Selecteer een pagina

MudSweatTrails Reizen reizen

Trailreis door Spaanse canyons & kloven

Van 5 t/m 12 juni 2021

Wat een gave trailweek wordt dit! Op de meest dagen rennen we tussen de 20 en 25 kilometer door de één van de meest spectaculaire gebieden van Spanje. Alleen op de eerste hardloopdag staan er 38 heel fraaie kilometers op het programma. We hebben hier de hele dag de tijd voor, en halverwege de dag kunnen we lekker bijkomen op het terras van een lokaal café. De ondergrond van deze reis varieert van goede paden, rivierbeddingen met stenen, fraaie single tracks door de bergen, landwegen en bospaden. Veel afwisseling dus!

Aan het begin van de zomer zijn de temperaturen in deze omgeving veelal aangenaam, maar reken erop dat het ook warm kan zijn en dat er boven in de bergen zelfs kans is op verse sneeuw. We eisen dan ook dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken meenemen. We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het flink stijgt, ook “power walken”.

We overnachten in comfortabele lokale guesthouses en één nacht in een berghut. Op de laatste twee hardloopdagen rennen we met wat meer bagage omdat de hoofdbagage niet bij de berghut afgeleverd kan worden. We eten in de guesthouses en in de berghut.

Dit is een unieke trailrunreis door een ruig canyonlandschap welke nog nooit eerder is georganiseerd. Vanuit de pre-Pyreneeën rennen we door smalle kloven, over heuvelruggen en langs weelderig begroeide rivieren naar één van de mooiste en diepste canyons van Europa in het hart van de Spaanse Pyreneeën. Deze trailreis is zes dagen rennen in grote verwondering en met oogstrelende uitzichten. 

Als de herfst langzaam zijn intrede doet en de zon al weer wat lager staat kriskrassen wij door een magnifiek canyonland. Met ontelbare gieren hoog boven ons in de lucht rennen wij zes dagen lang door een betoverend en zeer afwisselend landschap. Zo rijgen we, al rennend door kloven, over bergruggen, door de bossen, door rivieren en over bergplateaus, de ene fraaie dag aan de andere. Omdat we elke dag ergens anders slapen, veelal in kleine dorpen maar ook in een berghut, kun je dit met recht een trailreis noemen.

Dag 1
We reizen van Barcelona in 2,5 uur naar Bierge, een klein gehucht in de pre-Pyreneeën. De kerk in het centrum wordt omringd door massieve huizen gebouwd van grote blokken steen. We verblijven in een lokaal hotelletje waar we hartelijk worden ontvangen. Voor het avondeten hebben we de verplichte briefing voor deze trailreis. We zijn klaar voor dit geweldige avontuur!

Dag 2
Na het ontbijt hangen we de hardlooprugzakken op onze rug en zetten we de eerste stappen van de de reis. Het pad begint makkelijk en we volgen de stroom van de rivier die diep onder ons zijn weg door de vallei heeft uitgesleten. Als we na een uur de rivier oversteken zien we hoe kraakhelder het water is. Al snel doemt er een enorme rotswand als een kasteelmuur op. Tientallen vale gieren en lammergieren broeden in de natuurlijke holtes. Na een lange klim rennen we over ruige landrover tracks. Vanaf Las Almunias lopen we door een grillig landschap vol kloven en valleien die begroeid zijn met eikenbomen naar één van de mooiste dorpen van Spanje, Alquézar. Het dorp is gebouwd als een vesting boven een machtige labyrint van canyons.

38 km +1280m- 1167m

Dag 3
Na het ontbijt duiken we gelijk de canyons in. De gieren hangen al in de lucht als wij naar de bodem van de kloof afdalen. We volgen de nauwe doorgangen en klimmen via een onduidelijk pad weer omhoog. De droge vegetatie en de rode aarde maken het tot een surrealistisch landschap. Via een prachtige heuvelrug rennen we omhoog om een aantal kilometers verder een spectaculaire canyon af te dalen. De weelderige begroeiing, de heldere beek en de tientallen gieren die hier broeden en rondvliegen maken dit een onvergetelijke ervaring. We steken de beek meerdere keren over en rennen over fraaie single tracks. Langzaam lopen we de kloof uit en volgen een track hoog boven de canyon naar het kleine dorp Lucina. We rennen door over heuvelruggen en valleien naar het kleine landelijk gelegen dorp Paúles de Sarsa waar we in een gemoedelijke accommodatie overnachten. 

