Selecteer een pagina

Draven in de polders rond de hoofdstad

door | 23 mei 2018 | Home, Nieuws, Routes

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier 7 nieuwe NS trails voor MudSweatTrails mogen ontwerpen. Tel daar de inmiddels overbekende UHT bij, die afgelopen week een update heeft gekregen, en we kijken met zekere trots naar 8 fraaie officiële NS station-naar-station trails. Aan het ontwerpen van zo’n trail gaan uren onderzoek en voorbereiding vooraf. Soms in samenwerking met locale trailhelden, maar even vaak dwaal ik solistisch door oud en nieuw kaartmateriaal op zoek naar boeiende lijnen door verrassend gebied. Helaas leidt niet elke zoektocht naar een route die aan de voorwaarden voldoet. Een van die voorwaarden is tenminste 75% onverharde wegen en paden.

Afgelopen weken was ik in de ban van de hoofdstad. Turend op het aanwezige kaartmateriaal raakte ik er langzaam van overtuigd dat het mogelijk zou moeten zijn om grotendeels onverhard van Purmerend naar Amsterdam te draven. Ik zag verrassend veel voetpaden langs vaarten, door natuurgebied Het Twiske en zelfs binnen de bebouwde kom van Amsterdam-Noord. In het pinksterweekend liep ik een met zorg uitgetekende gpx die al deze paadjes met elkaar verbond.

Natuurlijk had ik beter moeten weten. De bewoners van de asfaltjungle willen geen modder aan hun glanzend gepoetste schoenen. Dus is elk voetpad binnen de ring A10 geasfalteerd of gestoeptegeld. Eén klein stukje blijkt onverhard, maar daarmee komt het totaal niet boven de 60%. Toch wil ik jullie de route niet onthouden! Omdat het een alleraardigste tocht is door fraai cultuurlandschap en over aantrekkelijke voetpaden door het mooie Amsterdam-Noord. Geen nieuwe NS-trail dus, maar wel een lekker stukje draven over de mooiste paden door polder en asfaltjungle..

Splash this around