Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: EXO-L

door | 21 okt 2016 | Gear Reviews, Kennis

Auw, man! Bij 50 km ga ik in de Buff Epic Trail voor de tweede keer door mijn enkel. Nu echt hard. Waarom heb ik hem de eerste keer niet getapet? Stom, stom. Ik strompel naar de eerstvolgende post en fixeer het gewricht met tape. Nog 17 km naar beneden. Zolang ik mijzelf nog van de berg kan redden, loop ik. Op 67 km stap ik uit.

25% van de klachten aan het bewegingsapparaat zijn distorsies van de enkel. Soms breekt of scheurt er wat, maar ook zonder dat letsel kan het een flinke blessure zijn. Het kan 3 tot 5 maanden duren voordat de belastbaarheid terug is op het oude niveau. Maar er is een groep (recidivisten) die ook na revalidatie (balanscontrole, spierkracht, conditie)  blijft kampen met mechanische instabiliteit, zelfs na een jaar of langer…

Enkelblessure-recidivist

Ik ben zo’n recidivist. De afgelopen 10 jaar tel ik (deze inbegrepen) 5 maal een zware verzwikking. Er is bij mij nooit wat gebroken of gescheurd, daar ben ik te taai voor. Maar mijn banden zijn inmiddels zo opgerekt, dat de signalen om de spieren aan te spannen bij een dreigende verzwikking nooit meer op tijd in mijn brein komen. Ik vermoed dat ik toch langzaam de sport die mij zo lief is op zal moeten geven. Tape fixeert wel, maar verslapt na wat uren en ik weet uit ervaring dat je er keihard doorheen kan zwikken. Een brace? Die moet in de schoen, wat schuren en blaren kan betekenen. In een berg-ultra niet ideaal. En: fixatie van een gewricht geeft ergens in de keten wel weer een nieuw probleem.

“Waarom gebruik je geen EXO-L?”, vraagt een bevriende fysiotherapeut.

Ik hoef eigenlijk maar een blik op de site te werpen en ik weet dat dit precies is wat ik zoek. Ik wil een nieuwe enkelband. En ik wil geen operatie. En “EXO-L” kan gewoon een nieuwe voor mij maken die buitenom gaat. De EXO-Ligament, de externe enkelband!

Aanmeten en test

Via de site is een afspraak zo gemaakt. Conchita komt met een busje voorrijden in Amsterdam en maakt een 3D scan van mijn onderbeen. “We doen beide benen”, zegt ze. Maar ik heb links helemaal geen last! Toch maakt ze vaak mee, dat mensen besluiten ook die tweede EXO-L te bestellen. Nu heeft ze vast een scan. Met een 3D printer zal een cupje worden geprint, die achterop mijn achillespees past en steunt op de enkelbotjes. Mijn schoenen geef ik mee. Daar moet een lus aan bevestigd worden, aan de buitenkant, waar straks het koord doorheen gaat. Ik spreek af alles over twee weken in Delft op te halen (dit product is in samenwerking met de TU ontwikkeld). Dat is mooi te combineren met de opening van de nieuwe MST winkel.

De eerste test van mijn EXO-L blijkt gelijk de Glencoe Skyrace. Eigenlijk zou ik niet vrij zijn dit weekend, maar opeens kan ik. Ik besluit toch te gaan en de wedstrijd te zien als training en test van de EXO-L. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik zonder de beloftes van het EXO-L team (nog) niet zou durven. Dit is een behoorlijk technisch parcours.

De EXO-L kan zowel met lange als korte sok gedragen worden. Ik heb geen last gehad van druk of schuurplekken waar de EXO-L op de enkel zit. Het koord zit aan de binnenzijde van het been, je rijgt hem door de lus aan de buitenkant van de schoen, vervolgens door een opening aan de EXO-L waar een lock-mechanisme in zit. Het eindje koord werk je weg in een gleuf. Hoe strak? In het begin heb ik hem veel te strak. Ik ben nog onzeker. Het mooie van de EXO-L is dat je in de normale looppas geen enkele bewegins-beperking hebt. Pas als je dreigt te zwikken, trekt hij vast. Ze raden aan om je enkels gedurende enkele weken te laten wennen aan de EXO-L, 15 tot 30 minuten lopen en dit dan uitbreiden. Ik draag de EXO-L de eerste keer meteen 8 uur. Ik stop een paar keer om het koord een klein beetje te verschuiven.  Er zit een klein blauw ringetje om de koord, die je er langs kan verschuiven om de juiste stand te markeren. Het lopen voelt heel goed. Een paar keer voel ik hem strak trekken. Ik weet natuurlijk niet zeker dat ik gered ben van een verzwikking, maar het is in elk geval stabiel.

Na de race (waar ik uiteindelijk niet gefinisht ben, omdat ik toch nog te langzaam ben) heb ik eigenlijk meer last van mijn linker enkel. Ik redeneer dat de spieren in het onderbeen op dit soort terrein over langere races zo hard moeten werken, dat een extra steuntje wel de moeite waard is. Conchita krijgt gelijk. Ik ga ook voor mijn linker enkel een EXO-L bestellen. Zo hoop ik dat ook die wat langer mee gaat.

Een paar weken later daal ik in Andorra af. Ik kan alweer een beetje dansen.  Niet alleen de enkel moet aan de EXO-L wennen, maar ook het zenuwstelsel dat het geheel moet coördineren. Ik word er blij van. Het is eigenlijk een soort prothese en dat is precies wat ik zocht. Na ruim 10 uur krijg ik wel last van een drukplek waar de lus aan te voorkant zit bevestigt. Ik denk toch dat ik hem nog iets te strak aantrek. 10 uur is ook lang, meestal krijg je dan ook wel ergens last van.

Conclusie

Het enige waar ik ontevreden over ben, is dat ik niet veel eerder een EXO-L had.

Er is heel veel meer informatie te vinden op de site van EXO-L. Je vindt er een gebruikersonderzoek waaruit blijkt dat de EXO-L beter beschermt tegen verzwikking dan tape of een brace. Ook is er een medische uitleg. De EXO-L gaat bij “normaal gebruik” zeker twee jaar mee en de oudsten die op dit moment in gebruik zijn vier jaar oud. Als ik er naar kijk, zie ik niet zou gauw wat er stuk zou moeten gaan. Het koord kan vervangen worden. Als de padding versleten is ben je normaal gesproken aan een nieuwe toe.

De EXO-L is niet goedkoop. Voor 295 euro wordt hij op maat gemaakt. Aanpassing aan de schoen kost 10 euro. Je kunt de schoen(en) opsturen, dit brengt extra kosten met zich mee. Als je langs rijdt (ze zijn er van 09:15-18:00 maandag t/m vrijdag), is de schoen met 10 minuten aangepast. Helaas valt de EXO-L niet onder de meeste ziektekosten verzekeringen omdat het gaat om sport preventie.

EXO-L is bij verschillende evenementen door het land aanwezig met een uiteenlopende maten schoenen en EXO-Ls, wat de mogelijkheid biedt te voelen wat het voor je kan doen, voordat je overgaat tot aanschaf. Voor informatie hierover kun je contact opnemen met het bedrijf.

Splash this around