Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Een stoot licht van STOOTS

door | 8 feb 2015 | Gear Reviews, Kennis

Florian heeft mijn hoofdlamp gemaakt. Nee, kapot was hij niet. Florian maakt heel veel hoofdlampen, STOOTS hoofdlampen. Eigenlijk maakt hij als heel klein bedrijfje de beste trail hoofdlampen die ik tot nu toe heb gezien. En dat vind ik extra leuk; een klein bedrijfje dat de grote merken met vlag en wimpel verslaat. Op de Franse trail en ultra-forums worden STOOTS hoofdlampen al langere tijd bejubeld. En nee, een reclame budget heeft Florian ook al niet.

STOOTS Focus 2

Als je de STOOTS Focus 2 voor het eerst ziet kun je hem bijna niet serieus nemen. Zo klein en zo licht. Tot dat je hem in het donker uitprobeert; hoe kan d’r zoveel licht uit zo’n klein lampje komen. Volgens Florian, die directeur, product-ontwikkelaar, monteur, webdesigner en ‘general floor sweeper’ van Stoots is, is het simpel: ”Ik maak kleine series waarbij ik de gebruikte componenten steeds vervang voor nog betere die er ontwikkeld worden, en die ontwikkeling van led-technologie gaat nog steeds razend snel.”

Wat gegevens

Een ogenschijnlijk heel simpel ‘mono-bloc’ lampje. Met een gewicht van 65 (ja vijfenzestig) gram. Dat is inclusief de batterij. Het ‘bloc’ is zoals dat hoort draaibaar en waterdicht is hij ook. Het ‘bloc’ en de led behuizing zijn gemaakt van robuust aluminium.

Lichtsterktes: 5 lumens (500 uur) / 60 lumens (35 uur) / 120 lumens (14 uur) / 250 lumens (6 uur) / 500 lumens (2 uur) / 900 lumens (1 uur) en uiteraard ook nog en rood lichtje, knipperlicht en SOS sein.

Al die verschillende standen regel je met 1 (één) klein joy-stick knopje. Omhoog, omlaag, opzij, lang kort etc. Zelfs een elektronisch dyslecticus als ik had verrassend snel door hoe het werkte. En bij de batterij zit zelf nog een klein schemaatje in de lamp.

De batterij wordt opgeladen met een miniem usb-ladertje en een extra batterij kost 15 euro.

Een extra band (voor over je hoofd) is ook leverbaar maar mijns inziens totaal overbodig.

Kosten: Lamp + hoofdband + oplader + 1 batterij + opbergzak + verzenden 145 euro.

Test in het terrein

Een eerdere geleende versie van Stoots verblufte me al tijdens de Ronda del Cims in 2013. De Concept 2 vergezelde me tussen Chamonix en Zermatt onder sub-optimale omstandigheden en tijdens de Tor des Geants van 2014.  Hij blijft uitstekend zitten zonder dat je de hoofdband heel strak hoeft te zetten. Met één batterij hield ik het tijdens de Tor Des Geants wel een nachtje vol. En begin september duren de Alpen nachten toch een uur of 10 – 11.  Bergop in de 60 of 120 lumens stand. Bergaf in de 120 of 250 lumens stand.  In onduidelijke situaties of bij route zoeken in Alpiene condities was het standje vuurtoren sterkte ook erg praktisch. Het van lichtsterkte wisselen wordt al snel een automatisme. De lichtbundel heeft een mooie regelmatige breedte zonder scherpe randen. De joystick schakelaar kun je vergrendelen zodat hij niet aangaat in je zak.

Wat valt er te zeuren?

  • Stoots concept is een heel klein Frans bedrijfje. Dat betekent dat de uitstekende en uitgebreide website alleen (nog?) in het Frans is. Florian verzekerde me dat vragen in het engels ook beantwoord kunnen worden.
  • Een lamp wordt pas gemaakt als hij is besteld. Dat betekent een levertijd van ongeveer 3 weken.
  • Praktisch: Met dikke handschoenen is de joystick wat lastiger te bedienen.

Homepage Stoots

En voor de duidelijkheid: ik wordt niet gesponsord door STOOTS. Ik heb de lamp zelf gekocht en betaald en als ik hem kwijt mocht raken bestel ik accuut een nieuwe. Misschien wel 2.

Splash this around