Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: Thuiskomertje van PETZL – de E-Lite

door | 27 sep 2015 | Gear Reviews, Kennis

Op de verplichte materialenlijst bij de langere trails is vaak de hoofdlamp opgenomen. Soms zelf 2, in het geval de eerste om wat voor een reden dan ook uitvalt. Omdat het vaak zoeken is naar ruimte- of gewichtsbesparing is het interessant om te kijken naar een oplossing die daarbij past. En niet iedere portemonnee laat het toe twee dure lampen te kopen. Vandaar dat we de PETZL E-Lite onder de loep namen…

De claims uitgelicht

# 27 gram: inclusief batterij. Ter vergelijking weegt zijn grote broer de PETZL Nao 187 gram en de iets grotere broer de PETZL Tikka 85 gram. Ga je hierdoor opeens wedstrijden winnen? Dat niet. Maar in combinatie met het volume scheelt het je wel 2 tot 4 gelletjes. De E-lite is zo klein dat ie altijd wel onderin je rugzak / vest past. Onze keukenweegschaal geeft 26 gram incl batterij aan. Geen Volkswagen-praktijken dus.

# Lumen: 16. Ok, dat is een stevig verschil met de Nao (570 lumen) en de Tikka (180 lumen). Daarmee positioneert het lampje zichzelf in de categorie ‘thuiskomertjes’ en ‘back-up’ lampjes. Het verschil is duidelijk te merken bij het lopen op technische stukken: te weinig lichtopbrengst om volle snelheid te kunnen lopen (je ziet simpelweg niet alles op tijd), maar genoeg om door te kunnen lopen en bij de volgende post je basislamp te repareren of juice bij te prikken.

# Trekkoortje ter bevestiging. Simpeler kan niet. Met een soort trektouwtje om je hoofd en een palletje dat de lamp op de gewenste plek op je achterhoofd houdt. Zit strak genoeg en knelt niet.

# Verstellen van de lamp: gaat prima. De lamp is in elke hoek te richten. Iets wat je in afwisselend terrein toch regelmatig doet.

# Prijs: 21,95 euro. Daarmee een heel stuk vriendelijker voor de portemonnee dan de Nao (tussen de 100 en de 140 euro op internet). En de Tikka (tussen de 70 en de 80 euro).

# Batterij: klein CR2032 batterijtje, je kunt ze voor 30 cent wel vinden. Makkelijk om een setje van te kopen en in de accesoiredoos bij je hardloopspullen te stoppen. Vervangen gaat makkelijk, zelfs onderweg. De achterkant is open te draaien met een 50 cent munt. De hoofdlamp is dus niet oplaadbaar.

Conclusie

De PETZL E-lite is een ideale reservelamp. Of één om mee te nemen als je twijfelt of je voor het donker thuis zult zijn. Of (zoals ik) doe je ‘m op als je alleen de eerste 1 a 2 uur van de race in het donker loopt (Ice Trail Val d’Isere). Er zijn dan nog genoeg lopers om je heen die bijschijnen zodat je op die manier klandestien wat lumes van hen meepakt.

De E-lite is een goedkope en lichtgewicht oplossing die z’n claims waarmaakt. Nadeel: zo klein dat je met jezelf échte een vaste opbergplek af moet spreken!

Splash this around