Selecteer een pagina

Rennen met sneeuwschoenen

door | dec 6, 2016 | Nieuws

Alternatieve training in de winter: rennen met sneeuwschoenen

Snowshoe races

Binnenkort beginnen de snowshoe races weer. “Sneeuwschoenen.. wat moet ik me daar bij voorstellen?” is vaak de eerste reactie die ik krijg. Het gaat bij deze wintersport om korte explosieve wedstrijden van rond de 10km op cross-achtig terrein, maar dan dus in de sneeuw en op sneeuwschoenen. Er zijn verschillende landen binnen- en buiten Europa die sneeuwschoen races organiseren, waar massaal aan deelgenomen wordt. Deze lopen zijn vaak traditioneel en lang niet altijd even competitief. De mensen lopen hierbij vaak op klassieke sneeuwschoenen, die wat groter, zwaarder en degelijker zijn. zie foto. Maar er bestaat ook een internationale snowshoe federatie (WSSF), waarvan uit een officieel Europees kampioenschap en een Wereldkampioenschap georganiseerd wordt. De sneeuwschoenen die wij om te racen voor dit soort wedstrijden gebruiken zijn kleiner en vooral veel lichter, omdat we er snel op moeten kunnen rennen.

Zo liggen de tempo´s bij de dames onder de 4’/km op vlakkere gedeeltes. Deze sneeuwschoenen zijn wel minder geschikt om in verse sneeuw te lopen, want daar zak je dan veel sneller in weg en bovendien worden je voeten nat waardoor je het koud krijgt. Persoonlijk vind ik deze wedstrijden erg interessant. Het komt  eigenlijk neer op een kombinatie van kracht en snelheid, waardoor het bij mensen uit de atletiekwereld past én bij mensen die de bergsport beoefenen.

Voor mij is het ook nog een nieuwe sport. Vorig jaar heb ik eigenlijk voor het eerst een winterseizoen meegelopen met het Catalaanse team. Mijn hoofddoel was het WK dat in Vezzia d’Oglio (Italië) werd gehouden en het Open-Europeu dat in Guils-Fontanera (Catalonië) werd gehouden. Bij het WK werd ik uiteindelijk sub-kampioene en het Open-Europees kampioenschap won ik.

Ik vind het een geweldige sport en een goede manier om actief de winter door te komen in prachtige winterlandschappen. Dit jaar ga ik er weer voor en bereid ik me voornamelijk voor op het EK in Italië (op 22 januari) en het WK in de USA (op 25 februari). Van het WK is bekend dat het om een parcours gaat van 9,91km en 355m+/355m-. Voor mij een mooie uitdaging, ik heb er zin in!

Rennen op sneeuwschoenen zelf een keer proberen?​ Kun je hardlopen, dan kun je ook rennen met sneeuwschoenen. Je kunt de sneeuwschoenen huren (in Nederland of op de plek van je bestemming) om een keertje met deze sport kennis te maken. Zonder meteen een stevige investering te hoeven doen van 150 a 350 euro. Met een ademende onderlaag onder je hardloopkleren en je sneeuwschoenen aan kun je een mooie alternatieve training in het winterseizoen pakken!

Video II Picos Snow Running

Splash this around