Selecteer een pagina

Persbericht: IAU Trail World Championships 2017 Badia-Prataglia (Italië)

door | jun 5, 2017 | Nieuws

Trail Sacred Forests in de Italiaanse Apennijnen vormt op zaterdag 10 juni het decor van wederom een IAU Trail World Championships, ditmaal editie 2017.
Vorig jaar zorgde de Nederlandse Ragna Debats voor een daverende verrassing door tijdens de editie van 2016 in het Portugese Geres/Xures Transboundary Biosphere Reserve achter wereldtoppers Caroline Chaverot (Frankrijk) en Azara Salmones (Spanje) in een sterk bezet veld als 3e te finishen. Debats liet daarmee zien dat wij Nederlanders steeds meer gaan meespelen op het hoogste niveau binnen deze snelgroeiende sport. Steeds meer lopers zoeken in Nederland, de Benelux, maar ook ver daarbuiten, de trails op en een kleine groep gaat in sterk bezette, internationale, wedstrijden de strijd aan met de wereldtop.

Volgende halte in deze tocht naar internationale successen is de de Trail Sacred Forests welke wordt gehouden op zaterdag 10 juni en dit jaar dus het IAU Trail World Championships omvat. Badia-Prataglia is de plaats waarop op die bewuste zaterdag om 8.00 het startschot zal klinken voor een race over 49 km en 2.700 hoogtemeters. Deze zal plaatsvinden in het Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi in de Apennijnen ten oosten van het Toscaanse Florence en op de grens van de regio’s Toscane en Emilia-Romagna.
Als we ons wat meer verdiepen in het profiel van deze Trail Sacred Forests, waar meer dan 40 nationaliteiten hun opwachting zullen gaan maken, zien we een profiel met in het eerste deel 2 pieken tot rond de 1.300 meter (na een start op zo’n 900 meter) waarna de lopers af zullen dalen naar zo’n 600 meter om in het tweede deel weer 3 pieken aan te doen tot weer zo’n 1.300 meter om vanaf kilometer 43 de slotafdaling richting de finish in te zetten. De omgeving kenmerkt zich door prachtige groene bossen, waar snelle bospaden zullen worden afgewisseld door rotsige passages.
Uniek aan dit WK is wel de afstand. Deden we de laatste jaren tijdens het WK vooral afstanden van minimaal 80 kilometer aan, nu is gekozen voor nog geen 50 kilometer met een aantal hoogtemeters wat we bij de zwaardere Ardennentrails als Trail des Fantômes en La Bouillonante ook aantreffen. Dit zou zomaar kunnen betekenen dat dit parcours wat meer op het lijf van de Nederlanders geschreven is dan de afgelopen jaren.
Een andere afstand, dus wellicht ook andere lopers die op de voorgrond gaan treden. Wie volgen dus de wereldkampioenen van 2016, de Spanjaard Luis Alberto Hernando Alzaga en de eerdergenoemde Française Caroline Chaverot op als Wereldkampioenen Trailrunning?

Selectie procedure

 

Net zoals voorgaande jaren zal Nederland een heren- en damesploeg afvaardigen naar dit WK. Laurens Groenendijk heeft als Coördinator NL Ultratrail team, de handen ineengeslagen met Ultraplatform NL en (het trailrunningplatform van Nederland en België) Mudsweattrails en een professionele selectieprocedure voor de Nederlandse ploeg samengesteld.
Door het volgen van dit soort selectieprocedures, door bijvoorbeeld het aanwijzen van kwalificatiewedstrijden waar WK-tickets te vergeven zijn, wordt duidelijkheid gegeven aan de potentiële WK-aspiranten en daarnaast levert het als plus op dat wij Nederlanders in groten getale afreizen naar deze kwalificatiewedstrijden en daarbij ook nog eens meedoen om de winst!
De selectiecriteria (bron website Mudsweattrails 10-11-16) waren als volgt:
1.      De best geklasseerden bij het afgelopen WK in Portugal zijn direct gekwalificeerd voor deelname. Dit zijn Huub van Noorden (22e heer) en Ragna Debats (3e dame).
2.      Er zijn daarnaast 2 kwalificatie trails vastgesteld, waar per wedstrijd de 2 best geklasseerde Nederlandse heren en dames zich plaatsen voor het WK in Italië:
·        Trail du Petit-Ballon (50 km / 2.300 D+ op zondag 19 maart 2017)
·        Crêtes de Spa (57 km / 2.100 D+ op zaterdag 25 maart 2017)
3.      De 2 overgebleven plaatsen zullen door aanwijzing worden ingevuld. Hierbij kan naast resultaten in de kwalificatiewedstrijden (niet direct geplaatst) er naar andere wedstrijden worden gekeken in de periode 1 januari 2016 tot 31 maart 2017.

