Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: V Trail (Vibram Five Fingers)

door | 4 mei 2017 | Gear Reviews, Nieuws

Twee knaloranje V Trail’s staren me aan in de grote doos waarop ‘Barefoot & More’ staat. Het is mijn vijfde paar VFF alweer, als ik mijn allereerste Chinese copycat VFF van kangaroeleer meereken. VFF staat voor Vibram Five Fingers, een icoon in de barefoot running community.

Barefoot hardloopkilometers

Barefoot running? Minimalist running? Ik waag me niet aan de discussie over het nut van hardlopen op blote voeten of op flinterdunne zooltjes. Ik loop wekelijks met VFF of op blote voeten, omdat het best lekker is om zonder veel schoen om je voet op het strand of door het bos te lopen. Het dunne zooltje van een VFF zorgt ervoor dat scherpe objecten je voethuid niet beschadigen. In de Ardennen is op rotsige ondergrond de trailuitvoering van de VFF (Spyridon, V Trail) te overwegen. De trailuitvoeringen van de VFF hebben een trailprofiel en geven aan de onderkant iets meer bescherming tegen stenen dan de lichtere uitvoering van de VFF, maar lang niet zoveel bescherming als trailschoenen. In de bergen en in de nacht hul ik mijn voeten altijd in stevige schoenen, liefst met een zo groot mogelijke airbag. Mijn barefoot hardloopkilometers zie ik als een soort core stability training voor mijn voeten, enkels en onderbenen.

Vibram is by far de beste schoenzolen fabrikant voor berg en loopschoenen. De VFF is begonnen als een gekkigheid van de onverwoestbare zolenboer. De Five Fingers werden ontwikkeld als dekschoentjes voor zeilers. Later ontdekten hardlopers dat je er ook prima op kunt hardlopen en klimmers gingen ze gebruiken in de rotsen. Voor de trailwereld werd enkele jaren terug de VFF Spyridon ontwikkeld. Een iets stevigere VFF met zooltjes waarin een beschermingsplaatje zit verwerkt. Een verbetering in technisch terrein, hoewel het iets ten koste gaat van je ‘feeling’ met de ondergrond.

Waarom?

De tenen los van elkaar ingepakt, de oneffen ondergrond voelen. Waarom? Het lopen op blote voeten of met minimale ondersteuning en bescherming geeft je het oergevoel van het lopen! Snelheid en comfort doen er even niet toe als je op blote voeten loopt. Het is een pure vorm van hardlopen, zonder toeters en bellen.

Ik testte de opvolger van de VFF Spyridon, de V Trail. Eerst een keertje wennen op het strand (waar je ook prima op blote voeten kunt lopen natuurlijk). Daarna gedurende drie dagen in de Ardennen in stevig terrein.

Bovenwerk, grip, beschermplaat

Het bovenwerk van de VFF is van polyester. Het is goed wasbaar en snel droog. Mijn oude Spyridons hadden een bovenwerk van katoen. Dat ging snel stinken en zat niet lekker na nat worden en opdrogen. Het profiel is aangepast: Multi directional lug design ‘for grip all over’, heet het nu. Eerlijk gezegd merk ik het verschil in grip niet, ik vond het typische blokjes profiel van de Spyridons eigenlijk  ook prima. Het profiel hoeft bij VFF niet extreem te zijn, naar mijn idee. Je hebt meer feeling met de ondergrond dan in gewone schoenen en je belast daardoor  je voetzolen optimaal, waardoor je met minder profiel vaak meer grip hebt. Grip hebben werkt met VFF anders dan met dikke zolen en het is altijd even wennen in de vette modder. Een derde vernieuwing van de V Trail is het iets verder doortrekken van de beschermplaat naar de tenen. Het voelt alsof je voet iets meer bij elkaar gehouden wordt, in vergelijking met de Spyridon, maar ik bespeur gelukkig nauwelijks verandering in het ‘oergevoel’.  In rotsig terrein is de V Trail nog steeds niet comfortabel, maar je overleeft het beter dan op blote voeten. De V Trail is niet ontworpen voor 100 km hardlopen door voetvijandig terrein.

De V Trail is zeer geschikt als (extra) trainingsschoen, met enige voorzichtigheid ook in technischer terrein. Je kunt er ook wedstrijden mee lopen in Nederland of in de Ardennen, denk aan de Koning van Spanje, de UHT of de Ohm Trail. Langer dan een uur of vier zou ik er zelf niet op lopen op rotsige ondergrond. Je concentratie neemt dan af en de kans dat je je tenen stoot neemt toe. Let wel: dit is mijn persoonlijke beperking. Barefoot extremisten lopen ook wel barre ultra’s op zeer minimalistisch schoeisel.

V Trail specs

  • Next Generation Spyridon MR / Elite
  • Gewicht: Maat 42 = (160 gram op de keukenweegschaal)
  • Zool
  • Binnenzool SOLE: 2mm EVA + NZYM Anti-Microbial Poly Fabric Sockliner
  • Profiel : 2-color 5MM + 3D Cocoon Mesh (Dit is geen 5 mm dik profiel!)
  • Bovenmateriaal: Polyester + Spandex
  • De schoenen zijn machine wasbaar (30 graden)
  • Kleuren: Oranje, Zwart, Blauw, Grijs

Barefoot & More

Vincent en Esther zijn de sympathieke eigenaren van Barefoot & More in Arnhem. Afgelopen maart maakten zijn van hun passie hun werk. Vincent loopt al sinds 2009 trails op blote voeten of FiveFingers. Hij geeft met enige regelmaat clinics Barefoot Running of wandelen op blote voeten. Esther heeft eind 2015 na 25 jaar haar steunzolen en stevige schoenen afgezworen en heeft sindsdien zorgvuldig haar voeten en enkels getraind. Hierdoor is ze van haar blessures af en weet ze als geen ander hoe je je lichaam sterker kunt maken door te trainen en bewegen op natuurlijke wijze.

Liefhebbers dus, die weten waar ze het over hebben.

Twee opmerkingen

  1. Barefoot running is hardlopen zonder dempende zolen. De barefoot runner landt op zijn voor- of middenvoet, niet op zijn hiel. De overstap van hiellanding naar voorvoetlanding vraagt aanpassingstijd. Voeten, pezen en kuiten moeten weken wennen aan de voorvoetlanding. Neem die tijd, bouw het langzaam op. Gedurende die aanpassingstijd kun je natuurlijk een deel van je trainingen met dikkezolenschoenen maken.
  2. Als je klaar bent voor wat langere trails op rotsige ondergrond op VFF zou ik eerst even een paar keer verschillende soorten ondergrond (grind, kiezels vuistdikke keien, rotsblokken) testen. Dan leer je snel je mogelijkheden en beperkingen kennen.

Als je het verstandig aanpakt en je gevoel volgt, kun je een hoop plezier beleven aan de V Trail.

Splash this around