Selecteer een pagina

2 dagen trainen in het groene hart van de Ardennen

Afgelopen weekend organiseerden de gidsen van Polar Running Expeditions een trainingsweekend in de Ardennen voor kandidaat expeditieleden en geïnteresseerden. Begin september trekken ze naar West Groenland: vanuit Kangerlussuaq lopen ze in 5 dagen tot op de immense ijskap; gemiddeld 30km per dag door onontgonnen terrein…

Om de aspirant expeditieleden en andere geïnteresseerde trailrunners een zo goed mogelijk beeld te geven van wat zo’n expeditie inhoudt, was het zaterdagvoormiddag verzamelen in Wigny, een klein gehucht middenin “Parc Naturel des Deux Ourthes” in het groene hart van de Belgische Ardennen. Erik, Thirsa en Christoph verwelkomden de 7 lopers met open armen: sommigen hadden al wat ervaring met lopen in het hoge noorden, anderen hadden hun strepen vooral in de Ardennen en de Alpen reeds verdiend. Maar één ding hadden ze sowieso allemaal gemeen: passie voor trailrunnen en avontuur, en vooral goesting om hun kennis en ervaring uit te wisselen met elkaar!

Olivier Kronal (Legends Grand Slam – finisher): “Zo’n traject is ideaal om de andere lopers te leren kennen, zowel fysiek als mentaal. En tijdens het lopen begin je natuurlijk al met elkaar te babbelen en tips & tricks uit te wisselen.”

En zo was het trainingsweekend ook opgebouwd: na de lunch ging de groep onmiddellijk op pad voor een goede 25km door en over ruw terrein. Klassieke bospaadjes, GR-trajecten, rivier-crossings en “vanaf hier moeten we 1,5km rechtdoor over de Ardense heuvels” passeerden allemaal de revue.

Christine Peij (Expeditielid Greenland Ice Cap 2018): “Voor mij is zo’n 25km door de Ardennen een ideaal moment om mijn navigatie-skills wat bij te schaven: altijd handig!”

’s Avonds werd er na een deugddoende warme douche en een heerlijke maaltijd verder gepraat over de kennis en expertise die nodig zijn om je goed voor te bereiden op zo’n polar running expeditie. Thirsa Michiels, de expeditie-arts van Polar Running Expeditions, gaf een overzicht van de belangrijkste medische- en veiligheidsaspecten van een dergelijke expeditie en hoe te handelen in het geval van een ongeval in afgelegen gebieden. Ook materiaalkeuze om 5 dagen achter elkaar door het desolate terrein richting de immense Groenlandse ijskap te lopen kwam uitgebreid aan bod.

Op zondag was het eerst verzamelen geblazen op het grasveld voor een heuse Basecamp-briefing waarbij de praktische kanten van een loopexpeditie aan bod kwamen: het op -en afbreken van de expeditie-tenten (ook in moeilijke weersomstandigheden); een overzicht van het materiaal dat Polar Running Expeditions voor alle deelnemers voorziet; het gebruik van benzinevuurtjes om sneeuw te smelten alsook het verplaatsen van het basecamp-materiaal per slee tot op de dropzones voor het logistiek team.

Nadien vertrok de groep opnieuw richting de bossen, duidelijk met de ambitie om zo weinig mogelijk op klassieke paadjes te rennen en zoveel mogelijk ervaring op te doen op technisch “Barkley-achtig” terrein. 15km en 4 rivier-crossings later kon de groep opnieuw lachend de benen onder tafel steken en genieten van een heerlijke lunch op het terras van het Polar Running Expeditions basecamp. Nog voor de borden leeg waren, werden er tussen de verschillende lopers al afspraken gemaakt voor gezamenlijke loopjes in de toekomst.

Erik Michels (Polar Running gids – Polar Running Expeditions): “Wij zijn blij met de positieve reacties over dit nieuwe loopconcept. De mix van theorie & vooral veel praktijk viel duidelijk in de smaak, zowel bij onze expeditieleden als bij avontuurlijke trailrunners die gewoon kennis en expertise wilden uitwisselen, zowel in functie van wedstrijdvoorbereiding als voor ongeremde exploratie-runs op ruw terrein…
Eind juni, begin juli doen we dit zeker opnieuw!”


Ben je een ervaren loper met zin voor avontuur?  Inschrijven voor de Groenland-expeditie van 6-12 September onder begeleiding van Dixie Dansercoer en Erik Michels kan nog tot 15 Mei.

Meer informatie op www.PolarRunningExpeditions.com  

Wat is Polar Running Expeditions?
Lopen op de polen: het is eens iets anders dan een marathon, een obstacle run of zelfs een ultra-trail! Tijdens de Polar Running Expeditie in Groenland loop je 5 dagen lang door de fantastische, onherbergzame natuur van Groenland, met als doel: de ijskap veroveren. Maar… een wedstrijd is het alleszins niét. Het hele expeditieteam zet zich samen in om de Polar Running Expeditie te doen slagen: samen maken we ons basecamp klaar voor de nacht, bereiden we onze expeditiemaaltijden en genieten we van ons uitzonderlijke avontuur.

Een ultra-grensverleggend concept, bedacht door de Dixie Dansercoer, Master IPGA Guide en een echte wereldauthoriteit op het vlak van Poolexpedities, en Christoph Vandewiele en Erik Michels twee ervaren ultra-lopers.

Splash this around