Selecteer een pagina

Sinds de introductie van de HOKA One One Zinal in de zomer van 2021 is deze razend populair. Logisch want voor gebruik in Nederland is het een ideale trailschoen.

Zinal. Dit plaatsje in Val d’Anniviers in het Zwitserse Wallis speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het trailrunnen. Al bijna 50 jaar (!) wordt hier de bergrace Sierre-Zinal georganiseerd. Het 31 kilometer lange parcours voert je langs vijf bekende vierduizenders: Weisshorn (4.404 m), Zinalrothorn (4.221m), Obergabelhorn (4.063m), Matterhorn (4.478m) en Dent Blanche (4.357m). Of de HOKA One One Zinal ook de beste schoen is voor het lopen van deze Race of the Five 4000 meter Peaks is echter de vraag.

Reactief en wendbaar
Wat direct opvalt aan de Zinal is dat hij niet zo’n lomp dikke zool heeft als waar HOKA One One om bekend staat. De Zinal is bij de hiel ‘slechts’ 22 mm hoog en 18 mm bij de voorvoet.

Daardoor biedt hij niet dezelfde superzachte loopervaring van de Speedgoat (lees binnenkort ook de review van de Speedgoat 5 die op 22 maart wordt gelanceerd). Nee, de Zinal is vooral geschikt op trails met een meer effen ondergrond, zonder veel stenen. Minder demping dus, waardoor je directer contact hebt de ondergrond. En heel reactief. Je afzet wordt direct omgezet in snelheid. Een Meta-Rocker helpt bij afwikkeling van je voet. Deze technologie zorgt ervoor dat je als het ware naar voren wordt gestuwd. Maar wel minder voelbaar dan bij bijvoorbeeld de Speedgoat. Wat de Zinal ook een snelle schoen maakt, is zijn lage gewicht, (242 gram). Zijn slanke vorm maakt deze HOKA eveneens erg wendbaar. Voor maximale grip bij een minimum gewicht zorgen de 4 milimeter grote noppen van de Vibram Megagrip-buitenzool met Litebase-constructie.


Waardevolle uitbreiding op HOKA-aanbod
HOKA positioneert de Zinal als een trailrunner voor het kortere, snelle werk. Daar is ook de nauwe pasvorm op afgestemd. Persoonlijk vind ik het een schoen die het best tot z’n recht komt op minder technische paden. Perfect voor gebruik in Nederland. Tuurlijk, je kunt er zeker ook een bergrace als de Sierre-Zinal mee lopen. Voor wie de maximale demping waar HOKA bekend om staat te veel van het goede vindt, zal de Zinal zeker weten te waarderen. Daarmee is de Zinal een waardevolle uitbreiding op de toch al zeer brede collectie van HOKA One One.

Specs
Drop: 5 mm
Gewicht: 242 gram (heren UK 10):
Noppen: 4 mm
Prijs: € 160

Splash this around