Selecteer een pagina

‘Trailen op de vukaan’ klinkt heel exotisch, toch hoef je er niet voor naar Japan, Indonesië of IJsland; dichter bij huis in midden Frankrijk zijn er genoeg mogelijkheden, op voorlopig slapende, vulkanen. Een kleine selectie uit de vele trails op de Vulkanen van de Auvergne.

Trail Hivernal de Sancy
Een goede combinatie met een paar dagen skiën in de ‘le Mont Dore’ waar de start plaats vindt. De trail voert over vulkanische, besneeuwde plateaus en dichte bossen. Een mooiere start van het seizoen is nauwelijks denkbaar. Pas na 10 kilometer, bij de eerste verzorgingspost, beslis je of je voor de 20 of de 30km versie gaat. 3e weekend Januari.

Trail de Vulcain
Een van dé voorjaars klassiekers die dit jaar voor de 11e keer werd gehouden. De vernieuwde opzet met mooie nieuwe parkoersen kent ook een women-only trail op zaterdag. Op zondag is er de keuze tussen een korte trail van16km (600mD+) , een marathon+ van 46km (1750mD+) en een ultratrail van 74km (2800mD+)
Deze trails voeren je over de meest recente vulkanen in Europa (slechts 8000 jaar oud voor de meest recente) met veel single- en ‘zwijnen’ tracks. Het weer in maart zorgt geregeld voor verassingen. Zo zijn er edities gelopen in short en T-shirt, in 60 cm verse sneeuw en werd in 2010 de ultra ingekort omdat het onderaan de ‘Puy de Dome’ al –20°C was. Alleen de ultra voert je ook over de kraterrand van deze, 1465 meter hoge, vulkaan. Dit jaar werd de Ultra gewonnen door Patrick Bringer die in 2011 derde werd op het WK-ultratrail in Ierland. Dit alles ieder jaar in het 1e of 2e weekend van Maart
Bewegende beelden

Oxygen Challenge
Deze trail en MTB wedstrijden vinden plaats op 18, 19 en 20 mei in de le Lioram, een bescheiden ski-station op een vulkaan helling in de Cantal. Je mag deze challenge op vele manieren invullen.
Keuze uit meerdere trails; een proloog van 145m D+ , trails van 11, 23 en 43 km. Ook een enduro waarbij slechts op bepaalde trajecten van de 21km geklokt wordt.
Tevens een heel programma aan MTB wedstrijden gedurende 3 dagen. Zelf kies je de wedstrijden waaraan je deelneemt. Zo krijgt duathlon weer een andere betekenis.
UTPMA, Ultra Trail Puy Mary Aurillac

Een veelbelovende nieuwkomer op 23 juni 2012. Een korte versie van 21km (800mD+) , een marathon+ van 43km (2000mD+) en een ultratrail van 105km (5600mD+) Deze trail voert je over de vulkanen van de cantal waarvan de hoogste de Puy Mary is; 1783 meter en 6,5 miljoen jaar oud. Een mooie voorbeschouwing vind je hier:

(Ultra) Trail de Sancy
Eén van mijn favorieten. Een stevige route waarbij 60% van het hoogteverschil in de laatste 40% van het parkoers zit. Bij helder weer zie je de andere vulkaan ketens waar bovengenoemde trails zich afspelen. Deze trail, met als hoogste punt de Sancy van 1885 meter, voert je over hellingen en graten van een vulkaanmassief dat ruim een miljoen jaar geleden ontstaan is. De afstanden wisselen ieder jaar; in 2012 leverbaar in 18, 34 en 60 km. In het 2e weekend van september.

Uiteraard vind je in deze prachtige regio nog meer trails. http://www.auvergne-trail.com/

Splash this around