Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: Leki stokken – draaien, schuiven, klappen en speed-locken

door | 9 aug 2015 | Gear Reviews, Kennis

Natuurlijk was ik een kleine 10 jaar geleden ook tegen het gebruik van stokken in de ultra-trail. Totdat vriend Phillipe me tijdens een trainingsweekend in de Franse Auvergne me een paar oude ski stokken in handen duwde. Toen viel het kwartje. Sinsdien ben ik om, vóór en enhousiast.

Wie stokken zegt, zegt Leki en ik ben inmiddels toe aan m’n 4e paar. Niet dat m’n eerste paar aluminium Leki Makalu’s er niet meer is. Nee, zelfs Mig is het deze zomer niet gelukt om ze te breken. Maar gezien het feit dat Leki materiaal sponsor is van het MST-Tor Des Geants Team heb ik inmiddels diverse modellen in huis.

Leki Carbon Titanium, Speed-locken en schuiven

Mijn oudere Leki stokken moest je draaien en inschuiven. Ze bestonden uit 3 of 4 segmenten. Vroeger waren ze van aluminium (oppassen met schrikdraad), inmiddels van carbon fiber. Carbon is sexier, lichter en ook wat duurder. Dat los en vast draaien deed ik tijdens de trail nooit: te veel gedoe. Tijdens het bergaf gallopperen hield ik ze gewoon in de hand. Last had ik er niet echt van en bij kleine heuveltjes tussendoor waren ze gebruiksklaar.

Het draaisysteem heeft plaats gemaakt voor een speed-lock systeem. Twee mooie klap hendeltjes waarmee je de 3-delige stok op maat maakt. Een duidelijke maat indicatie op de stok helpt je daarbij. Snel en efficient. Iets dat je onderweg makkelijker doet dan het ouderwetse gedraai. De maximum lengte is 135 cm

Opbergen

Je stokken kort je in om ze op te bergen. Ingeschoven zijn ze nog  67 cm lang en heb je er dus geen last van op je rugzak; aangenomen dat je rugzak voorzien is van elastieken om ze onder te steken en dat je lenig genoeg bent.

Tour Stick Vario Carbon: klappen, klikken en schuiven

Ander systeem, dat is even wennen. De stok bestaat ui maar liefst 5 segmenten. Een deel schuiven,  (speed-lock) en de rest klap je op. Door een inwendig kabeltje blijft alles aan elkaar zitten. Opgeklapt blijft er slechts 36 cm over. Een chique systeem (aanbevolen door het ‘Deutsher Verbond Berg- Und Skifürhrer’).

Anders opbergen

Ik ben al jaren niet lenig genoeg om stokken achter m’n rug in de opberg elastieken te wurmen. Z’on klein bosje stok biedt nieuwe mogelijkheden voor de thuis klusser. Onderaan m’n rugzak maak ik 2 elastieken waar ook ik ze snel en makkelijk kan opbergen. Ik probeer het zelfde uit met 2 elstieken op de schouderband. Het werkt allebei goed. Ik kan weer handsfree afdalen!

Details

Dit zijn nu wat je noemt fijne handgrepen. Zacht, stevig, comfortabel en ook met natte (zweet)handen glijden ze niet. Het zachte materiaal loopt door onder de handgreep. Handig voor zij die ze ook in de afdaling gebruiken. De polslus verstelt makkelijk in lengte en is van zacht en heel dun materiaal gemaakt. Je merkt het niet als ze eens gedraaid of dubbel zitten.

Beide soorten hebben een vervangbaar hard metalen puntje en een klein afneembaar ‘schoteltje’ zodat je stok niet te diep tussen 2 stenen glijdt.

Conclusie

De Tour Stick Vario Carbon gaat mee op de Tor Des Geants 2015!

Website LEKI

Splash this around