Selecteer een pagina

Door: Timo de Boer

Hoka One One introduceerde onlangs de vierde generatie van de Speedgoat. Wat onze bevindingen zijn van deze nieuwe trailschoen na een weekje trailen op de Canarische eilanden La Gomera en Tenerife lees je in deze review… 

Zowel mijn trailpartner als ik hebben geen uitgesproken voorkeur voor merk of model trailschoenAfwisselend liepen en lopen we onder andere op Salomon, La Sportiva, Scott, Innov8, The North Face en Altra. Nooit eerder liepen we echter op schoenen van het Franse Hoka One One. Over hoe de Speedgoat 4 anders is dan zijn voorgangers kunnen we dus in deze review dus niets zeggen. Voor de kenners: in vergelijking tot de eerdere versies is de upper van de Speedgoat 4 vernieuwd en is er een nieuw foam gebruikt in de tussenzool.  

Steenvreters
Hoka One One, spreek uit: ho-ka o-nee o-neebetekent ‘to fly over the earth in het Maori.  Kenmerkend voor Hoka’s is de dikke tussenzool die schokken moet absorberenDat dit geen loze belofte maken de schoenen al bij onze eerste trail op La Gomera waar. We hebben de steilste route van het eiland uitgekozen en na 700 meter klimmen volgt de direttissima omlaag met veel keien en trappen. Niks is vlak aan de route. En veel meer dan dribbelen is niet mogelijk. Het is veel berggeiten, maar speedgoaten zou ik het niet willen noemen. Maar wat een genot om in dit lastige terrein deze springveren aan je voeten te hebben. Dat ‘ fly over the earth’ blijkt zeer toepasselijk gekozen. Niet dat je niks voelt, maar deze ‘steenvreters’ weten de scherpe kantjes van rotsen en keien heerlijk glad te strijken.  

Grip 
De rest van de week krijgen we trails over drassige grond van laurierbossen, boterzacht puimsteen, vlijmscherp lava, trappen, heel veel trappen, passages van sneeuw en ijs en geplaveide koningswegen voorgeschoteld. Hoewel Hoka pretendeert dat de schoen geschikt is voor elk soort terrein, vinden we ‘m wat minder fijn lopen op asfalt. Daar werkt de superieure demping een beetje in het nadeel en voelen de schoenen een beetje sponzig aan. Hoewel ik ze duidelijk minder vind ‘dweilen’ dan de Altra Olympus. 

Het patroon van de buitenzool is opgebouwd uit 5 mm noppen die in verschillende richtingen staan, en is voorzien van Vibram Megagrip rubber. De combinatie van de noppen en het rubber zorgt voor uitstekende gripongeacht of dit op een natte ondergrond is of juist op een droog en rotsachtig terrein. Wordt het echt heel modderig, dan verliezen de noppen hun grip. Daarvoor zijn ze simpelweg te klein.  

Nul irritaties 
De pasvorm is nauwsluitend als een kuipstoel en laat geen ruimte om te schuiven. De vetering is goed en de veters blijven ook goed dicht zitten. De schoenen lopen in de voorvoet vrij taps toe. Op het vlakke houdt ik ervan ruimte te hebben in de toebox, maar in bergachtig terrein geeft het mij meer stabiliteit als deze wat krapper is. En ondanks dat mijn schoenen eigenlijk een half maatje kleiner waren dan ik ze normaal koop, heb ik de Hoka’s niet als benauwend ervaren. Na een klein weekje trailen met circa 130 kilometer en 6.000 hoogtemeters hebben we beiden nul last van irritaties gehad – denk aan blauwe teennagels, brandende voetzolen, schuurplekken. Ook niet tijdens een elf uur durende tocht waarbij we Ruta 0-4-0 op Tenerife hebben gelopencirca 50 kilometer en 3500 meter klimmen en weer dalen. Vooraf hebben we de schoenen niet ingelopen. We zijn er op La Gomera direct mee gaan lopen. Normaal gesproken bezeer ik in rotsachtig terrein regelmatig de zijkant van mijn grote teen maar dit gebeurde nu nauwelijks. Wellicht omdat je door de dikke tussenzool verder van de grond afstaat.  

Conclusie
Tevreden zijn we over de duurzaamheid van de schoenen. Het scherpe lava heeft weliswaar zijn sporen flink nagelaten in de zachte tussenzool, maar de noppen van de buitenzool zijn goed intact gebleven. Net als de upper trouwensDit dichtgebreide bovenwerk is stevig maar ventileert desondanks goed.  

Samengevat zijn we beiden zeer positief over de Speedgoat 4. Het is een zeer comfortabele trailschoen die vooral in rotsachtig terrein en op lange afdalingen tot zijn recht komt.

Specs van de Speedgoat 4. Drop: 4mm. Gewicht dames: 263 gram / gewicht heren: 312 gram. Prijs: € 140

Splash this around