Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

PAS: Een Polder- en ASfalttrail tussen Purmerend en AmSterdam

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier 7 nieuwe NS trails voor MudSweatTrails mogen ontwerpen. Tel daar de inmiddels overbekende UHT bij, die afgelopen week een update heeft gekregen, en we kijken met zekere trots naar 8 fraaie officiële NS station-naar-station trails. Aan het ontwerpen van zo’n trail gaan uren onderzoek en voorbereiding vooraf. Soms in samenwerking met locale trailhelden, maar even vaak dwaal ik solistisch door oud en nieuw kaartmateriaal op zoek naar boeiende lijnen door verrassend gebied. Helaas leidt niet elke zoektocht naar een route die aan de voorwaarden voldoet. Een van die voorwaarden is tenminste 75% onverharde wegen en paden.

Afgelopen weken was ik in de ban van de hoofdstad. Turend op het aanwezige kaartmateriaal raakte ik er langzaam van overtuigd dat het mogelijk zou moeten zijn om grotendeels onverhard van Purmerend naar Amsterdam te draven. Ik zag verrassend veel voetpaden langs vaarten, door natuurgebied Het Twiske en zelfs binnen de bebouwde kom van Amsterdam-Noord. In het pinksterweekend liep ik een met zorg uitgetekende gpx die al deze paadjes met elkaar verbond.

Natuurlijk had ik beter moeten weten. De bewoners van de asfaltjungle willen geen modder aan hun glanzend gepoetste schoenen. Dus is elk voetpad binnen de ring A10 geasfalteerd of gestoeptegeld. Eén klein stukje blijkt onverhard, maar daarmee komt het totaal niet boven de 60%. Toch wil ik jullie de route niet onthouden. Omdat het een alleraardigste tocht is door fraai cultuurlandschap en over aantrekkelijke voetpaden door het mooie Amsterdam-Noord. Geen nieuwe NS-trail dus, maar wel een lekker stukje draven over de mooiste paden door polder en asfaltjungle.

Route en foto’s Han Savelkoel

Korte beschrijving

De Polder en ASfalttrail start op station Purmerend Weidevenne. Verlaat het station en ga linksaf onder de spoortunnel door. Loop rechtdoor het fietspad op en blijf deze een kleine kilometer volgen tot je aan de brug over de ringvaart komt. Nog voor je de ringvaart over gaat kruip je links tussen de staalkabels van de brug door om op de dijk te komen. Blijf twee kilometer over de dijk lopen en je komt op een asfaltweg waar je linksaf gaat en het spoor oversteekt. Direct daarna volg je het fietspad. De ware trailer volgt natuurlijk het onverharde spoor dat hier langs loopt.


Blijf het fietspad volgen -bij een sluiswoning ga je rechts en even later weer links- richting Het Twiske. Bij Het Twiske aangekomen ga je links de onverharde weg op. De route meandert wat door het gras- en waterland. Een paar kilometer verder kom je op de dijk van de Kerkebreek die je een tijdje blijft volgen. Afwisselend loop je door de polder en over de Dijk. Als je bij een molen komt ga je linksaf en loop je Landsmeer in. Je volgt het schelpenpad langs het water aan de rand van het dorp.

Als je Landsmeer achter je hebt gelaten gaat het schelpenpad over in asfalt en is het gedaan met het onverhard lopen. Je loopt Amsterdam in onder de A10 door. Via diverse groene en waterrijke lijnen loop je door de wijken Kadoelen, Buiksloot en Vollewijck naar de pont die je aan de overkant bij station Amsterdam Centraal afzet.

 

Splash this around