Selecteer een pagina

Door: Jeroen Zeinstra

Ik heb me ingeschreven voor de Mt. Everst versie van het Vertical Festive. Dat is voor mij een flinke uitdaging. Normaal gesproken maak tussen de 1.000 en 2.000 hoogtemeters per week, nu ga ik voor minimaal het viervoudige! Vanaf het moment dat ik besloot voor de 8.848m hoogteverschil in ruim een week te gaan begint er in mijn hoofd een plannetje te ontstaan.
Trainingsritme
Al bijna twintig jaar train ik ritmisch, door de week wisselen pittige dagen en rustige dagen elkaar af, hier voel ik me het best bij. In het weekeind is doorgaans ruimte voor twee pittige dagen achter elkaar. Dus ik wil graag dat ritme in stand houden. Iedere dag 1.000 a 1.200 hoogtemeters maken klinkt het makkelijkst om tot 8.848m te komen maar dat doe ik toch liever niet. Noem het autistisch maar ik ben op zoek naar een iets dat mij mijn normale ritme past. Ik ben ook benieuwd hoe mijn lichaam reageert op deze aanpak.
Verschillende vormen
Om uit te vinden wat mogelijk is besluit ik vandaag een rondje Grebbeberg te doen waarbij ik alle hellingen oploop en enkele een tweede keer. Van de ene naar de andere helling loop ik rustig tempo waardoor er een soort van fartlek ontstaat van 20 kilometer met toch 600m hoogteverschil. Ik voel me lekker bij dit soort trainingen, even kijken bij het uitzichtpunt over de Blauwe Kamer en langs de beren, olifanten en wolven van Ouwehand Dierenpark. De hellingen loop ik rustig op of wandel ik zelfs om te voorkomen dat een intensieve training wordt. Ik ben van plan dit soort trainingen af te wisselen met twee pittige trainingen met herhalingen op een enkele heuvel en op de laatste dag, oudejaarsdag, probeer ik 4.809m (Monte Bianco) bij elkaar te lopen op de lange trap van de Grebbeberg. Dat moet net kunnen tussen zonsopgang en zonsondergang. Spannend!
Splash this around