Selecteer een pagina

MudSweatTrails Reizen reizen

Trailen door PARC NATIONAL Des ecrins

Van 16 tot en met 22 juli 2023

Het Parc National des Ecrins is één van Frankrijks oudste nationale parken; een ruig en ontoegankelijk berggebied. De Barre des Ecrins is zelfs 4.101 meter hoog. Toeristisch is het echter nauwelijks ontgonnen. De paden zijn klein en verlaten, de fauna en flora kleurrijk, de uitzichten niet verstoord door infrastructuur, het landschap afwisselend. Kortom de rust is voelbaar. Tijdens deze week rennen we over klassieke, verborgen en bijna onzichtbare trails van dit unieke berggebied.

In samenwerking met 360 Explore organiseren we in juli een fantastische trail run week in het westelijk deel van het Franse Nationale Park de Ecrins. Gedurende 5 dagen dagen rennen we met maximaal 12 deelnemers over onbekende paadjes, door verlaten valleien en over hoge cols en graatjes.De dag afstanden liggen tussen de 12 en 23 km. De maximale hoogte verschillen op een dag zijn 1850 meter klimmen en dalen. We verblijven in 6 nachten in een comfortabele gite, op basis van 4 persoons kamers waarbij ontbijt en diner zijn inbegrepen. Voor een lunchpakket onderweg wordt gezorgd. Ook nemen we tijd voor theorie; veiligheid, navigatie, routeplanning & training.

Tijdens deze trail running reis is vrijwel alles inbegrepen, behalve de consumpties tijdens het rennen en drankjes in de accommodaties. Welke trailrunner houdt er nou niet van, met een locale kenner een nieuw gebied ontdekken? We rennen over smalle paden met een weids panorama, we klimmen naar hoge besneeuwde passen, snellen door geurende bloemenvelden, wandelen door blokkenvelden en zien we misschien steenbokken, gemzen , gieren en arenden. Dit alles vanuit onze basiskamp in het miniscule dorpje Le Dèsert midden tussen de bergen. Je moet wel van een beetje afzien houden, maar dan word je rijkelijk beloont tijdens deze grandioze trailweek.

Reisontwikkelaar en begeleider: Gideon Zadoks.

 Aankomst
We reizen op eigen gelegenheid naar Le Dèsert de Valjouffrey, het einde van de bewoonde wereld in de Westelijke Ecrins. Vanaf 16.00 uur zijn we welkom in onze gite die gedurende week als basiskamp fungeert, en waar we ontbijten en dineren Om 17.00 begint de verplichte briefing van de reis.

Dag 1
COTE BELLE, DE MOOIE COL
Op de eerste hardloopdag verkennen we de valleien, de ‘Val-Jouffrey’ en de ‘Valsenèstre.’Via een glooiend pad, langs een woest riviertje lopen we naar Valsenestre, een miniscuul dorpje wat maar een deel van het jaar per auto te bereiken is. Na een bezoek aan het dorp en het terras, begint de klim naar de Cote Belle. Eerst omhoog door het bos, later wordt het ‘mineraal’. De afdaling naar Le Dèsert is ‘belle’ oftewel een prachtige alpenweide voor de lokale schapenboer.

24km, 1550mD+, laagste punt 990m, hoogste punt 2290m, 5-6 uur

Dag 2
COL DE PALETAS, DOOR EEN VERBORGEN VALLEI
Een kort ritje brengt ons naar de waterval van Confolens. Vandaar uit lopen we door de loof en lariks bossen omhoog naar de ‘Cabane de la Selle’ een mooi bivakhutje. Nu is het nog een korte klim naar de Col de paletas. Met wat geluk zien we gemzen en adelaars. Langs de andere kant van de vallei dalen we weer af naar waterval. ‘s Middags is er nog tijd voor een zwempartij in het meer van Valbonnais of een bezoek aan het ‘Maison du Parc des Ecrins’.

13km, 1200mD+, laagste punt 1130m, hoogste punt 2255m, 4-5 uur

Dag 3
OVER DE GRAAT VAN DE GARGAS EN DE CHAMOUX
Via vochtige naaldbossen en een paar eeuwen oude tunneltjes komen we op de Col de Hurtière; de doorgang naar de ’Notre Dame de la Sellette’ een groot bedevaartsoord. Een steile grashelling brengt ons naar de top van de Gargas. Meerdere kilometers volgen we de graat. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de
Ecrins, en de kalkmassieven Vercors en Devoluy. Als we weer zijn afgedaald volgen we een oud, maar nog steeds gebruikt en vrijwel horizontaal (!) irrigatie kanaal langs de bergflank, terug naar het begin punt.
18km, 1850mD+, laagste punt 930m, hoogste punt 2240m, 6-7h

