Selecteer een pagina

Tips voor het aankopen van een hoofdlamp

door | 8 jan 2018 | Gear Reviews, Home, Kennis, Nieuws

Trailrunners die in de wintermaanden hun avondtraining willen voortzetten, een nighttrail lopen of deelnemen aan een ultra waarbij je niet voor het donker thuis bent, kunnen niet zonder een goede hooflamp. Maar waar moet je op letten bij de aankoop ervan? Met onderstaande tips bespaar je je heel wat kopzorgen…

Lumen en Lux

Het aanbod in hoofdlampen is groot. Je hebt er al een voor een paar tientjes, maar je kunt er ook zomaar honderd euro of meer voor uitgeven. Het verschil in prijs wordt vooral bepaald door de lichtopbrengst van de lamp. Deze waarde wordt weergeven in lumen, afgekort lm.

Simpel gezegd: des te meer lumen, des te hoger de totale lichtopbrengst.

De hoeveelheid licht dat per vierkante meter aanwezig is wordt weergegeven in lux. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Om het verschil tussen lumen en lux te duidelijk te maken, kun je beste een gloeilamp en een halogeenspot met elkaar vergelijken. Beiden hebben een lichtopbrengst van 250 lumen. De gloeilamp straalt rondom licht waarbij de 250 lumen worden verdeeld over een grote ruimte. Dat betekent weinig lumen per vierkante meter en dus weinig lux. De spot straalt licht naar een specifieke plek en heeft dus veel lux. Lampen met hetzelfde aantal lumen kunnen dus enorm in lux verschillen.

Reikwijdte

Naast lumen wordt bij hoofdlampen de lichtopbrengst vaak weergegeven in reikwijdte. Wel zo handig want daarbij heb je direct een beeld. Als stelregel kun je het volgende aanhouden: hoe moeilijker het terrein en hoe sneller je beweegt, hoe verder je vooruit moet kunnen kijken en hoe hoger de lichtopbrengst en reikwijdte dus moet zijn.

Loop je in een stedelijke omgeving of in open terrein over brede paden zonder obstakels dan heb je aan een reikwijdte van circa vijftig meter (dit komt ongeveer over met 150 lumen) voldoende. Voor een bedrag van rond de twintig euro koop je al een hoofdlamp die aan deze voorwaarden voldoet. Veelal werken deze modellen op batterijen. Petzl heeft zijn traditionele batterijlampen zoals de Tikkina en Tikka sinds kort ook compatible gemaakt voor gebruik met een oplaadbare accu. Zo kun je dus als gebruiker zelf kiezen voor welke stroombron je kiest.

Om goed vooruit te kunnen kijken op een steile afdaling vol met stenen en boomwortels, heb je een lichtbundel nodig die minimaal 100 meter ver (dit komt ongeveer overeen met 300 lumen) reikt. Hoofdlampen met een dergelijke reikwijdte zijn tegenwoordig meestal uitgerust met een oplaadbare accu.

Lichtbundel

Om goed in de verte te kunnen kijken, heb je een krachtige en smalle bundel licht nodig. Hierbij moet je er rekening mee houden dat een scherp afgetekende bundel met weinig strooilicht weliswaar verder schijnt, maar de vanwege de harde licht-donker-grens op de lange duur vaak vermoeiender is voor je ogen. Een niet al te smalle bundel loopt dus prettiger.

Om je directe omgeving te kunnen verlichten, heb je er juist meer aan als het licht breed wordt verspreid. De meeste hoofdlampen beschikken over meerdere ledlampjes en lichtmodi zodat ze zowel voor dichtbij als veraf de juiste hoeveelheid licht geven. Bij sommige modellen kun je middels een zoomring de breedte van de bundel zelf aanpassen.

Er zijn modellen waarbij de smalle verreikende lichtstraal gecombineerd wordt met een breed gespreide bundel omgevingslicht. Resultaat is dat je minder je hoofd hoeft te bewegen om zicht te houden op de omgeving en daardoor meer ontspannen kunt lopen. Top of the bill zijn de hoofdlampen van Petzl met Reactive Lightning waarbij een sensor ervoor zorgt dat de breedte van de bundel en de hoeveelheid licht automatisch wordt aangepast aan de omstandigheden: een felle smalle bundel voor ver weg en een zachte en brede bundel voor dichtbij. Dit werkt ideaal waardoor jij je kan focussen op het lopen en de omgeving en niet op de bediening van je hoofdlamp. Bovendien wordt er op deze manier geen onnodig stroom verbruikt en dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

Brandtijd

Tussen hoofdlampen op batterijen en die met een oplaadbare accu zit weinig verschil in brandtijd, behalve dat die laatsten feller schijnen. In de hoogste stand loopt de brandtijd tussen de verschillende modellen uiteen van zes tot twaalf uur.

Hoe lang je met een hoofdlamp kunt doen voordat je ‘m moet opladen of de batterijen moet vervangen, heb je grotendeels ook zelf in de hand. Vooral bij ultra’s en meerdaagse tochten loont het de moeite om stroom te besparen door de lichtbundel aan te passen aan het gebruik. Op makkelijke paden en bij omhoog lopen, kun je het licht dimmen. Zo kun je het dagen uitzingen en je reservebatterijen of powerbank thuislaten.

