Door: Michiel Hollander
De hoogte in!
Al sinds mei ben ik enthousiast over het gebruik van de Polar Grit X! De lange batterij duur, het lichte gewicht en het makkelijke gebruik maakt het een fijn horloge. Niet alleen tijdens de vele trainingen, ook in het dagelijkse gebruik. Als smart watch, maar ook dagelijks je rust en herstel kunnen bekijken op je horloge, in de app of online geeft interessante informatie om rekening mee te houden in je trainingsprogramma.
Met Polar Grit X en Hill Splitter weet je hoe je hebt gepresteerd op de stijgende en dalende gedeelten van je trainingssessie. Je krijgt gedetailleerde gegevens over het hoogteprofiel van je trainingssessie en je kunt heuvelstatistieken tussen verschillende sessies vergelijken.
Maar net als vele andere trailers kon ik natuurlijk ook niet wachten om de bergen in te gaan. We moesten dit jaar geduldig zijn doordat veel wedstrijden en reizen niet door konden gaan. Het moeten doen met heuveltrainingen in ons ‘vlakke landje’. In augustus was het eindelijk tijd om de Grit X mee nemen en testen op mooie paadjes in de bergen! Het werd een succes!
Hill repeats
Eerst de Grit X getest in ons eigen land. In mijn geval vooral kritisch gekeken naar onze ‘hill-repeat’ trainingen op de Stuwwal bij Dorwerth en het ‘Hert van Arnhem’. Onze favoriete training voor in de bergen; zowel fysiek als mentaal.
Ik had twee verschillende schermen ingesteld voor de hoogteverschillen (Je kan je eigen schermen heel handig per sportprofiel naar eigen voorkeur instellen).
Zoals op de andere foto’s in deze review te zien is, zijn de schermen overzichtelijk. Duidelijk de D+ en D- in beeld en ook het stijgings- en dalingspercentage terwijl je omhoog of omlaag aan het lopen bent. Deze percentages voel je als het goed is, al wel in je benen maar ik vind het interessant om op het scherm bevestigd te zien.
De app geeft achteraf een duidelijke analyse. Het aantal D= en D-, het aantal minuten stijgen en dalen, maar ook de analyse per heuvel door middel van de Hill splitter.
Hill Splitter detecteert automatisch alle stijgingen en dalingen met behulp van je gegevens over snelheid, afstand en hoogte. Het geeft een gedetailleerd inzicht in je prestaties, zoals hartslag, afstand, snelheid, stijging en daling, voor elke gedetecteerde heuvel op je route.
Wat voor mij wel opvallend was dat de metingen verschillen met metingen van andere horloges, welke op dezelfde training mee waren. Op de 1000 D+ was dit verschil toch 100m. De vraag is dan natuurlijk allereerst; welk horloge heeft er gelijk? Ook zien we een verschil tussen Polar Flow en Strava (resp. 1000 d+ en 1103 d+). Volgens de specificaties van Polar wordt de hoogtemeting via de barometer gedaan. Dit geldt ook voor de uitgebreidere uitvoeringen van de concurrenten.
Bergen
Ik heb het horloge gebruikt tijdens een week in het Oostenrijkse Pitztal en in de Franse Alpen. Ook hier waren we weer dik tevreden over de navigatie, zelfs met een aantal routes te hebben gevolgd was het niet nodig om het horloge elke avond aan de lader te hangen. Het horloge is trouwens opvallend snel opgeladen!
Een week lang intensief gebruiken, met een keer tussendoor opladen. Hoe lang doe je nog met die 10 procent? We hebben gemerkt dat het aantal uren boven in het scherm net zo betrouwbaar is als het benzinelampje in de auto.
Ook in de bergen ging het navigeren op het groene lijntje meer dan prima, maar was onze aandacht vooral gericht op het schermpje met de hoogte gegevens. De actuele hoogte, het aantal gestegen meters, het stijgingspercentage en het aantal gedaalde meters tijdens deze training geeft ons een goed overzicht. Het stijgingspercentage en de hoogteverschillen passen zich snel aan als we ons bewegen over de mooie paadjes met het uitzicht over de bergen. Het navigeren via het groene lijntje is niet vergelijkbaar met navigeren op een kaart(je) zoals op de Garmin Fenix of een hand held GPS, maar voor mij weegt het lage gewicht van het horloge echt op tegen het ontbreken van een topografische kaart. Als je echt in detail wil navigeren zou ik ten alle tijden een hand held GPS of een echte topografische kaart meenemen! Wat erg fijn is aan de Polar Grit X is dat je snel door de verschillende schermen scrolt tijdens het rennen. Zo heb je makkelijk veel verschillende informatie op je scherm.
In de bergen geen andere vergelijkende horloges meegenomen. Wel zagen we weer verschil tussen Polar en Strava, waarbij Strava ons elke keer aan aantal D+ cadeau deed na afloop. Het verschil tussen de actuele hoogte op de Polar Grit X en de opgegeven hoogte op de bordjes in de bergen, waren een stuk kleiner dan het verschil dat we in Nederland zagen tussen metingen van andere horloges.
Analyse
Polar beschrijft Flow als het ‘ultieme trainingsplatform’. Na deze eerste week de Polar Grit X te hebben gebruikt in de bergen, ben ik nog meer fan van dit programma geworden. Zowel op de iPhone als online is het een overzichtelijk platform en ook de analyse over de hoogteverschillen goed inzichtelijk zijn weergegeven. In vergelijking met andere platformen vind ik de app ook erg overzichtelijk en makkelijk in gebruik.
Zeker in de tochten of trainingen waar je een flink hoogteprofiel hebt, zoals in de bergen, zie je de hoogteverschillen duidelijk. Polar ‘spilt’ automatisch de stijging- en dalingsstukken en geeft, laat het een duidelijk hoogteprofiel zien.
Lees ook de eerdere review over de Polar Grit X, direct na de lancering.
Trackbacks/Pingbacks