Dag 4
OVER DE GR54 NAAR REFUGE DES SOUFFLES
We volgen de GR54 naar de Col de Vaurze, een afwisselende mooie klim. Vandaar uit dalen we af, onderlangs de Pic Des Souffles naar de gezellige Refuge des Souffles waar we kennismaken met het Franse huttenleven en overnachten. Vanaf het terras hebben we mooi uitzicht over de vallei, de Valgaudemar.
10km, 1400mD+, 700mD-, hoogste punt 2515m , laagste punt 1270m, 4-5h

Dag 5
LAC LAUTIER & COL TURBAT, EEN VERGETEN PASSAGE
Na het ontbijt in de hut volgen we de trail,naar het Lac Lautier, gelegen vrijwel boven op een kleine col. Via een een keienveld klimmen we naar de Col Turbat. Hier vinden we nog de steeds brokstukken van een vliegtuig dat hier decennia geleden neerstortte. Via een steile rotsachtige afdaling komen we bij Refuge de Font Turbat, mooi gelegen onderaan de Olan Noordwand. Door de prachtige ‘Vallee de Font Turbat’ lopen we weer aan in ons basiskamp.
17km, 1000mD+, 1650mD-, hoogste punt 2625m, laagste punt 1270m, 7-8h

Dag 6 
VERTREK NAAR DE BEWOONDE WERELD
Iedereen reist na het ontbijt op eigen gelegenheid terug naar huis of gaat door naar het volgende trailrun avontuur.

NB. Weersomstandigheden en de condities van de trails kunnen het programma beïnvloeden. Eventuele aanpassingen mogelijk.

Dit wordt een prachtige trailweek. Per dag rennen we 12 tot 24 kilometer in de bergen. De paden zijn smal, het aantal hoogtemeters aanzienlijk. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het stijgt, ook veel “power walken”. De hoogte verschillen per dag zijn niet gering, met maximaal 1850 meter stijgen en dalen op één dag. We wisselen de langere en de kortere dagen af.

Het weer zal een belangrijke factor zijn tijdens deze week en kan voor aanpassingen in het programma zorgen. Regen en sneeuw of juist hoge temperaturen met felle zon kunnen de omstandigheden behoorlijk zwaarder maken. We eisen dan ook dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee nemen.

We overnachten in een comfortabele gite en een berghut waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen.

Jij bent een geoefende trailrunner. Je houdt er van om in de bergen te rennen en van het idee alleen al om dit een week lang achter elkaar te doen gaat je hart sneller kloppen. Je schuwt lange actieve dagen niet, want je zult minstens vijf uur per dag onderweg zijn. Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereidt om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Je vindt het leuk om tijdens het hardlopen ook te genieten van een kop warme chocomelk of koffie met vers gebakken taart in de berghutten die we tegen komen.

Je ziet deze reis als een hoogtepunt van het trailrun jaar of je gebruikt deze trailrun week als voorbereiding op een bergtrail later in het seizoen. Je kunt dan ook niet wachten tot de trailweek begint!

INCLUSIEF

 • UIMLA International Mountain Leader & een MST begeleiders (bij meer dan 9 deelnemers)
 • 5 nachten in een comfortabele Gite op full board basis (ontbijt, lunch pakket en diner)
 • 1 nacht in berghut
 • Gebruik Spot emergency beacon en optionele locatie updates voor thuisblijvers
 • Volledige klimaatcompensatie van jouw reis via Trees for All
 • Beperkte eerste hulp kit inclusief medicijnen

EXCLUSIEF

 • Transport naar en van Le Desert (Valjouffrey)
 • Sportdrank, energie repen, gels etc
 • Evt. extra lunchmaaltijden / cakes in de hutten
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes, en andere maaltijden of snacks
 • Reisverzekering en annuleringsverzekering

VERZEKERINGEN
Als je deelneemt aan een trailrunreis van 360° / MST ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die deze buitensport activiteit dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging of je verzekeringsagent raadplegen.

Voor deze Trailweek kun je inschrijven vanaf 972 euro per persoon. Heb je nog vragen? Mail naar basecamp@360explore.com. Wil je direct inschrijven dan kan dit via de website van onze partner in bergreizen 360 Explore.

Deze reis wordt uitgevoerd door 360° Explore. Alle 360° Explore reisgidsen zijn opgeleide UIMLA mountainleaders om veilige routes midden door de natuur te gidsen. Je boekt de reis direct bij 360° Explore, zij zorgen voor de juiste uitvoering van deze reis net zoals MudSweatTrails dat zou doen. We bemiddelen alleen in het boeken van de reis en hebben verder geen invloed op de uitvoering van de reis. Na het klikken van boek deze reis kom je op de boekingspagina van 360° Explore. De bevestiging en informatie krijg je dan ook via onze samenwerkingspartner 360° Explore.

Splash this around