag de race-updates geplaatst zullen worden. Door de combinatie van live-tracking, begeleiders ter plaatse en ‘de man achter de knoppen’ in NL zal een zo compleet mogelijk beeld van de race gegeven worden.

Splash this around