Selecteer een pagina

Door: Marc Weening

In de wereld van stokken zijn er een aantal keuzes die je kunt maken: carbon of aluminium. Vaste lengte of verstelbare stokken. En: een vaste polslus of een handschoentje die je bij gebruik aan de stok klikt? Het zijn de persoonlijke voorkeuren die bepalen welke stok jouw vaste maatjes bergop worden. In deze review meer over de Leki Micro Trail Pro. Een carbon stok met een, zelf te bepalen, vaste lengte en een handschoentje die aan de stok wordt geklikt bij gebruik.

De naakte specs van de Leki Micro Trail Pro

  • Carbon, 390 gram per paar (bij een 120cm stoklengte)
  • Handgreep: kurk
  • Stalen punten
  • Opgevouwen lengte: 39 cm (bij een 120cm stoklengte)

Lichtgewicht en compact
De Leki Mico Trail pro is de racevariant onder de stokken. Dit komt tot uiting in het gewicht en het strakke ontwerp.

Gemaakt van carbon, dus stijf en licht van stuk. Altijd even controleren op de weegschaal of het opgegeven gewicht klopt. 370 gram zijn mijn stokken (bij 130cm lengte) en de handschoentjes los zijn 40 gram. Hiermee ‘win je’ ongeveer 50 gram op een reguliere set stokken.

370 gram, kaal

Als je de stok in drieën (eigenlijk in 4-en) vouwt komt de lengte per deel op 40 cm uit. De strakke handvatten, in dit geval dus zonder polslussen, zorgen ervoor dat je dit model makkelijk aan of zelfs in je rugzak kunt stoppen. Voor de liefhebbers van het lopen met een belt waaraan de stokken worden bevestigd: dit is de meest compacte stok die je hiervoor kunt bedenken. Die ook nog zijn functies qua stijfheid en duurzaamheid behoudt.

Drie delen van elk 40cm. Het vierde deel schuift in-uit het bovenste deel.


Klik, klik, direct contact

De handschoentjes, die bij de stok worden meegeleverd, doe je voor de start van je training of race aan je hand. De klittenband strap zorgt ervoor dat je de handschoen precies op maat kunt ‘aansnoeren’. Heb je je stokken nodig, dan klik je het handschoentje eenvoudig aan de stok door middel van het witte ‘oogje’ dat aan de handschoen is vast genaaid. Wil je de stok weer losmaken van de handschoen, dan duw je de trigger bovenaan de stok met de duim van die hand naar achteren. Na een paar keer droog oefenen gaat dit nagenoeg feilloos. Het handschoentje zorgt ervoor dat je direct kracht kunt overbrengen op de stok, zonder dat je deze met een krampachtige hand hoeft vast te houden.

Aanklikken d.m.v. het witte oogje, los klikken d.m.v. de trigger bovenaan de stok.

De combinatie van het verstelbare handschoentje en de stugge stok zorgen ervoor dat elke keer prikken raak is, direct contact: zelf ervaar ik dat als prettig gevoel bij het racen in de bergen.

Voor wat betreft het handschoentje heb ik alleen wat onhandigheid ervaren op het moment dat het koud wordt. Je draagt het handschoentje dan over je handschoenen heen. Het kan prima, bij het aan-uit trekken van je handschoenen is dit alleen een handeling extra.

Bij aanvang had ik verwacht dat het handschoentje er voor zou zorgen dat je minder makkelijk in de zakjes van je vest zou kunnen graaien naar wat eten of drinken. Het handschoentje is zo ontworpen dat je vingers en hand vrij kunnen blijven bewegen.

Al 4 jaar trouwe maatjes!

Duurzaam
In de uitvoering van de Leki Micro Trail Pro zijn door de jaren heen een aantal kleine veranderingen doorgevoerd. Deze zijn marginaal te noemen en focussen zich vooral op de kleuren. Misschien is dit wel het beste bewijs dat deze stok gewoon een kloppend verhaal is.
In de afgelopen 4 jaar heb ik zelden een probleem met de stok gehad. Behalve het palletje bovenaan, dat door slijtage en vuil er niet meer altijd voor zorgt dat de stok de druk van het gewicht kan houden. Ik heb dit een keer met een nagelvijltje bijgewerkt om dit te verhelpen.

Conclusie
Houd je van stokken die je het ‘alles is raak’ gevoel geven? Vind je het leuk om grammen te jagen? Houd je er van om af en toe in de racemodus te stappen? Stuk voor stuk redenen om deze stok te overwegen. Je kunt je hier jarenlang de mooiste toppen mee omhoog duwen!


De Leki Micro Trail Pro stokken zijn verkrijgbaar voor 149,95 euro.

De Leki Pro is al beschikbaar vanaf lengte 110 cm en in stapjes van 5 cm (110-115-120-125-130-135).

Hoe kies je de juiste lengte voor je trailstokken?
Er zijn een paar eenvoudige methoden om de lengte van je trailstokken te bepalen. De eerste is om je lengte in centimeters te vermenigvuldigen met 0.68 en dit af te ronden op 5 cm. De tweede methode om je trailstokken in te stellen is door je elleboog in een hoek van 90 graden naast je te houden en dan de afstand vanaf de grond naar de bovenkant van je hand te meten.

Splash this around