24km +750m -520m

Dag 4
De dag begint lekker ontspannen. We verlaten het gemoedelijk dorpje Paúles de Sarsa over een onverharde weg richting El Petrizo. Door de rivierbedding rennen we richting de Rio Ena die we enkele keren over steken. Vanaf de heuvelrug zien we rondom ons heen de prachtige groene heuvels. Vlak voor we Sieste in rennen steken we de gelijknamige rivier over. Zoals in alle kleine Spaanse dorpen liggen de huizen om de kerk gegroepeerd en dus ook onze gemoedelijke accommodatie.

22km +400m -560m

Dag 5
Vanaf het kleine dorp Sieste dalen we na het ontbijt af naar Boltaña. Vanaf hier klimmen we over Landrover paden een kleine 500 meter. Om ons heen zien we de ruige Spaanse natuur. Via een grillig dal rennen we langs de Punta de Arán naar de kerk die midden op een beboste col ligt. We kunnen het dorp Buerba al zien liggen waar we zullen overnachten.

21km +1040m -580m

Dag 6
Vandaag hebben we wat meer spullen mee te dragen, een lakenzak, wat schone kleren en toiletspullen. We overnachten vandaag in een berghut aan het eind van een indrukwekkende canyon, Ordesa. Als we van de accommodatie weglopen zien we in de verte het begin van de Añisclo kloof die door twee gigantische handen open gespleten lijkt. Na een paar kilometers duiken we de diepte in. De Añisclo is donker begroeid en de rivier stroomt wild. Het pad is vol keien en op sommige stukken nat. Boven ons torenen de machtige steile wanden van de kloof omhoog. Als nietige wezens rennen we stroomopwaarts. Door een zijdal klimmen we langzaam de canyon uit en komen op een hoogvlakte met om ons heen de hoogste bergen van Spanje. Als we enkele kilometers verder de enorme Ordesa canyon inkijken beseffen we ons hoe bijzonder deze reis is. Hoog boven de kloof volgen we een smal pad. In de verte zien we de Góriz hut al liggen waar we vannacht slapen. Wat een plek! 

25km +2050m – 1020m

Dag 7
Dit wordt al weer de laatste rendag en het belooft een zeer mooie te worden. Na het ontbijt maken we met de liefhebbers eerst een lange ronde naar de Punta Tobacor van 2779 meter. Vanaf hier hebben we een magnifiek uitzicht over dit gebied. Na ruim twee uur zijn we terug bij de Góriz hut en beginnen we aan de afdaling naar de Ordesa kloof. We volgen een waanzinnig mooi panoramapad halverwege de enorme steile wanden langs de boomgrens. Via een steil zigzag pad duiken we dieper de vallei in en rennen hoog boven de rivier de canyon uit naar de fraaie Torla. In dit authentieke dorp eindigt een geweldig hardloopavontuur waarbij we het mooiste klovengebied van Spanje hebben doorkruist.  

24km +1270m -2440m

Dag 8
Na het vroege ontbijt rijden we in drie uur terug naar Barcelona. Met een hoofd vol onvergetelijke herinneringen vliegen we terug naar Nederland en beseffen we nogmaals wat voor bijzondere hardloopreis we hebben meegemaakt.


Heen en terugreis
De reis begint in Barcelona waar we vanaf het vliegveld met privé vervoer naar de Pyreneeën reizen. Eventueel kun je voorafgaand of na de reis nog enkele dagen in het prachtige Barcelona doorbrengen. Boek je vliegticket pas als deze reis op garant vertrek is gezet. 

Je bent een goed getrainde hardloper die graag het asfalt verlaat. Het lijkt je gaaf om in de bergen te rennen ook al heb je dat nog nooit eerder gedaan. Je schuwt lange actieve dagen niet, want je zult minstens vijf uur per dag onderweg zijn.

Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereid om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Deze reis zal hoe dan ook een hoogtepunt van jouw trailseizoen worden!

Voor deze Trailweek kun je inschrijven voor 1195 euro per persoon.

Heb je nog vragen? Mail naar basecamp@360explore.com.

Wil je direct inschrijven dan kan dit via de website van onze partner in bergreizen 360 Explore.

Deze reis wordt uitgevoerd door 360° Explore. Alle 360° Explore reisgidsen zijn opgeleide UIMLA mountainleaders om veilige routes midden door de natuur te gidsen. Je boekt de reis direct bij 360° Explore, zij zorgen voor de juiste uitvoering van deze reis net zoals MudSweatTrails dat zou doen. We bemiddelen alleen in het boeken van de reis en hebben verder geen invloed op de uitvoering van de reis. Na het klikken van boek deze reis kom je op de boekingspagina van 360° Explore. De bevestiging en informatie krijg je dan ook via onze samenwerkingspartner 360° Explore.

Splash this around