Selecteer een pagina

Je bent al uren of misschien wel dagdelen of dagen op pad. De zoete troep en het astronautenvoer komt langzaamaan je neus uit. Alleen al het kijken van de verpakking van die gortdroge reep doet je hoofd omdraaien. En toch weet je: als je niets in je machine gooit, dan zal de output ook niet beter worden. Dit keer delen we een recept van beek jerkey: makkelijk en onder alle omstandigheden mee te nemen, zonder E-nummers en misschien wel die zoutige kauw versnapering waar je op dat moment behoefte aan hebt!


Omdat Beef Jerkey zo belachelijk duur is en omdat het kant-en-klare spul in de winkel altijd vol met E-nummers en conserveermiddelen zit kun je het beter zelf maken. Bijvoorbeeld Natriumnitriet (E-250) zorgt ervoor dat de hemoglobine in je bloed minder zuurstof opneemt. Het kost misschien wat tijd maar dan heb je ook wat.

Dunnen plakken rundvlees (7-8 mm) een uurtje of vier laten marineren in de zelfgemaakte marinade. Vervolgens  goed droogdeppen met keukenpapier en de stroken vlees ruim verdeeld over een ovenrooster hangen en een plak over twee spijlen van je rooster hangen zodat de plakken niet tegen elkaar hangen. Het moet goed kunnen ventileren.

De oven niet hoger dan 30/35 graden Celsius omdat het vlees anders gaat garen. Sommige eiwitten in vlees gaan boven de 40/42 graden namelijk al stollen en eventuele vetten gaan zacht worden… en dat willen we niet.

Hoe lang het drogen duurt hangt af van je oven, maar in 6 uurtjes moet het zo droog zijn dat je het vlees niet meer in kunt knijpen. Dan pas is het klaar. Maar het kan ook zomaar 10 uur duren als je oven niet goed ventileert. Het beste is een oven die je op een kiertje kunt zetten zodat de lucht eruit kan. Je kunt eventueel ook een droogkast gebruiken waarin mensen wel eens fruit en groente drogen. Die hebt je voor een paar tientjes bij onder andere Bol.com, Mediamarkt of Coolblue.

Laat de plakken vlees bij een goede slager snijden en ga niet zelf moeilijk doen. Het beste is om het van de dikke lende te laten snijden omdat dit erg mager vlees is. Van dit deel snijden ze onder andere ook rosbief. Je wil in ieder geval geen met vet doorregen vlees hiervoor gebruiken.

De marinade is een samenstelling van het volgende:
– Kikkoman Soyasaus (geen ketjap) 60%
– Worcestersaus 40 %
– Zwarte peper
– Chilivlokken fijn
– Uienpoeder
– Knoflookpoeder
– Honing

Gooi er zeker géén zout doorheen! Die Soyasaus is al zout genoeg.

Om het wat extra smaak te geven kun je een Isla Whisky zoals een Lagavulin of Laphroaig door de marinade mengen. Die smaak komt na wat kauwen vrij.


Het recept is afkomstig van Maarten Schön. Suggesties en varianten? Laat je horen!

Splash this around