Selecteer een pagina

Veel wordt er geschreven over voeding en trail-running ; en dan met name over hoe en wat te eten tijdens het lopen. Zelf ben ik niet zo’n ‘sportvoedings’ liefhebber; bij mijn ultra-trails moet ik het dan ook voornamelijk hebben van mijn vermogen om vet te verstoken.

Bij een inschrijving voor een ultra-trail in Italië kan ik me al bij voorbaat verheugen op de smakelijke kazen, de verrukkelijke ham, de geniale prosciutto en de perfecte pasta op de ravito’s. Ook heb ik 2 Franse buurtgenoten die het presteerden om gedurende 30 uur van hun 45 uur durende UTMB over wijn te praten.

Trail-voer. Naast de onvermijdelijke ‘gelletjes’, winegums, mueslirepen, chocola, sandwiches, gedroogd fruit, koekjes, snickers, dropveters, heb ik lopers gezien die pakjes chinese misosoep en couscous (heet water opschenken bij beiden) meenamen.

Toch kun je trail-voer ook anders bekijken, zeker in de nazomer en herfst.
Zo vond ik gisteren tijdens een intervaltraining, vlak bij huis, 2 kilo schitterende verse boleten. Dat leverde s’avonds een uitstekende paddenstoelen pasta op, heerlijk. Al valt rennen met je armen vol paddo’s niet mee.

In de zomer wil ik nog wel eens stoppen, tijdens een lange duurloop, om de frambozenstruiken onderweg leeg te eten. Bramen of bosaardbeien doen het ook prima tijdens een lange duurloop. Veel lekkerder dan ‘gelletjes’ en nog bio ook.
Nu zit de appeltijd er weer op, ook prima loopvoer wat onderweg gratis te vinden is. Als het in de herfst niet te warm is doe ik m’n lange duurloop wel eens op een paar appeltjes; dat scheelt weer in het water meenemen.

Voor de carnivoren is het wat lastiger, hoewel…..
Een tijd terug kwam ik tijdens een duurloopje wat jagers uit ons dorp tegen die een ree hadden geschoten. Na wat small-talk zei ik dat een reebout me best smaakte en dat ik weer eens verder moest gaan. Aan het eind van de middag kwam één van hen me een prachtige reebout brengen. ‘Sporters moeten goed eten’ zei hij nog.

Terug naar het trail-voer, via de wijsheid van een Franse voedingsdeskundige, (waarbij ik graag opmerk dat alle fransen denken deskundig te zijn als het gaat over eten.)
Beter presteren door middel van voeding is in veel grotere mate afhankelijk van wat je eet in het dagelijks leven en buiten het sporten, dan van wat je eet tijdens je trail. Kortom een simpel pleidooi voor gezond en gevarieerd eten en geen overdreven verwachtingen hebben van ‘sportvoeding’ tijdens je race.

Splash this around