Selecteer een pagina

Net voor de start van de UTMB lanceert Hoka het nieuwste model van de Mafate, de schoen waarmee Hoka zichzelf in 2009 op de kaart zette.

Ultra Trail Mont Blanc
Het is 2003 als de Ultra Trail Mont Blanc (UTMB) voor het eerst wordt georganiseerd. De trailrun voert in een ronde van 170 kilometer om de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. Daarbij moet ook nog eens tienduizend meter geklommen worden. Onderweg worden drie landen aangedaan, Frankrijk, Zwitserland en Italië. De organisatie hoopt op 500 deelnemers. Het worden er ruim 700. Inmiddels is de UTMB uitgeroeid tot het populairste en grootste trailrunevent  ter wereld.

Vlieg over de aarde
Hoka One One wordt in 2009 opgericht door de Fransen Nicolas Mermoud en Jean-Luc Diard, voormalige werknemers van Salomon. Minimalistisch schoeisel – waarvan Vibram Five Fingers het meest bekende voorbeeld is – is op dat moment de trend. Maar Nicolas en Jean-Luc ontwerpen een schoen die juist maximale demping biedt waardoor je sneller bergafwaarts zou moeten kunnen rennen. Dit verklaart ook meteen de betekenis van Hoka One One, dat in het Maori ‘vlieg over de aarde’ betekent. Het eerste model met oversized buitenzool krijgt de naam Mafate.

Anders dan alle andere trailschoenen
Voorafgaand aan de start van de UTMB van 2009 staat Hoka met een klein standje in Chamonix. Om bekendheid te verwerven daagt Hoka de deelnemers uit om de UTMB te lopen op de Mafate. Ga de uitdaging maar aan: 170 kilometer trailen op schoenen waar je nog nooit op hebt gelopen hebt én die bovendien anders zijn dan alle andere trailschoenen die op dat moment op de markt zijn. Toch zijn er zeven mensen die de Hoka’s aantrekken… en de UTMB finishen.

Hoka is hoofdsponsor UTMB
Sinds de UTMB van 2009 is er veel gebeurd bij Hoka. Zo is de toevoeging ‘One One’ in de naam komen te vervallen en heet het merk nu simpelweg Hoka. Belangrijker dan dat is dat het merk vaste voet aan de grond heeft gekregen in de trail- en hardloopwereld. Dertien jaar nadat Hoka voorzichtig een eerste stapje zette in de UTMB is het nu hoofdsponsor van het event. En dat wordt ‘gevierd’ met de lancering van de inmiddels vierde generatie van de Mafate.

Meer demping, betere respons
De Mafate Speed 4 is – net als het eerste model – speciaal ontwikkeld voor trails in technische terrein. Om voor vele uren comfortabel te kunnen lopen op onverharde paden met veel hoogteverschillen, stenen, wortels en ander ongemak, bieden de schoenen maximale demping. Meer demping nog dan bijvoorbeeld de Speedgoat 5. In tegenstelling tot de eendelige middenzool van de Speedgoat 5 bestaat de middelzool van de Mafate uit twee delen. Deze zogenaamde Profly+ middenzool heeft een zachte bovenlaag van schuim. Behalve meer demping zorgt een stevige laag van EVA-schuim eronder voor een betere energieteruggave. Beter dan bij de Mafate Speed 3. Daardoor geniet je enerzijds van een optimaal gedempte landing en anderzijds van een krachtige responsieve afzet.

Makkelijk afrollen, goede grip
Net als bij bijvoorbeeld de Texton X (review volgt) en de Zinal is de Mafate Speed 4 uitgerust met wat Hoka een Meta Rocker noemt: door de gebogen vorm van de schoen rol je makkelijker je voet af waardoor je als het ware vanzelf naar voren wordt gestuwd. Dankzij de Vibram Megagrip buitenzool blijf je makkelijk in zowel rotsachtig terrein. Maar dankzij de 5 mm dikke noppen ook op modder- en grashellingen. Dat maakt deze schoen een echte allrounder, meer nog dan de Speedgoat 5 die wat minder geprofileerde buitenzool heeft. Ook fijn voor in ruig terrein is de goede teenbescherming.

Zware jongen
Al met al heeft Hoka heel wat nieuwe technologie ‘onder de motorkap’ van de Mafate Speed 4 aangebracht wat de ‘m tot de meest geavanceerde trailschoen uit hun collectie maakt. Ontworpen voor de meest uitdagende paden. Toch is deze zware jongen met 295 gram nog steeds een lichtgewicht. De Speedgoat 5 weegt nagenoeg hetzelfde (291 gram).

De schoen wordt officieel 15 augustus gelanceerd. Ik heb ‘m al voor de lancering mogen testen en ben er zo enthousiast dat ik op deze schoenen de TDS – de meest technische race van de UTMB – ga lopen!

Splash this around