Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: Tecnica Inferno X-lite 3.0

door | 28 jun 2016 | Gear Reviews, Kennis

“Wauw! Papa, kun je voor mij ook zo’n paar schoenen bestellen ?” roept mijn 12-jarige dochter enthousiast uit als ze de doos open doet. Ik geef het meteen toe; de flitsende kleuren van de Tecnica Inferno X-lite 3.0 staan mij ook wel aan. Italiaans design, opvallender heb ik ze nog niet gezien.

Vooroordelen

Doen je schoenen er toe ? Ik vermoed dat Kilian ook op rubberlaarzen nog steeds de UTMB kan winnen. Zelf maakt het me bij trails tot een uur of 8 weinig uit. En ja, ik ben er ook zo één die weleens een lange heuveltraining heeft afgewerkt op 2 linkerschoenen, zonder dat het de trainingmerkbaar beinvloedde. Bij echt lange trails wordt ik wel kritisch: ik wil er zeker van zijn dat iknooit het gevoel krijg dat ik m’n schoenen uit moet doen. Comfort voorop, grip is de tweedevereiste.

Eerlijk is eerlijk: natuurlijk ben ik bevooroordeeld ten aanzien van Tecnica trail schoenen. Ik loop er al weer 3 seizoenen al m’n lange trails op met slechts een symbolische sokken wissel na 48h:

  • De Tecnica Inferno X-lite 2.0 droeg ik tijdens de Tor des Geants en Drakensberg-traverse. Devibram zool is bijna klimschoen waardig. Goed voor 5e graads passages.
  • De Tecnica Rush E-lite , lekker soepel voor oa de Buck Dich Bivy Tour en de Tor de Geants.

Verdere inspectie

Een vibram zool. Dat geeft vertrouwen voor stenen en rotspassages. Het profiel is ook groot genoeg voor stevige modder. Een stevige rubber rand aan de voorzijde als teen bescherming. Gewone dikke veters die niet uit zichzelf losraken.

Een ‘drop’ van 8mm in plaats van de 12 mm van hun andere modellen. Uiteraard zijn ze voorzien van het Tecnica Rolling System, (een mooi maar vaag verhaal).

Gewicht: 290 gram in maat 42; volgens opgave en mijn keukenweegschaal. Prima.

Aan de binnenkant ziet het er anders uit dan gewend. Da’s interresant. De tong van de schoen zit met dunne, luchtige, brede elastieken vast aan de zool. Nooit eerder gezien maar het lijkt me slim om je voet goed op z’n plaats te houden; mits het niet te strak zit. De gebruikelijke stevige ortholite binnen zool.

Test

Ik teste de Tecnica Inferno X-lite 3.0 tijdens intervaltraining, heuveltraining en duurloopjes onder natte, droge en warme omstandigheden.

Ze zitten anders dan ik gewend ben. Komt door die elastieken naast je wreef. Je voet zit als gegoten op z’n plek. De veters hoef je niet strak aan te trekken en er is volop ruimte voor m’n tenen. Lekker in de afdalingen. Het bevalt me goed. Precisie en wendbaarheid in de haarspeldjes, dat is wat ik voel. Comfortabel, en dat is uiteindelijk mijn hoofdcriterium.

De vibram zool bevestigt, zoals verwacht, z’n kwaliteit op rots en in de modder.

Duurzaamheid

Daar kan ik nog niets over zeggen, maar ik vermoed dat het ook bij deze Tecnica’s wel goed zit. Bij mijn andere paren begon het bovenwerk na 100 h af te takelen en begon de zool na 200h slijtage te vertonen. In mijn eigen schoen-statistieken is dat zeer degelijk, maar uiteraard is dat geheel afhankelijk is van je persoonlijke gebruik.

Wat valt er te zeuren?

Het gebruikelijke: de binnenzool. Hij is stevig en zeer duurzaam dat wel. Maar hij neemt ook vocht op en dat mag van mij niet tijdens hele lange trails waar je vaak nattigheid hebt.

Conclusie

Hip, licht, stevig en comfortabel. Goedgekeurd. Ik trek ze aan voor mijn lange zomerse alpen projecten en zoals het er nu naar uitziet ook tijdens de PTL en Els2900.

Splash this around