Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: Altra King MT

door | 30 mrt 2017 | Gear Reviews, Nieuws

Onlangs plaatste ik een berichtje op Facebook over deze schoenen. Nu even wat meer aandacht voor deze Altra Mountain King MT. Waar ik tot nu toe alleen op heb gelopen in onze modderige laaglanden en mijn heuvelachtige achtertuin, de Posbank.

De Cijfers

Een aantal cijfers over deze schoen op een rijtje:

  • Gewicht 289 gram bij US maat 10
  • Zero drop (geen hak verhoging)
  • Zool: Vibram, 6 mm noppenprofiel
  • Sluiting veters én klittenband strap
  • Brede voorvoet

Geen drop, wel modder

De King MT is vernoemd naar de hoogste berg in Utah, maar hoeft niet alleen daar gebruikt te worden. Sterker nog: het noppenprofiel nodigt hier uit voor de modderpaden! Er zijn niet zo veel neutrale schoenen met een noppenprofiel als deze, een uitkomst dus. Klimmetjes, afdalingen in modder, zand, nat of sneeuw of op de rots: de 6mm noppen graven zich waar mogelijk goed in en zijn een zekerheidje bij elke stap. Ik denk dat deze schoenen ook geweldig zouden passen in Engelse en Schotse field running races en tochten. Ook op rotsen blijf je het gevoel van controle houden.

Altra met Vibram onderstel

De King MT is één van de eerste Altra modellen die is ontwikkeld met de Vibram zool. Hiermee heeft Altra gekozen voor een betrouwbare en bewezen merk als het gaat om slijtvaste zolen met veel grip. De Vibram zool is zo ontwikkeld dat het inveren van de noppen zich omzet in snelheid. Tijdens het lopen heb ik daar niet zo veel van gemerkt. Wel merk ik dat de zool zijn flexibiliteit behoudt ondanks de beschermende rock-plate die erin is verwerkt.

Footlock

In de hiel zit een versteviging waar door schoen zeer stabiel aanvoelt. De bovenkant is afgewerkt met een duurzaam polyester ripstof. Naast de traditionele veter sluiting is er bij de King MT een klittenband strap. Bij Altra noemen ze dit de ‘footlock’. Deze footlock is snel strakker te zetten bij steile afdalingen of juist iets losser op het moment dat de voet meer bewegingsvrijheid nodig heeft. Werkt simpel-snel, eigenlijk geen verlies in tijd of in voortgang van beweging.

Tenen die urenlang vrijzwemmen

Nog steeds moet ik wennen aan de brede voorvoet van de Altra ‘s. De tenen hebben in tegenstelling tot veel ander merken zeeën van ruimte. Deze pasvorm zorgt ervoor dat de grote teen niet naar binnen gedrukt wordt en dus minder frictie (en blaren). Vooral op lange afstanden, waar m’n voeten iets uitzetten, blijf ik blarenvrij! Wel kom ik geregeld met de noppen van de schoen tegen mijn kuit… of zijn mijn kuiten te dik?

Eindoordeel

Al met al is de Altra King MT een mooie aanvulling op de Trailrunning collectie die ik reeds heb. Voor in Nederland en ik denk ook in de bergen, daar mogen ze ook snel aan gaan ruiken!

Splash this around