Selecteer een pagina

Een La Sportiva schoen met wat meer ruimte.. ik wordt enthousiast nadat ik het nieuwsbericht over de lancering van de Jackal lees. De La Sportiva modellen (Ultra Raptor en voor de Mutant) hebben me tijdens technische races veel plezier gegeven. Toch voelde mijn voeten na afloop niet altijd de liefde voor de La Sportiva schoen door de wat strakkere pasvorm. Vooral de beperkte ruimte bij de tenen zorgde ervoor dat ik voor ultra afstanden op zoek ging naar alternatieven. Met de Jackal kwam er dus een schoen met ultra-focus op de markt. In combinatie met een aantal ander specificaties (bijv. de 7 mm drop, 300 gram) kon dit voor mij wel eens een schot in de roos zijn voor de lange afstanden waarbij veel verschillende soorten terrein worden aangedaan…

Afgelopen maanden mocht ik deze schoen ervaren in verschillende soorten terrein. In verband met Covid wat meer natuurtrails dan rotsachtige trails. En vanzelfsprekend niet in de race modus. Ik heb de schoen mee kunnen nemen tijdens kortere en langere avonturen met genoeg hoogteverschillen om mijn ervaringen te kunnen delen.

Wat valt als eerst op?
Toen ik de schoen uit de doos haalde viel de uitstraling meteen op. De stootbumper aan de voorkant geeft de schoen wat meer de looks van een lichte hiking schoen. Waarbij je dan ook eerder denkt aan een wat zwaardere schoen. Met 300 gram per schoen is dat voor lange afstanden een prima gewicht. Het scheelt al snel 50grarm per schoen met zijn broertje, de Ultra Raptor. Verder vallen natuurlijk de zwarte-gele-rode kleur op, de Italiaan kunnen wel aantrekkelijke ontwerpen maken.

Drop
De schoen dropt van 27 naar 22m van achter naar voor. Niet te veel drop, maar ook niet helemaal plat. Mijn achillespezen ervaren dit vooral op de lange afstanden als prettig, dit kleine beetje verval. De cushioning (EVA middenzool) neemt de directe impact van oneffenheden op het pad weg.

Zolen: van binnen en van buiten
Voor de zolen aan de onderkant is gewerkt met een tweetal verschillende materialen: het meer sticky rubber in het midden en het meer slijtvast ‘Frixion rubber’ aan de buitenkant. De 3,5mm lugs (de nopjes) zijn er voor de grip: niet heel agressief in ontwerp. Vooral om de schoen nog wel te kunnen laten rollen, ook op de vlakkere, steenachtige paden. De rockplate maakt de schoen beter geschikt om puntige rotspaden te pakken.

De Ortholite Ergonomic zool van binnen kennen we uit andere schoenen. Een prima comfortabele zool. Enige minpunt dat je hierbij zou kunnen noemen is dat deze als een spons volzuigt als je door het water loopt..

Sticky rubber in het midden, Frixion rubber aan de zijranden.

Pasvorm
Trek je de schoen aan dan voel je meteen de elastische ‘sok’. Dit om steentjes via de bovenkant buiten je schoenen te houden. Ik ervaar de tong wat aan de korte kant, tijdens het lopen kruipt deze iets naar beneden, bijna beneden de veters.

Qua maatvoering heb ik de schoen een halve maat groter genomen dan normaal, wat de goede maat is gebleken. Ook online kom ik dit als reactie / tip tegen. Het passen van de schoen voordat je deze zou kopen is zeker aan te raden.

Stabiel en ventilatie
Tijdens één van de trainingsweekenden in het buitenland ga ik (met andere schoenen dan de Jackal) door mijn enkel. Er staan echter nog 3 opvolgende trainingen op het programma, welke moeten worden ‘gedraaid’. De Jackals gaan die drie trainingen aan en op die manier kan ik de stabiliteit van de schoen in de verschillende soorten terrein en hellingshoeken ervaren. We maken ook een rivier doorsteek waarbij ik merk dat de schoen door het mesh bovenwerk binnen een kilometer weer ‘droog is gelopen’ (los van de binnenzool).

Conclusie
De Jackal is gemaakt met een ultra focus en daar komt deze schoen ook het beste tot zijn recht. De ruimte in de voorvoet is één van de grootste plussen die je op langere afstanden wil ervaren (laten we zeggen + 20km trails). De combinatie van het lichte gewicht en de stabiliteit is succesvol uitgevoerd en maakt de schoen een opvallende in een wand vol keuzes. Na een kilometer of 300 zie ik beperkte slijtsporen terug aan de onderkant van de zolen. Voor de snelle en technische trails vind ik de schoen wat minder geschikt. Kies de juiste maat en de Jackal kan je maatje worden in het verkennen van je grenzen in afstand en duur!


Specificaties La Sportiva Jackal:

  • Gewicht: 300 gram
  • Drop: 7mm (van 29mm achter naar 22mm voor)
  • Bovenwerk: mesh (voorkant)
  • Cushioning: EVA

Review door: Marc Weening

Splash this around