Selecteer een pagina

Griekenland, mediterraan land met stranden eilanden en klassieke cultuur. Maar het grootste gedeelte van het land is bergachtig, met onbeperkte mogelijkheden voor trail runners, hikers en alpinisten en skiers(!).

Het is begin November. Thanasis laat me de weersverwachtingen zien: waarschijnlijk valt de eerste sneeuw van het jaar binnen een paar dagen! Opgewonden belt hij de leverancier van zijn nieuwe skis.

Sinds Pasen 2018 woon ik part-time onderaan de voet van de Olympus, het hoogste bergmassief van Griekenland. Ik combineer er mijn werk (als schrijver) met stevige trainingssessies, verticale mijlen en een steeds meer alpiene benadering van de berg. Mijn appartement dat ik deel met de Engelse (zeer verdienstelijke) trailrunner Owen Davies en de Poolse trailorganisator Grzegors Olesiak, ligt aan de voet van het bergmassief. Een ideale uitvalsbasis voor trainingen en tochtjes. Ons huis is het startpunt van een groeiend aantal wedstrijden, trainingen en alpine projecten. Naast hardlopen en hikes komen daar de laatste tijd ook rotsklimmen (mijn oude hobby) bij en maken we plannen om in de winter wat sneeuw en ijsflanken te beklimmen en wellicht wat te toerskiën. Griekenland blijkt voor sneeuwfreaks verbazend veel mogelijkheden te bieden, al is het afwachten wanneer zich precies de juiste sneeuwcondities voordoen.

De trailrunwereld is zich in twee richtingen aan het ontwikkelen. Allereerst voor Nederlanders, Belgen, en Noord-Duitsers de laaglandtrails in allerlei soorten en maten, waarbij natuurbeleving en hardlopen over onverhard terrein centraal staan. Aan de andere kant de bergtrails. Trailrunning in de bergen gaat hier en daar over in meer avontuurlijk alpien klauterwerk. In enkele wedstrijden zijn stijgijzers, helm en klimgordel ‘mandatory equipment’. De grens tussen trails, via ferrata en alpien terrein vervaagt. Griekenland biedt geïnteresseerden in dat overgangsgebied oneindig veel mogelijkheden. En dat is lang niet altijd meteen ‘extreem’.

Griekenland heeft een rijk aanbod aan trailwedstrijden in alle soorten en maten, in berggebieden die door het hele land zijn verspreid en op de eilanden. Afstanden variëren van 8 km tot 250 km. De wedstrijden zijn doorgaans professioneel en met veel passie georganiseerd. Buitenlanders die aan een Griekse race deelnemen kunnen rekenen op veel aandacht van de organisatoren, die trots zijn op buitenlandse deelname. Wedstrijden lopen in Griekenland is een gelegenheid om een land ‘op een andere manier’ te leren kennen.

Naast een keur aan wedstrijden overal in Griekenland opent het ontluikende Griekse alpinisme een aantal interessante mogelijkheden, voor trailrunners en liefhebbers voor ‘trailrunoverstijgende’ praktijken. Griekenland heeft geen alpine traditie, voor veel Grieken zijn bergmassieven een mooi achtergronddecor dat ze vanaf het strand gadeslaan. Veel toeristen kennen het land als zonvakantiebestemming waarbij stranden en eilanden centraal in de belangstelling staan, op enige afstand gevolgd klassieke cultuur. Dat 70% van het land uit bergen bestaat weten maar weinig mensen. Dat een groot deel van het land met sneeuw bedekt is in de winter en het voorjaar weten alleen locals.

Griekse bergen zijn niet zo hoog als de alpen, maar er is een hoop te doen tussen de 2.000 en 3.000 meter. Er is in Griekenland veel minder berginfrastructuur dan in berggebieden in Frankrijk, Spanje, Italië of in de Alpen. Berghutten zijn eenvoudig en niet altijd bemand. De paden zijn vaak summier bewegwijzerd. Uitvalsbases zijn minder goed georganiseerd dan in Oostenrijk of Zwitserland. Aan de andere kant geeft dat de wat meer avontuurlijke hiker, trailrunner, klimmer of skiër een aantal boeiende opties. Veel van die opties zijn nog onbetreden, onbeklommen of onbeskied. En het is erg prettig om een dagje in de sneeuw in het voorjaar te bekronen met een biertje onder een palmboom aan het strand.

Omdat de bergtoppen in het mediterrane land niet boven de 3.000 meter uitkomen is het land ideaal voor een experimentele bergtrail. Bestudeer de kaart, kies een mooie graat of serie graten en stel een mooi rondje samen. Vaak is er wel een local te vinden die je graag advies geeft over de haalbaarheid van je plan. De kans is groot dat die local je naast goede raad ook nog een koffie, bier of zelfs hele maaltijd aanbiedt. Zoals gezegd, Grieken houden van buitenlanders die hun land komen bewonderen. Ze zijn erg gastvrij.

Onbekend maakt onbemind. Maar de komende jaren zal het Griekse berg- en trailtourisme groeien. Voor pioniers en avonturiers is het daarom nu de tijd om eens een projectje in Griekenland te wagen. Zeker als ze geïnteresseerd zijn in het gebied tussen trail en alpien. Een sneeuwavontuur in het voorjaar, een ‘sea 2 summit’, een onbeklommen couloir, een nachtelijke ridge bij volle maan en vallende sterren… Tickets zijn niet duur, de mogelijkheden zijn groot!


Trailkalender voor wedstrijden in Griekenland

Projecten:

  • Dark side of Olympus: een serie graten die naar het ‘Plateau of the Muses’ leiden
  • 55 peaks project: Alle toppen van het Olympusmassief binnen 36 uur beklimmen
Splash this around