Selecteer een pagina

Zonder een steady gel inname kun je tegenwoordig geen wedstrijd meer lopen, schijnt het. Helaas zijn gels meestal vies, duur en slecht verpakt. Uiteraard kan dat ook anders. Tijd voor de DIY (do-it-yourself) gel.
Ik doe al jaren niet meer aan officieel gellen. Wel steek ik ze vaak bij me tijdens een wedstrijd omdat de lopers in de kopgroep ze verliezen en ik ze opraap. In een latere fase van de wedstrijd slurp ik er wel eens één leeg of krik ik er de moraal van mede lopers mee op. In mijn kennissenkring sta ik bekend als gel-tegenstander en als iemand die vindt dat je best een uurtje of 12 op een beetje water verder moet kunnen als je maag protesteert. Maar aangezien alleen idioten nooit van mening veranderen ben ik toch weer eens in de gel gedoken en heb wat voor en nadelen afgewogen om daarna supermarkt en keuken in te duiken.

Studie
Een korte niet objectieve studie leerde mij het volgende
-Gels kosten tussen de 33 euro (aptonia, decathlon ) en de 90 euro(overstims) per kilo en bevatten bijna 3000 kcal per kilo. Ter vergelijking ; een kilo suiker kost 1,50 Euro en levert bijna 4000 kcal. Goede handel dus.
-In de kleine 25 ml tubetjes blijft een hoop rest gel achter (zeker als het koud is)
-Met handschoenen aan is het openen van de verpakkingen , en het opbergen van het afval lastig.
-25 ml dunne vloeibare gel is één slok en dat slik je altijd wel weg.

Het www leverde me gelukkig vele recepten om zelf aan het gel-mengen te gaan.
Ik hield daarbij de volgende criteria aan :
-Standaard, makkelijk te verkrijgen ingrediënten
-Ook bij ijskast temperatuur goed vloeibaar.
-Geen artificiële smaken.

Na wat speurwerk en een bezoekje aan de biologische winkel kwam ik tot de volgende gel-meng verhoudingen. Beiden kosten ongeveer 8 à 9 euro per kilo en bevatten 2300 à 2400 kcal per kilo

No 1. Strong-Men-Gel (m/v)
25 % rijst siroop
25% agave siroop
25% water met daarin opgelost een maximum aan maltodextrine of neutrale sportdrank
25% citroensap
Een beetje zout

No 2 .Back-To-Nature-Gel
30% rijst siroop
40% agave siroop
30% citroensap
Een beetje zout

Test.
Dit soort zaken moet getest worden. Gel is een serieuze aangelegenheid.
Dat deed ik tijdens een 3-tal 4,5 uur durende duurloopjes op een al 14 uur nuchtere maag. Ieder half uur één slok, wegspoelen met een slok water. Buitentemperatuur ongeveer 5 °C. De gel deed ik in een powerade bidon waar die goed vloeibaar uitkwam. Dus geen geklooi met verpakkingen en geen plakhanden.

Subjectieve test resultaten :
Gel no 1 begon me toch vrij snel tegen te staan.
Gel no 2 beviel me qua smaak stukken beter, geen probleem om gedurende de testloop ruim 0,2 liter te consumeren. Ondanks de start op zeer nuchtere maag geen terugvallen in tempo of mannetjes met hamertjes onderweg. Mooi steady gelopen en minder honger dan gebruikelijk na afloop.

Conclusie :
Ik ga recept No2 Back-To-Nature-Gel binnenkort aan een wedstrijd test onderwerpen met de ravitos als back-up. Uiteraard circuleren er nog vele andere recepten op internet. Of ze je bevallen is een kwestie van testen. Het verpakkings en afval probleem is op deze manier de wereld uit. Je spaart zo een hoop geld uit dat je aan veel lekkerdere zaken als oesters, wijn en foie gras kan besteden.

Splash this around