Selecteer een pagina

Preview NK Skyrunning Limone 2016

door | okt 11, 2016 | Nieuws, Voorbeschouwing

Aankomend weekend staan er 55 Nederlanders aan de start van het Nederlandse Kampioenschap Skyrunning in Limone (Italië). Het is de tweede editie, waarbij de Nederlands Kampioen Skyrunning diegene zal zijn die na de twee onderdelen (de Vertical KM én de Skyrace), de beste is. Ook zal er bij die twee individuele races een kampioen worden gehuldigd. Daarbij is het de 4de keer dat er een Nederlands Kampioenschap op de Vertical KM race wordt gehouden. De eerste twee vonden plaats in het Zwitserse Fully, waarbij Maykel Geerdink het Nederlandse record van 38m29s nog steeds in handen heeft.

Vorig jaar is er voor het eerst gekozen de combinatie van de twee onderdelen, Vertical KM en Skyrace te laten gelden voor een totaalklassement. Dit gebeurt dit weekend als race-in-a-race tijdens de Limone Extreme aan het Gardameer. Waar Linda Valent en Gerrit Jan Kastenberg hun titels Skyrunning zullen verdedigen.

Vrijdagavond: de Vertical KM

Grote vraag bij de heren is natuurlijk wie Maykel of Björn Geerdink van een volgende titel op dit onderdeel kan afhouden. Voornaamste kandidaat is Tim Pleijte, die bij het afgelopen WK Vertical KM in de Spaanse Pyreneeën een mooie 16de plek veroverde op slechts 31 seconden van het Nederlands record. Daarachter een grote groep die ook podium ambities hebben: Huub van Noorden, Gerrit Jan Kastenberg, Ronnie Duinkerken, Bjorn Verduijn en de ‘jonkies’ Tim van den Broeke en Peter van der Zon.

Doordat het aantal deelnemers dit jaar sterk is gegroeid, is het leuke dat er zeker nog een paar onverwachte namen hoog in de uitslag terug zullen komen. Strijd gegarandeerd dus! Zeker omdat er ‘en masse’ gestart wordt en het na ongeveer 15 minuten race donker wordt en het lastig is om te beseffen waar je in het veld zit. Een snelle start in de straten van Limone zal een noodzaak zijn om een goede postie bij het aanvangen van de klim te hebben! De in totaal 1.100 hoogtemeters worden over een lengte van 3 kilometer overbrugd.

Ook bij de vrouwen zijn er aanzienlijk meer deelneemsters als vorig jaar. Dus wie zal Linda het vuur aan de schenen leggen? Misschien de in Zwitserland woonachtige Joerien Delhez of Kim Baner, zij hebben de ideale trainingsomstandigheden. Ook Nienke Oostra en Jantiene Hannessen zullen voor het podium gaan. Voor de triatleet Karin Sloove is het misschien wat te kort, maar zij zal op de Skyrace weer beter voor de dag komen. Ook hier verwachten we nog wel een verassing in de top 5.

Zaterdagochtend: de Skyrace

Met een lengte van 27km en 2.300mD+ zal voor velen de vorm van de dag gaan bepalen hoe hoog ze gaan eindigen. En hoe goed de Vertical KM van de dag ervoor is verteerd!

Bij de heren zal Gerrit Jan Kastenberg zeker voor prolongatie van de titel gaan, hij was dit jaar al vaak in de Italiaanse bergen te vinden. Maar hier zal de competitie misschien nog wel groter zijn dan op de VK, want Huub van Noorden is gebrand op een goed einde van het seizoen, na een maand in de lappenmand te hebben gezeten. Ook hier is Tim Pleijte weer één van de top favorieten, maar kado zal hij het niet krijgen. Grote vraag is of Bjorn Verduijn zijn uitstapje naar Andora van afgelopen weekend goed verteerd heeft. De vorm was er wel dit seizoen, hij leidt in England de UK Skyrunning series, een unieke prestatie voor een ‘flatlander’ natuurlijk.

En hoe is het met de vorm van Peter van der Zon, met een 2de plek in de Super Trail du Barlatay en de winst in de Zugspitzetrail heeft hij duidelijk geprofiteerd van het feit dat hij sinds een jaar in de Zwitserse bergen woont en traint. Of de in Noorwegen woonachtige Gerard Cornelissen, hij woon dit jaar nog de Etna trail. Of de gebroeders Van Dijk: Stefan en Michel liepen dit jaar een mooie High Trail Vanoise. Of misschien kan triatleet Onno de Boer voor een verassing zorgen, hij had eerder dit jaar in de buurt van Chamonix al een goede generale met een 5de plek op de Evergreen Endurance. Voor snelle jongens als Tim van de Broeke en Erwin Adan zal het hoogte verschil misschien iets te veel zijn voor een top positie, maar op een goede dag kunnen ze ver komen. En met 37 mannen aan de start zal ook hier nog wel een verassing zijn!

Bij de dames normaal gesproken geen verassing, Ragna Debats is van mondiaal topniveau. Zij staat op dit moment op een sensationele 3de plek bij de Worldseries Skyrace, en zal gebrand zijn om in de top 5 van de wedstrijd te eindigen en zo deze plek vast te houden of misschien nog wel een trede te klimmen. Er kunnen tenslotte dubbele punten worden verdiend dit finale weekend van de Skyrunning Worldseries. Daarachter twee dames die vorig jaar ook dicht bij elkaar zaten, Linda Valent en Kim Beerhorst. En een aantal dames die misschien wel gaan profiteren van het feit dat ze al in de bergen wonen, zoals Jorien Delhez, Meike Hesselink, Nienke Oostra en sinds kort Kim Baner. Ragna Debats; zal in Limone haar 3e plaats in de Skyrunning World series ranking verdedigen

Voor nu zien de weersverwachtingen voor zaterdag er goed uit: droog, bewolkt en zon en 19°. Voor vrijdag ziet het er veel minder goed uit met veel regen. De vraag is dan ook of voor het tweede opeenvolgende jaar de alternatieve Vertical KM moet worden gelopen of dat er toch over die mooie graad boven het meer omhoog wordt gegaan?

Klik door naar de deelnemerlijst van het NK Skyrunning 2016

Website Limone Extreme

Splash this around