De teams

Uit deze procedure zijn de volgende twee teams samengesteld:

Herenteam

 • Dominique Pankow (1989, Utrecht); de WK-ganger van vorig jaar werd op basis van zijn prestatie in de Crêtes de Spa (3e Nederlander en dus niet direct geplaatst) als vervanger opgeroepen van de direct geplaatste Huub van Noorden. Van Noorden laat vanwege zijn privésituatie (de Zeeuw hoopt over niet al te lange tijd vader te worden) dit WK schieten. Jammer, aangezien van Noorden de laatste jaren onze best geklasseerde Nederlandse man was, maar in dit geval zeer begrijpelijk. Met Pankow heeft Groenendijk echter een sterke vervanger weten te vinden. De snelle Utrechter (2.41 op de marathon) won dit jaar al de Sallandtrail (50 km) en werd begin mei nog 5e op het NK Trailrunning gehouden tijdens de Koning van Spanje over een afstand van 42 kilometer.
 • Tim Pleijte (1985, Vlissingen); de Nederlands Kampioen Trailrunning van begin mei en WK-ganger tijdens de voorgaande twee jaren plaatste zich dit jaar niet rechtstreeks voor het WK, maar heeft de aanwijsplaats van Groenendijk gekregen. Aan de vooravond van kwalificatiewedstrijd Crêtes de Spa moest Tim helaas met een blessure afhaken, nadat hij dit jaar (wederom) met een sterke reeks bezig was. Zo won hij begin dit jaar ‘zijn’ Trail by the Sea en een internationaal bezette trail op Mallorca om na de korte periode van blessureleed dus het NK Trailrunning te winnen. Werd 2 jaar geleden op het WK 67e, vorig jaar 40e en waar eindigt hij dit jaar?
 • Peter van der Zon (1991, Herzogenbuchsee (Zwitserland)); de in Zwitserland woonachtige Nederlander kwalificeerde zich door als 8e (en 2e Nederlander) te finishen in de Trail du Petit-Ballon. De revelatie van het seizoen 2016 laat ook in 2017 weer zien progressie te boeken. Getuige zijn 40e plaats en verbetering van ruim 3,5 uur tijdens de Transgrancanaria van afgelopen maart en zijn 21e plaats tijdens de als training gelopen Maxi-Race van 85 km rond het meer van Annecy.
 • Geordie Klein (1970, Northwood (Verenigd Koninkrijk)); de in Engeland gestationeerde beroepsmilitair kwalificeerde zich door als 4e overall (en 1e Nederlander) te finishen in de Crêtes de Spa. De Nederlands Kampioen Trailrunning van 2016 is ‘de oude rot’ van de ploeg die naar Italië gaat en wisselt wegmarathons, korte snelle parkraces en trails af en gaat dit jaar voor het eerst naar een WK Trail.
 • Zachary Freudenburg (1978, Diemen); de in de Verenigde Staten geboren loper woont alweer een aantal jaren in Nederland en kwalificeerde zich door als 5e overall (en 2e Nederlander binnen de minuut van Klein) te finishen in de Crêtes de Spa. Als we zijn naam noemen denken we meteen aan zijn grote aantal overwinningen tijdens de klassieker de Koning van Spanje. Tijdens de begin mei gehouden editie, en tevens NK Trailrunning, liep Zachary lange tijd mee in de kopgroep en streed hij mee om winst, helaas kon hij dit niet tot het einde volhouden en stapte hij voortijdig uit.
 • Erwin Adan (1992, Vlissingen); de ‘Benjamin’ van het team kwalificeerde zich door als 6e overall (en 1e Nederlander) te finishen tijdens de Trail du Petit-Ballon. Adan komt van de baan en stapte de afgelopen jaren, succesvol, over naar de trail. Won de laatste 2 jaar diverse kortere trails binnen Nederland, maakte begin dit jaar de overstap naar de langere afstanden bij Trail by the Sea (2e achter Tim Pleijte) en piekte op het juiste moment in de Franse Vogezen om zich in de WK ploeg te lopen. Kan deze talentvolle loper deze lijn doortrekken naar Italië?

