Selecteer een pagina

Zelf op pad in een stuk Nederland dat je gaat verrassen!

Veel verder oostwaarts kun je in Nederland niet gaan. De  Gelderse Achterhoek is een streek met een geheel eigen karakter. Het mooie is dat de diversiteit van eeuwenoude natuur; door de uitgestrekte bossen, heuvels, boerderijen en oude zandwegen; je direct het gevoel geven op vakantie te zijn. In samenwerking met locals hebben we hier, verdeeld over de Achterhoek, een aantal routes ontwikkeld. Elke route met een eigen signatuur.


Vier toppenroute Lochemse Berg – 20km
Lochem en omgeving is in opkomst bij de jongere generatie. De drukte van de Randstad ontvluchten om hier meer in de rust en het groen te kunnen wonen en kinderen op te laten groeien. De infrastructuur groeit hierin mee, terug te zien in bijvoorbeeld de horeca en de nieuw aangelegde mountainbike routes.

De vier toppenroute komt van de hand van locals Winnie Dankers en Rick Moezelaar. Zoals locals dat kunnen, lussen zij een serie bergen (heuvels) op een natuurlijke manier aan elkaar. De Kale Berg, de Zwiepse Berg, de Paaschberg en de Lochemse Berg zijn verspreid over de ronde en laten je uiteindelijk 400 hoogtemeters aantikken op je horloge. Het is leuk je op voorhand te verdiepen in een stuk geschiedenis van de plekken die je aandoet. De ‘Witte wievenkoele’ is zo´n plek, waar je volgens de legende in de nachtelijke uren witte wieven tegen het lijf kan lopen. Onderweg kijk je uit over glooiende velden met hier en daar een karakteristieke boerderij. Voor de start en finish van de route hebben we een plek aan de bosrand gekozen: Eethuis De Kale Berg in Barchem. Lekker ongedwongen neerploffen aan een picknicktafel met je modderpoten is de way to go voor MTB-ers en trailers! Aan de overkant van de weg is er gelegenheid in een beboste omgeving te overnachten en uitgebreid te dineren bij Landgoedhotel Woodbrooke


Natuurtrail Kruisbergse Bossen – max 20km

Nabij Doetinchem liggen de Kruisbergse Bossen waar je rivierduinen en vennen tegenkomt. Je start de route in Hummelo bij camping Jena. Hier is het ontstressen meteen al begonnen.

Deze route door de Kruisbergse bossen kent minder hoogtemeters, maar je slingert in een flow door het gebied(je). Onderweg waan je je even in Scandinavië door de variatie van bossen en vennen met een aantal fijne single trails. Lopend tegen de klok in tref je na 15 kilometer een passage langs één van de vennen. De route is eenvoudig in te korten voor wie dat wil. De nazit op het buitenterras bij de camping is een fijne bonus!


Treintrail Zutphen-Ruurlo – 43km
Dit keer loop je van A naar B; terugkomen laat je aan de trein over. Hierdoor pak je meer afwisseling in je route mee en ben je op pad met een missie! In Hanzestad Zutphen knoop je je vest dicht voor een 43 kilometer lange trailroute. Al vrij snel verlaat je de stad om langs de meanderende rivier de Berkel te kronkelen. Heerlijk lopen met uitzicht en op zoek naar een ritme dat past bij deze langere afstand. Vroeger diende de Berkel als handelsrivier tussen Zutphen en het Duitse Billerbeck, nu is het een rustige plek geworden om te recreëren. Ook worden delen van de natuur in ere hersteld, zoals de vistrappen die je passeert. Deze vistrappen zorgen ervoor dat de vispopulatie op een natuurlijke manier door de rivier kan zwemmen.

Verderop in de route verlaat je de Berkel in ruil voor natuurgebied het Kienveen. De houten vlonderpaden, die kenmerkend zijn voor dit gebied, kom je niet vaak in Nederland tegen en maken de route speels. Net als de single tracks, die hier door locals Ricardo Boerkamp, Adrie Feenstra en Andre Bleumink zijn bedacht. Ook in het volgende natuurgebied dat je aandoet, Het Grote Veld, is het aantal verharde meters tot een minimum beperkt. Samen met ‘t Waliën en de Velhorst vormt het het grootste onafgebroken bosgebied van de Achterhoek. In Vorden heb je de mogelijkheid om na 27 kilometer de trein terug te pakken naar Zutphen. Laat je station Vorden links liggen? Dan volgen er nog eens 16 kilometers over de statige landgoederen rond Vorden en Ruurlo. Aan het einde kun nog even ontspannen bij De Heikamp in Boswachterij Ruurlo of met een kleine uitstap nog een bezoek brengen aan Kasteel Ruurlo, voordat je de trein terug neemt.


  • Bekijk alle Achterhoekse trail-routes op outdoorachterhoek.nl.
  • Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het Trailen met GPS, bekijk dan één van de video´s op ons YouTube kanaal.