Om te voorkomen dat je plotseling in het donker komt te staan, is het fijn als de hoofdlamp beschikt over een batterij-indicator. Bij de Petzl Reactik+ laat de inhoud van de batterij én de brandduur zich zelfs in realtime op het scherm van je smartphone aflezen.

Gebruiksgemak

Een passende lichtbundel en lichtopbrengst is bij een hoofdlamp hoofdzaak, maar er zijn nog een aantal andere punten om in overweging te nemen bij de aanschaf van een hoofdlamp:

Pasvorm. Tussen de hoofdbanden zit een duidelijk verschil in comfort en de ene laat zich beter afstellen dan de andere. Vooraf goed passen dus!

Plaatsing batterijen/accu. Zit al het gewicht aan de voorkant zit of zijn de batterijen of accu aan de achterkant geplaatst zijn waarmee het gewicht wordt verspreid? Sommige batterijhouders die op het achterhoofd zitten, hebben als extra een rode led zodat je ook zichtbaar bent voor achteropkomend verkeer. Dat is vooral handig als je de hoofdlamp gebruikt op de openbare weg.

Bediening. Kun je makkelijk switchen tussen de verschillende lichtmodi? Of heeft de lamp misschien wel te veel instellingen waardoor je het overzicht kwijtraakt? Zit er een geheugenstand op zodat je bij het aanzetten niet door alle lichtmodi hoeft te lopen? Kun je de aan-uitknop vergrendelen zodat de lamp niet per ongeluk kan aangaan als deze in je rugzak of racevest zit? Zijn de knoppen ook te bedienen met handschoenen aan?

Rood licht. Dit is handig als je onderweg bijvoorbeeld op een kaart wilt kijken. Het rode licht zorgt ervoor dat je nachtzicht niet wordt aangetast.

Waterdicht. Is de lamp alleen spatwaterdicht of heb je er juist een nodig 100% waterdicht is? De meeste modellen kunnen over het algemeen goed tegen een stootje.

Voor eenvoudig terrein:
Petzl Tikkina

Met een maximum reikwijdte van 55 meter is de Petzl Tikkina prima geschikt voor gebruik in een stedelijke omgeving en eenvoudig terrein. Dankzij het Hybrid Concept werkt de hoofdlamp zowel op 3 AAA-batterijen (inclusief) als op een oplaadbare accu die verkrijgbaar is als optionele accessoire (€24,95).

Lumen: 150
Voeding: batterijen en oplaadbare accu
Gewicht: 85 g
Prijs: €18,95

Volautomatisch:
Petzl Reactik+

De Petzl Reactik+ past zijn bundel en hoeveelheid licht automatisch aan aan de omstandigheden. Daarnaast kun je deze hightech hoofdlamp bedienen vanaf je mobiele telefoon. Een bluetooth verbinding maakt dit mogelijk. Zo kun je precies zien wat de batterijstatus is en hoeveel uur licht je nog hebt. Ook kun je middels de MyPetzl Light app het lichtpatroon van de Reactik+ helemaal naar eigen wens instellen.

Lumen: 300
Voeding: oplaadbare accu
Gewicht: 115 g
Prijs: €99,95

Topmodel:
Petzl NAO+

Net als de Petzl Reactic+ maakt de NAO+ gebruik van “Reactive Lighting” technologie waardoor de hoofdlamp zelf de intensiteit van de bundel regelt. Maar in plaats van 300 lumen weet dit topmodel van Petzl er 750 lumen uit te persen, goed voor een reikwijdte van 140 meter. Het “Multi-Beam System” combineert een brede bundel voor verlichting van je directe omgeving met een smalle bundel voor kijken in de verte.

Lumen: 750
Voeding: oplaadbare accu
Gewicht: 185 g
Prijs: € 149,95

Lichtkanon:
Lupine Piko X4

Zonne grote vuurbal jonguh. Bam!! Met 1.800 lumen en een reikwijdte tot 240 meter is de Lupine Piko X4 een echt lichtkanon. Toch is de hoofdlamp niet groter dan een luciferdoosje en bovendien zeer licht, waterdicht en stootvast. De accu zit achterop geplaatst en is snel en makkelijk te verwisselen. De rode led’s op de accu maken je zichtbaar voor anderen.

Lumen: 1.800
Voeding: oplaadbare accu
Gewicht: 200 g
Prijs: €282

Voor noodgevallen:
Petzl e+Lite

Dit compacte (5 cm) en ultra lichte (27 g) lampje brandt dertig uur lang op één batterij, schijnt maximaal 29 meter ver, is waterdicht (IP67) en werkt bij temperaturen tussen -30 tot +60 °C. Ideaal dus om altijd bij je te dragen voor noodgevallen. De batterijen behouden wel tien jaar lang hun spanning.

Lumen: 50
Voeding: batterijen
Gewicht: 26 g
Prijs: €24,95

Allrounder:
Black Diamond Spot

Mooie allrounder voor een scherpe prijs, met een maximaal vermogen van 300 lumen. Superhandig is de geheugenfunctie; met een tikje tegen de zijkant van de lamp kun je razendsnel een vooraf ingestelde lichtsterkte inschakelen. De Spot heeft is waterbestendig volgens de IPX8 norm, waardoor de lamp in de meest natte omstandigheden zal blijven schijnen. Compleet met roodlicht en een vergrendebare aan-uitknop.

Lumen: 300
Voeding: batterijen
Gewicht: 88 g
Prijs: €39,95

Splash this around