Selecteer een pagina

Door: Timo de Boer

De Evo Mafate 2 is een van de topmodellen uit de collectie van HOKA ONE ONE. Of de schoen ook daadwerkelijk top presteert, zochten we graag voor je uit…

Na de Speedgoat 4 is de Evo Mafate 2 mijn tweede kennismaking met HOKA ONE ONE. De eerste indruk is ook bij dit model dat het een soort moonboot is. Met 33 millimeter schuim onder je voeten (29 mm onder de voorvoet), krijg je het idee te zweven als een astronaut tijdens een maanwandeling. De enorme tussenzool doet op zijn minst een beetje lomp aan. De suggestie dat het dan ook wel een zware schoen zal zijn, gaat niet op. Integendeel. ‘Wat licht’ was mijn reactie toen ik de Mafate uit de doos nam. 292 gram om precies te zijn. Ervaring met de eerste versie van de Mafate heb ik niet, daarom was ik vooral nieuwsgierig hoe de Evo Mafate 2 presteert ten opzichte van de populaire Speedgoat 4.

Downhill-dansers
Plan was om de schoenen flink wat keien te laten vreten op de trails van het Griekse Kalymnos. Door de lockdown kwam ik helaas niet verder dan de Utrechtse Heuvelrug. Naast de populaire UHT liggen hier genoeg uitdagende trails om een goede indruk te krijgen hoe de Mafate presteert in bergachtig terrein. De klimmetjes zijn weliswaar kort, maar met wat creativiteit kun je er heel wat hoogtemeters bij elkaar sprokkelen.

Net als de Speedgoat 4 vind ik de Evo Mafate 2 het best op zijn plek in technisch terrein met veel stenen en wortels. De grote tussenzool van EVA-materiaal dempt iedere oneffenheid waardoor je op hoge snelheid kunt afdalen. Een nadeel van de demping zou kunnen zijn dat je minder gevoel hebt met de grond waardoor je minder nauwkeurig je voeten zou kunnen plaatsen. Persoonlijk vind ik het juist heel prettig dat je met deze downhill-dansers zonder problemen overal overheen kunt walsen. Op een verharde weg vind ik de demping op de lange duur minder prettig omdat je energie lijkt weg te vloeien in het schuim in plaats dat deze wordt teruggeven aan de afzet. Hetzelfde gevoel als je een te zacht zadel op je fiets hebt. Ook hierin merkte ik geen verschil tussen de Mafate en de Speedgoat.

Slanke pasvorm, scherp sturen
Waar de twee trailschoenen wél van elkaar verschillen is stabiliteit en stuurgedrag.
De contouren van de buitenzool van Mafate zijn subtieler dan die van de Speedgoat, die grofweg de vorm van een sneeuwschoen heeft. Door het brede oppervlak geniet je van een enorme stabiliteit. Nadeel hiervan is dat de schoenen daardoor minder makkelijk sturen. Met de ‘smalle’ Mafate kun je veel scherper door de bocht.

Ook in pasvorm is de Mafate ‘slanker’ dan de Speedgoat. Het bovenwerk omsluit nauw de contouren van je voet. Voor steile afdalingen vind ik dat prettig omdat je dan minder in de schoenen kan schuiven en meer controle hebt. Doordat het bovenwerk deels is gemaakt van kevlar zit je voet verankerd als een huis. Kevlar is een vezel dat tien sterker is dan staal, en vooral bekend is door het gebruik in kogelvrije vesten. De inzet van een elastisch stuk neopreen op de wreef zorgt ervoor dat je tenen een kleine, maar cruciale hoeveelheid, bewegingsvrijheid hebben. De druk van het stijve kevlar-weefsel – dat Hoka Matryx heeft genoemd – wordt op deze manier iets verlicht zonder dat het ten koste gaat van de stabiliteit. Het staalharde Matryx-bovenwerk schept verwachtingen over de duurzaamheid van de schoenen. Ik heb er echter nog te weinig kilometers op gemaakt om daar iets zinnigs over te zeggen. Door de open structuur van de stof – je kunt er dwars doorheen kijken – ventileert de schoen in ieder geval erg goed. Bovendien neemt de stof nauwelijks water op.

Modderfiguur
Met zijn vijf millimeter grote noppen slaat Mafate 2 een modderfiguur. Dat is in dit geval bedoeld als compliment. In combinatie met de Vibram Megagrip-zool is de schoen een uitstekende partner in de rotsen. Maar ik zou de Mafate vooral inzetten bij een trail met veel modder en in mixed-terrein. De grove noppen staan relatief ver uit elkaar en in de holtes kunnen makkelijk steentjes blijven zitten. Bovendien zijn de noppen zachter dan bij de Speedgoat waardoor ze vermoedelijk sneller zullen slijten.

Conclusie
Met de Evo Mafate 2 heeft HOKA ONE ONE mij opnieuw kunnen overtuigen dat ze hele fijne trailschoenen maken. Met recht een topper. Maar dat vond ik ook van de Speedgoat 4. Beiden zijn het schoenen waaraan je heel veel plezier gaat beleven op technische trails,
waarbij de Speedgoat naar mijn mening het best presteert in de rotsen en de Mafate in afwisselend en modderig terrein. Het verschil tussen de twee schoenen zit ‘m in details wat betreft pasvorm, stabiliteit en stuurgedrag. Waarom de Mafate 50 euro duurder is dan de Speedgoat laat zich minder makkelijk verklaren, wellicht zit het verschil in de gebruikte materialen. Welke keus je maakt is heel persoonlijk.


Specs
Drop: 4mm
Gewicht dames: 252 gram
Gewicht heren: 292 gram
Prijs: € 190

Splash this around