Selecteer een pagina

Door: Michiel Hollander

Een week voor dat Polar wereldwijd hun nieuwe horloge presenteerde zaten wij aan het internet gekluisterd. Wij mochten de officiële perspresentatie meemaken van de Grit X, welke startte met deze video:

Polar die met dit model een grote stap maakt richting de trailrunner! Niet alleen werden we nieuwsgierig naar het horloge, maar hadden direct zin om ermee de bergpaden op te gaan. Onze buitenlandse reizen en internationale wedstrijden gaan op dit moment niet door, of er staat een vraagteken bij. En net op dat moment worden we op deze manier gekieteld!

Robuuste vlieggewicht
Een paar dagen later werd de Polar Grit X bij ons bezorgd, zodat wij deze kunnen testen. Natuurlijk wilden we er direct mee naar de bergen rijden, maar testen doen we nog even alleen hier in Nederland. Zo dicht mogelijk bij huis, waar we de eerste functies kunnen uitproberen. We gebruiken de Polar Grit X nu een paar weken. Nog te kort voor een uitgebreide review, maar zeker lang genoeg voor een eerste indruk. Polar omschrijf de Grit X zelf als een robuust en duurzaam outdoor multisporthorloge, met toch een lichtgewicht ontwerp, geweldige trainingsfuncties en de mogelijkheden van Polar Flow, het ultieme trainingsplatform. Die combinatie klinkt natuurlijk fantastisch mooi.

Als we het doosje openmaken, valt gelijk het formaat en het gewicht op. Het horloge heeft een formaat van een smartwatch en weegt inderdaad opvallend weinig (< 70 gram). Zeker voor een horloge met hartslagmeting in de pols, is dit een pluspunt. Wij hebben het zwarte model, maar zoals je kan zien zijn er drie verschillende kleuren beschikbaar. En voor de fashionata onder jullie: er zijn losse bandjes te verkrijgen in meerdere kleuren.

Overzichtelijke presentatie
De afgelopen week hebben we de standaard functies van registratie gebruikt. De reguliere registratie van een training, met daarbij onderweg scrollend door de gegevensschermen, welke in de app makkelijk in te stellen zijn naar jouw voorkeur en specifiek voor jouw sportprofiel. Ga je voor de afwisseling lopen op de weg of een training op de MTB of racefiets, dan kan je makkelijk andere schermen in stellen. De data staat er overzichtelijk, iets wat vroeger wel anders was bij Polar. Hier hebben ze echt stappen in gemaakt.

Routes bouwen en ‘in case’ altijd back to start
Onderweg eens terug naar start ingedrukt en ik wordt via de kortste weg terug geleid naar het beginpunt van m’n training. De navigatie bestaat uit een te volgen richting en afstand, goed vergelijkbaar met andere horloges in deze prijscategorie, welke ook deze functie bieden. Onze eigen Virtual 19k Trail heb ik gebruikt om de navigatie mogelijkheden van de Grit X te proberen. Op advies van Polar hebben we de app Komoot gebruikt om een mooie route in te plannen. De Komoot app is zeker de moeite waard om eens te gaan ontdekken. Een simpel en overzichtelijk routeplan applicatie, welke compatibel is met de Grit X.

Trillen voor de afslag
De navigatiefunctie van de Grit X geeft je een groene lijn op je scherm. 30 meter voor een koerswijziging trilt je horloge en in het scherm wordt ook nog in detail de geplande richting weer gegeven. Op het moment dat je op de kruising bent, trilt het horloge weer. Door het trillen hoef je onderweg amper naar het horloge te kijken. Pas als je een trilling voelt hoef je te kijken welke kant je op mag. Mocht je toch de verkeerde kant op lopen, geeft het horloge dit ook aan middels trillen en een melding op het scherm.

Hoewel het navigeren op een groene lijn is natuurlijk niet te vergelijken met het navigeren op een elektronische kaart zoals een handheld navigatie of horloges die een kaart hebben, geeft de Polar Grit X duidelijk aan waar je heen moet lopen volgens de route. Wijk je af van de route is er een pijl zichtbaar op het display welke je de kant van de route op wijst.

Pluspunt van de Grit X is dat je tijdens het navigeren bovenin de resterende batterijduur in uren ziet en je ook makkelijk door de andere gegevensschermen scrolt.

Spelen met de hellingshoek
De overige functies die we deze week kort bekeken hebben zijn de sturing op hartslag gedurende de training (je kan trouwens ook je intervallen instellen op hartslag of tempo/snelheid/vermogen), de aanwijzingen voor het gebruik van voeding (FuelWise™) en de registraties van hoogtemeters. Deze laatste twee functies vragen om meer verdieping om hier een goede review over te schrijven en binnenkort dus maar langere trainingen met flink wat d+ plannen. Het is motiverend om nu al te hebben gezien dat je onderweg heuvel op of heuvel af het actuele stijgings- en dalingspercentage in het zicht hebt.

Polar Flow app
Na afloop van de training is de Grit X zo gesynchroniseerd met de Polar Flow app en kan de analyse van de gegevens gelijk starten. Het mooie is dat Polar een deel van deze analyse al voor jou doet. Polar kent natuurlijk ook de koppeling met bijvoorbeeld Strava dus ook daar kan je jouw data bekijken en delen met andere sporters.

Het was een veelbelovende eerste kennismaking. De komende periode gaan we de Polar Grit X uitgebreider gebruiken en inzoomen op de genoemde functies die het horloge kent. Uiteraard delen we onze bevindingen met jullie. Hebben jullie specifieke vragen, laat het gerust weten!

Splash this around