Damesteam

 • Ragna Debats (1979, Prulláns (Spanje)); de al jaren in Spanje woonachtige loopster pakte vorig jaar dus het brons op het WK Trail in Portugal. Leverde daarmee een fenomenale prestatie af en eindigde, natuurlijk, hiermee als 1e Nederlandse dame, waarmee ze automatisch geplaatst is voor het IAU WK Trail van dit jaar. Ook dit jaar liet Debats al van zich horen. Ze liep dit jaar al als onderdeel van de Skyrunner World Series de Yading Skyrun in China (2e) en de Transvulcania Ultramarathon (4e) en won de 70 kilometer lange Ultra Fiord Patagonia Chili en werd ze ook nog eens Wereldkampioene Sneeuwschoenen in het Amerikaanse Saranac Lake. Ragna is dus weer in blakende vorm en de vraag is wat ze met deze vorm kan laten zien in Italië.
 • Leonie Ton (1975, Wissekerke); de Zeeuwse maakte de laatste jaren succesvol de overstap naar het ultralopen en ultratrailen. Pakte vorig jaar het Nederlands record op de 100 kilometer op de weg, om het later weer af te staan aan een andere Nederlandse WK-ganger, en kwalificeerde zich door de Crêtes de Spa te winnen. Won begin mei nog een 6 uurswedstrijd, dus met de vorm zit het wel goed.
 • Kim Mulder (1975, Monster); de Nederlands Kampioene Trailrunning van begin mei en recordhoudster op de 100 kilometer op de weg verdiende met haar 3e plaats (2e Nederlandse dame) in de Crêtes de Spa het felbegeerde ticket voor het WK in Italië. Dit is het tweede WK wat zij binnen een jaar loopt. Eind november vorig jaar was ze namelijk ook al van de partij op het WK 100 km in het Spaanse Los Alcazares waar ze het Nederlandse record van Ton met 8.11.29 overnam. Baarde in 2016 opzien, door min of meer vanuit het niets wedstrijden als de Crêtes de Spa, La Grimace du Grand Georges en de 100 kilometer Sallandtrail te winnen. Raakte op een trainingsstage, korte tijd geleden, helaas wel geblesseerd, maar zal op tijd fit zijn voor het WK. Wat kan zij op dit internationale niveau?
 • Karin Sloove (1983, Heeze); verdiende het WK-ticket door tijdens de Trail du Petit-Ballon als 8e dame (en 2e Nederlandse dame) te finishen. Heeft haar doelen verlegd van de (extreme) triatlons naar de trails, bereidt zich met name bij haar levenspartner in Spanje voor op deze wedstrijden en hoopt ondanks wat fysieke tegenslagen de afgelopen periode sterk aan de start te staan in Italië.
 • Mirthe Overkamp (1994, Vlissingen); is net zoals haar levenspartner Erwin Adan de jongste van het team. Verkreeg haar ticket d.m.v. de aanwijsplek gebaseerd op haar presteren in de Trail du Petit-Ballon (12e dame en 3e Nederlandse dame) en haar 3e plaats in de Trail by the Sea. Komt van de cross en de kortere trails en loopt sinds dit jaar ook de langere trails.
 • Maartje Bastings (1984, Genève (Zwitserland)) DNS; helaas is deze dame, die lange tijd in de Verenigde Staten heeft gewoond en daar wedstrijden als de Leadville 100 en Rocky Racoon 100 Mile Trail Run liep, geblesseerd en niet in staat 10 juni te starten. Helaas, want deze nu in Zwitserland woonachtige atleet, pakte overtuigend tijdens de Trail du Petit-Ballon haar kwalificatie door als 7e dame (1e Nederlandse dame) te finishen. Won dit voorjaar soeverein de Nederlandse ultraklassieker ‘120 van Texel’ en mocht deel uitmaken van de Salomon Ultrarunningacademy die ze afsloot met de ‘Ultra-Maxi-Race’ die ze in 6e positie dus helaas voortijdig moest verlaten met gescheurde enkelbanden. Wij wensen haar een voorspoedig herstel toe!

Naast de individuele klassementen wordt ook een landenklassement opgemaakt tijdens dit WK. De 3 best geklasseerden (heren/dames) per land wegen hiervoor mee.
De start van het IAU WK Trail staat gepland voor zaterdagochtend 10 juni 8.00 het gecommuniceerde deelnemersveld laat zien dat bij de heren Luis Albert Hernando Alzaga in ieder geval zijn titel gaat verdedigen. De Franse Caroline Chaverot is helaas niet van de partij. Traditiegetrouw zien we sterke ploegen uit Spanje, Frankrijk en het thuisland Italië aan de start staan, maar ongetwijfeld zullen er nog een aantal wat meer onbekende lopers voorin om de ereplaatsen gaan meestrijden.

Een uitgebreide voorbeschouwing met de kanshebbers bij zowel de heren als dames zal de week voorafgaand aan het WK nog op onze website worden gepubliceerd.
De Facebook-pagina van MudSweatTrails is ook de plaats waar gedurende de wedstrijddag de race-updates geplaatst zullen worden. Door de combinatie van live-tracking, begeleiders ter plaatse en ‘de man achter de knoppen’ in NL zal een zo compleet mogelijk beeld van de race gegeven worden.

Splash this around